Meget tyder på, at landets kapitalfonde begunstiges af, at de institutionelle investorer får sværere og sværere ved at finde velegnede investeringsmuligheder.
Både obligationer, erhvervsobligationer og børsnoterede aktier er langt hen ad vejen præget af boblelignende tilstande med betydelig risici. Det har givet en ekstra stor åbning for kaptalfondene.
I DVCA’s årsskrift hedder det blandt andet om 2015: ”I 2015 var der en historisk høj aktivitet i kapitalfondsbranchen, navnlig på opkøbssiden. Det betyder, at DVCA i år kan sætte ny rekord med 59 selskaber omfattet af retningslinjerne. Ser vi på de 14 opkøb, hvor selskaberne er omfattet af DVCA’s retningslinjer, skal fremhæves Polaris’ køb af aktiemajoriteten i Mols-Linien, Axcels køb af Conscia, EQT’s køb af TOP-TOY og Nordic Aviation Capital, FSN’s køb af Fitness World, Netcompany og EET Europarts, 3i’s køb af Esvagt samt Maj Invest Equitys køb af Svendsen Sport. I løbet af 2016 er der foretaget tre yderligere opkøb i henholdsvis CASA A/S, Jupiter Group og Sitecore.”
Videre oplyses det, at ”der var i 2015 ni exits, herunder EQT’s salg af NORD (det tidligere Kommunekemi), Polaris’ salg af Hamlet Protein til Altor og Goldman Sachs samt A-Tex, FSN’s salg af HusCompagniet, Axcels salg af TCM samt Maj Invest Equitys salg af R2 Group og Novopan. Der var også en lang række mindre transaktioner, som viser, at aktiviteten i 2015 var langt højere end året før, både hvad angår antal og størrelse. Globalt voksede aktiviteten også, men ikke i samme omfang som i Danmark”.
DVCA skriver videre, at de danske institutioner nu i stigende omfang går ind som direkte investorer i virksomhedsopkøb, herunder som långivere. Det skete antagelig i mangel på alternative investeringsmuligheder på det børsnoterede aktiemarked og i obligationsmarkedet. ”I Danmark ser vi også en stigende tendens til, at institutionelle investorer gerne deltager som coinvestorer, hvilket kan bringe deres investeringsomkostninger ned, og desuden vil investorerne også gerne bistå på lånesiden, hvilket er en forholdsvis ny tendens. Men det viser, at investorerne har stor interesse for investeringer via kapitalfonde i alle dele af kapitalstrukturen.”
Om fundraising oplyses, at der var lavere aktivitet sidste år end normalt: ”I Danmark blev 2015 et mellemår, hvad fundraising angår. Det lykkedes Polaris Private Equity at nå sin hard cap på 3 mia. kr., samtidig med at BWB Partners (der i 2015 skiftede navn fra Odin Equity Partners) reorganiserede sin investorbase og i den forbindelse rejste yderligere 380 mio. kr. Det gav en samlet fundraising på 1,18 mia. kr., hvilket er klart under sidste års niveau på 5,2 mia. kr. Det skal dog også ses i lyset af, at niveauet for fundraising varierer meget fra år til år, da fondene ikke er lige store og normalt kun rejser en ny fond hvert femte år. Set over en længere periode ligger den gennemsnitlige fundraising blandt danske kapitalfonde på 2,5 mia. kr. om året.”
Om kapitalfondenes nye attraktion for institutionelle investorer, trods pres på management fees, skriver DVCA i et særskilt afsnit: ”De øgede investeringer i kapitalfonde kaster mere fokus på, om kapitalfonde så også leverer et konkurrencedygtigt afkast i forhold til andre aktivtyper. Det er et spørgsmål, der har været hyppigt diskuteret i medierne den seneste tid, herunder også om der er afgørende forskelle på afkastet fra danske og udenlandske kapitalfonde.”
Videre hedder det, at ”den danske pensionssektor har øget andelen af investeringer i alternative investeringer (herunder kapitalfonde) væsentligt over de seneste 10-15 år, hvilket i høj grad kan tilskrives et behov for nye afkastkilder og et ønske om øget diversificering. Udviklingen gør sig både gældende for de garanterede produkter (gennemsnitsrentemiljøet) og det nyere markedsrentemiljø, hvor pensionsselskaberne har friere rammer for deres investeringer.”
DVCA skriver også, at danske PE-fonde skal konkurrere med udenlandske fonde om pengene: ”Tilgangen til udenlandske kapitalfonde har været større end til danske. Det skyldes, at pensionssektoren generelt har været igennem en internationaliseringsproces, både hvad angår noterede og unoterede aktier. Over de seneste år har selskaberne fastholdt en relativt konstant andel af danske aktier og danske kapitalfonde, mens appetitten er vokset efter de mere likvide, udenlandske kapitalfonde og noterede aktier, som netop egner sig godt til at justere risikoen. Pensionskasserne har brug for at sprede deres aktiver på mange geografier og aktivtyper for at undgå at blive ramt for hårdt, hvis enkelte markeder skulle udvikle sig i en uventet negativ retning.”
MWL
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.