Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Nye venturefonde entrerer markedet

Morten W. Langer

tirsdag 10. oktober 2017 kl. 11:26

Mens dagsordenen i den danske venturebranche de seneste mange år har stået på oprydning efter finanskrisen, er der nu ved at være skabt optimisme, så der er skabt grundlag for en ny generation af venturefonde. Flere af de gamle fonde har effektivt fået ryddet op.

Inden for de seneste år er der skabt tre nye store venturefonde, baseret på management fra SunstoneSeed Capital og ATP’s Via Equity, tidligere Via Venture.

De nye fonde er ikke kun skabt med hjælp fra de helt afgørende fødselshjælpere gennem det seneste årti, nemlig først Vækstfonden, som sendte sine første nødlidende fonde over i Sunstone Capital, og dernæst Vækst Kapital I og senest Vækst Kapital II, hvor staten kommer med en stor del af grundkapitalen.

SUNSTONE-FONDE VENDT

For krisefondene er der for de flestes vedkommende nuved at være ryddet op, og man kan snart gøre det endelige regnestykke op. I de seks Sunstone-fonde, som blev skabt på ruinerne af blandt andet Vækstfonden i henholdsvis 2007 og 2011, hvor der samlet er investeret 4 mia. kroner, er der i dag blevet skabt et solidt plus i to af dem. De fireandre fonde har været problematiske, men de seneste år er der så godt som rettet op på to af dem, så de er i plus uden forrentning, men en enkelt fond har præsteret fremragende de seneste år.

Den mest succesfulde fond, Sunstone Technology Ventures Fund II K/S, etableret i 2007 med et aktuelt investorindskud på 1069 mio. kroner, har nu et akkumuleret overskud på 471 mio. kroner. Plusset er skabt med solide overskud de seneste tre år, alene sidste år med et overskud på 105 mio. kroner, mod 142 mio. kroner året før. Overskuddene er skabt ved blandt andet succesfulde udviklinger i porteføljeselskaberne Boozt Fashion, som er blevet børsnoteret, og Issuu, som er verdens største digitale publishing-platform.

Hvordan investorernes gennemsnitlige årlige afkast (IRR) er, oplyses ikke i regnskabernes for danske venturefonde. Heller ikke i de tilfælde hvor den indirekte statslige ejerandel er meget høj, og hvor offentligheden kunnehave en berettiget forventning om, at disse oplysninger fremlægges. Et afkast på knap 50 procent over en tiårig periode kan i hvert fald ikke konkurrere med det gennemsnitlige afkast på aktiemarkedet i samme periode.

Sunstone har nu taget fat på en ny generation af fonde, med etableringen af en ny teknologifond, der ved udgangen af 2016 havde bogført portefølje-investeringer for 56 mio. kroner.

NETS-SALG BONNEDE IND I ATP-FOND

Også ATP har etableret en ny fond, den tredje i striben af Via Venture-fonde. Mens den første fond, etableret i 2006, har haft afdæmpet succes med et akkumuleret overskud for investorerne efter 11 år på 75 mio. kroner, i forhold til indskudskapitalen på 965 mio. kroner, har fond nummer to været en bragede succes.

ATP’s fond nummer to har fra 2010, med en indskudskapital på 793 mio. kroner, har indtil nu genereret et akkumuleret overskud til investorerne på 1249 mio. kroner. Alene de seneste to år har fonden skabt et overskud på 1,2 mia. kroner. Selskabet har fem porteføljeinvesteringer, efter at tre blev afhændet sidste år, blandt andet hovedparten af aktieposten i Nets.

Også Seed Capital har inden for de seneste år etableret en tredje fond. Management bag de tre venturefondene har præsteret meget svingende, men det er især den første fond fra 2004, som har været problematisk. Investorerne har i dag, 13 år efter, tabt 300 mio. kr. i forhold til den oprindelige investering på 530 mio. kr. Til gengæld har den næste fond klaret sig rigtig flot, og det er antageligt grundlaget for, at Seed Capital har kunnet hente kapital fra eksterne investorer til den tredje fond.

Seed Capitals fond II har i dag et akkumuleret overskud til investorerne på 513 mio. kroner, efter kapitalindskud på 560 mio. kroner fra 2010 og frem. Alene i 2014 og 2015 var overskuddet på 450 mio. kroner, mens det landede på et lille minus sidste år. Fonden solgte sidste år sin ejerandel i Mofibo til Swedish Storytel, og selskabet Acarix blev børsnoteret på den svenske Nasdaq First North. Det oplyses, at der aktuelt er otte aktive selskaber, efter at tre porteføljeselskaber blev lukket ned.

I den tredje fond fra 2015 var der ved årets udgang investeret 89 mio. kroner, og det akkumulerede resultat var allerede plus 14 mio. kroner, efter et management fee på 21 mio. kroner i 2015 og 2016. Management i Seed Capital har altså anvendt mere end halvdelen af den samlede indtægt på 35 mio. kroner de to år på ”management.”

Det store minus i de to Nordic Biotechs fonde skyldes især en lavere værdiansættelse på porteføljeselskabet Forward Pharma, som er børsnoteret, og hvor aktiekursen er faldet en del i 2016. Også en lavere værdiansættelse på porteføljeselskabet Aditech trækker ned i årets resultat. Siden årsskiftet er der skåret yderligere næsten to tredjedele af Forward Pharmas aktiekurs, så som landet ligger nu, er der udsigt til endnu et kæmpetab for de to Nordic Biotech-fonde i 2017.

Aktiekursen tog senest et kæmpedyk fra kurs 26 USD til kurs 7 USD, da det kom frem, at Forward Pharma stårsvagt i en patentsag med Biogen. Læs mere her. Udfaldet kan komme til at betyde, at Nordic Biotech-fondene alligevel ikke kommer til at være de bedst performende, før de endeligt lukker ned.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank