Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

OECD: Lav risiko på danskernes pensionsopsparing koster dyrt

Carsten Vitoft

tirsdag 02. februar 2021 kl. 15:00

Pensions-survey 2021: Efter længere tids kritik af afkast og risiko i ATP meldte pensionsgiganten i denne uge ud med en ny investeringsstrategi, hvor der skal løbes mere risiko. Men hele den danske pensionsformue står over for samme problem, fremgår det af en ny OECD-rapport. Ansvaret ligger hos politikerne og Finanstilsynet, lyder det fra eksperter.

Langt de fleste danskere bør have 80 til 100 pct. af pensionsformuen placeret i aktier. Men i realiteten er det gennemsnitligt kun lidt mere end 20 pct. af den danske pensionsformue, der er placeret i aktier, viser en ny rapport fra OECD, der sammenligner en lang række lande på området.

Det medfører, at danskerne må nøjes med maget lavere afkast på deres pensioner, som rapporten fra OECD også bekræfter, da lande med langt flere aktier i deres pensioner giver Danmark baghjul på afkastet.

Ingen hjælp
”Det her er et problem, som startede for mange år siden, og det er todelt. Først og fremmest skyldes det, at man politisk har besluttet at hjælpe pensionsbranchen af med de pensionsgarantier, de har lovet kunderne. Men dernæst mistede politikerne og myndigheden interessen. Og udviklingen med at flytte danskerne væk fra garantierne gik i stå. Så mange mennesker er fanget i et pensionsprodukt med meget lav risiko, og de får ikke meget hjælp fra deres pensionsselskab,” siger partner Gert Nielsen fra BEDSTpension.

Man kan selvfølgelig sige, at den lave risiko er pensionsselskabernes problem, da disse kunder har en garanti for afkastet. Men det er i allerbedste fald en garanti på 4,5 pct., eller typisk mindre, og med den lave obligationsrente er der ingen udsigt til højere afkast, end garantien tilsiger.

Det er et problem, når aktiemarkedet buldrer derudaf, som det er sket i næsten ti år nu – med få undtagelser. 2019 illustrerer problemet perfekt: Aktiemarkedet gav sidste år over 30 pct. i afkast på danske aktier. Pensionsopsparingerne med de gamle garantier steg kun et par pct. sidste år. Ekstra afkast ud over garantien på opsparingen bliver lagt til side af pensionsselskaberne, da de frygter at tabe penge i fremtiden.

Med andre ord glemte politikerne at sige B, efter de havde sagt A. I 2012 sagde den daværende regering med Ole Sohn i spidsen som erhvervsminister, at pensionsselskaberne ikke længere behøvede – eller for den sags skyld måtte – konkurrere på depotrenterne – altså den tilskrivning de hvert år giver de gamle pensionsprodukter. Det var A.

Men i et gammelt garanteret pensionsprodukt findes der som nævnt en ”lægge til side”-kasse, som kunderne ikke er herre over, men som typisk indeholder ret så mange af kundernes penge. Politikerne glemte at sige B, da de ikke lavede regler for, hvordan kunder kunne komme ud af de gamle pensioner og over i nye pensioner og få deres penge med sig.

Det blev op til branchen at håndtere selv. Og kun et selskab, PFA, valgte en åben løsning for kunderne.

Selv Finanstilsynet har virket som en bremse på denne udvikling, vurderer aktuar Søren Andersen fra FPension.

”I stedet for at gøre det her nemt for danskerne, har man gjort det besværligt. Finanstilsynet har fra starten indtaget en rolle af bekymring for transformationen af pensionerne fra garantier med lave afkast til risiko med forventet højt afkast. Når selskaberne har tilbudt disse omvalg til kunderne, skal man jo næsten skrive, at det her er decideret farligt til kunderne, hvis ikke man vil have tilsynet på nakken. Hvem ønsker så at vælge om til et mere moderne produkt med mere risiko,” spørger Søren Andersen fra FPension.

Uheldig udvikling
Det er heller ikke blevet nemmere af, at Finanstilsynet undervejs har valgt at godkende – eller i hvert fald ikke underkende – omvalg i Industriens Pension og Pensiondanmark. Derimod underkendte tilsynet sidste år omvalg i Arkitekternes Pensionskasse og Pensionskassen for Jordbrugsakademikere og Dyrlæger.

Hvorfor nogle må, og andre ikke må, er på ingen måde klart. Men det er nemt at få indtrykket af, at de rige pensionskasser godt må vælge om, mens de fattige må forblive fattige.

Pensionsbranchen har accepteret, at det er Finanstilsynet, der svinger taktstokken, når det kommer til omvalg. Så de har løbende bare hævet omkostninger og priser på de gamle traditionelle pensioner under argumentet, at garantierne bliver dyrere og dyrere i takt med rentefaldet.

Carsten Vitoft

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank