Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Pres på Kollerup: Partier og fagforbund utilfredse med syltning af konkurrenceredegørelser

Carsten Vitoft

onsdag 19. maj 2021 kl. 12:00

Kritikken i forrige udgave af Økonomisk Ugebrev af manglende handling i forhold til Konkurrencerådets forslag til at forbedre konkurrencen i finanssektoren får nu en række politikere og fagorganisationer frem på banen. Rådet har som bekendt afdækket alvorlige konkurrenceproblemer i realkredit og pensionssektoren. Fagredaktør Carsten Vitoft gennemgår sagen.

Bølgerne er længe gået højt mellem den finansielle sektor og erhvervsminister Simon Kollerup, og nu ser det ud til, at ministeren får politisk opbakning til ikke bare at tage bankerne under kærlig behandling, men hele den finansielle sektor.

Ministeren er allerede på vej med et opgør mod svag konkurrence i den danske banksektor. Men det ser ud til, at der kan samles politisk opbakning til et opgør med hele den finansielle sektor, som også realkreditsektoren og pensionssektoren hører under.

Stærke udtalelser
Regeringens eget bagland er meget klar i holdningerne: ”Vi har fra SF’s side længe påpeget, at konkurrencen i den finansielle sektor ikke fungerer godt nok. Et af problemerne er de finansielle supermarkeder, som begrænser konkurrencen og gør det vanskeligere for forbrugerne at navigere. Nu har vi heldigvis fået nedsat en arbejdsgruppe, der netop skal se på problemerne med de finansielle supermarkeder. Men det er klart, at problemerne ikke er begrænset til finansielle supermarkeder. Der er ingen tvivl om, at branchen gør et godt stykke lobbyarbejde. Lidt for godt. Det skader jo konkurrencen i sektoren, når der ikke følges op på f.eks. disse anbefalinger fra Konkurrencerådet,” siger SF’s Theresa Berg Andersen.

Økonomisk Ugebrev har spurgt alle de politiske partier om deres holdning til, at vigtige konkurrenceredegørelser er blevet syltet i de senere år. En kritik, der i sidst uge blev fremsat af Forbrugerrådet TÆNK og støttet af Konkurrencerådets egen formand, professor Christian Schulz fra Københavns Universitet. Hans kritik er der blevet lagt mærke til i regeringen:

”Når konkurrencerådets formand udtaler sig så stærkt, som det fremgår af jeres artikel, er der grund til, at vi lytter og forsøger at finde løsninger, som tilgodeser kunder i den finansielle sektor,” lyder det fra Socialdemokratiets erhvervsordfører Orla Hav.

Hele to Konkurrenceredegørelser fra Konkurrencerådet er blevet stort set ignoreret på Christiansborg. I 2017 kom en redegørelse om realkreditsektoren, men det endte med, at kun en ud af 16 anbefalinger fra Konkurrencerådet blev udmøntet i lov. I 2019 kom redegørelsen om pensionssektoren, som ikke var mindre kritisk. Her var der over 20 konkrete anbefalinger, men her to år senere er intet sket.

Victoria Velasquez fra Enhedslisten mener, at finanssektoren er alt for dygtig til at lobbye for at få syltet konkurrenceredegørelserne.

”Der kan ikke herske tvivl om, at årsagen til, at de her rapporter trækker støv i regeringskontorerne, er velsmurt lobbyisme. Enhver, der har brugt fem minutter i officiel politik, ved, at man bliver kimet ned dagen lang af lobbyister. Og hvis der er nogen, der er effektive til at klage deres nød, er det finanssektorens felthær af jurister og brancheforeninger. Det er derfor, der ikke sker meget fra politisk hold. Og i det omfang, at der sker noget, går det så langsomt, at man risikerer at falde bagom. Det er årsagen til, at både forbrugere og erhvervsliv må trækkes med ellers velbelyste konkurrenceproblemer i finanssektoren. Jeg vil arbejde for, at Rådets stedsegrønne anbefalinger bliver rejst, bl.a. i forbindelse med Arne-aftalen, hvor styrkelse af konkurrencen på ikke mindst bankmarkedet er på dagsordenen,” siger Victoria Velasquez.

Lægmands-funktionen
I denne uge udsendte erhvervsminister Simon Kollerup de længe ventede invitationer til politiske forhandlinger, der meget vel kan komme til at handle om meget mere end bankerne. Opbakningen til et opgør med svag konkurrence er til at få øje på:

“Hvis det kun var en enkelt gang, at der ikke blev lyttet til Konkurrencerådets anbefalinger, var der måske en reelt god grund. Men når det er efter den ene rapport efter den anden, tegner der sig et dybt bekymrende mønster. Sat på spidsen må det enten være fordi, rådet kommer med inkompetente anbefalinger, hvilket der ikke er nogen grund til at tro. Eller også er det, som Forbrugerrådet TÆNK siger, udtryk for, hvor meget indflydelse lobbyorganisationer har. Det her må ministeren have en særdeles god forklaring på. For ellers har man bevidst eller ubevidst frataget konkurrencerådet sin autoritet. Og det vil være helt uholdbart,” siger Uffe Elbæk fra Frie Grønne.

”Efter DF’s opfattelse bør det naturligvis være sådan, at Konkurrencerådets anbefalinger fremlægges for beslutningstagere, og at erhvervsministeren får sit departement til at “tryk-teste” anbefalingerne. Vi som folkevalgte har nu engang en lægmands-funktion og dermed et legitimt krav på al relevant information. Skal denne funktion virke i praksis, så må Erhvervsministeriet også sikre, at tingene kommer på bordet, og at vi får forslagene konkret drøftet. Jeg vil anbefale ministeren at skærpe den indsats i sit administrative system,” siger erhvervsordfører Hans Kristian Skibby fra Dansk Folkeparti.

Spørgsmålet om timing
Fra Venstre siger erhvervsordfører Torsten Schack Pedersen dog, at mange af anbefalingerne i Konkurrencerådets redegørelse om realkreditsektoren blev drøftet indgående politisk: ”Men jeg synes, mange af anbefalingerne var noget tyndbenede, og jeg synes heller ikke, at timingen lige nu er til et indgreb mod den finansielle sektor. Særligt når der fra europæisk side også bliver indført nye kapitalkrav, som belaster sektoren yderligere,” siger han.

Ministeren selv er tavs om sine planer, og da Økonomisk Ugebrev i denne uge ville høre, om han stadig arbejder på en reaktion på Konkurrencerådets anbefalinger, og hvad der er sket, svarede hans presseafdeling, at der er for travlt til at svare.

Det helt store spørgsmål lige nu er, hvor meget ministeren tør gabe over i et kommende opgør med konkurrence i den finansielle sektor.

Det vil nok åbne en del spørgsmål, hvis ministeren blot går efter bankerne, mens hans eget uafhængige organ, Konkurrencerådet, faktisk peger på, at der er mindst lige så store problemer med både pension og realkredit.

 

Fagbevægelsen bakker op
”Vi er helt enige i, at politikerne skal sætte sig stærkere igennem lovgivningsmæssigt på det finansielle område. Konkurrencerådets rapport fra 2019 er bare et eksempel på nødvendige anbefalinger, særligt om pensionsmæglere, som bør gennemføres,” siger sektorformand Simon Tøgern fra HK Privat

HK Privat har særligt ønsket et opgør med praksis blandt pensionsmæglere, hvor der også har været flere sager forbi Christiansborg om mæglernes manglende uvildighed i rådgivningen. Ikke mindst pensionsmæglerne i Søderberg er under kritik. Af samme årsag ønsker Teknisk Landsforbund også, at ministeren ser bredere på konkurrencen i den finansielle sektor.

”Vi er helt enige med Forbrugerrådet i, at regeringen bør prioritere pensionsområdet. Konkurrencerådet anbefaler bl.a. et forbud mod dobbeltkasketter for mæglere og en styrkelse af uvildigheden, og det støtter vi. Vi ser gerne en regulering af, hvordan uvildige mæglere må agere. Det er helt afgørende for os, at vores medlemmers pensioner forvaltes bedst muligt. Det kræver åbenhed, gennemsigtighed og slut med dobbeltkasketter,” siger Jannik Frank Petersen, forbundsformand i Teknisk Landsforbund og medlem af FH’s forretningsudvalg.

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
Dansk Sygeplejeråd søger digitalt indstillet økonomimedarbejder med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z
Region Hovedstaden
Medarbejder til tilsynet med markedet for kryptoaktiver og betalingstjenester
Region H
CEO for Rejsekort & Rejseplan A/S
Region H
Spændende og alsidig stilling som økonomi- og administrationschef
Region Hovedstaden
Aage V. Jensen Naturfond søger en erfaren økonomichef
Region Hovedstaden
Forbrugerrådet Tænk søger en ny direktør
Region Hovedstaden
INSTITUTLEDER PÅ AAU BUSINESS SCHOOL – Aalborg Universitet
Region Nordjylland
Økonom til tilsynet med realkreditinstitutter
Region H
Økonom til analyser af arbejdsmarkedet
Region H
Financial Controller til Process Integration ApS
Region Midt
Liftra ApS i Aalborg søger en Finance Controller med ”speciale” i Transfer Pricing
Region Nordjylland
Skatteministeriet søger kontorchef til Organisering og Governance
Region H

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank