Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Pensionskasser trækker stadig mod ejendomme

Økonomisk ugebrev

mandag 20. november 2017 kl. 16:43

Top 40 Ejendomsselskaber. Afkastet for de 40 største ejendomsselskaber samlede investeringer (før værdiregulering) var sidste år 4,17 procent, mod 4,36 procent året før. Selskabernes samlede aktiver voksede til 219 mia. kr., mod 212 mia. kr. året før.

En lang række ejendomsselskaber, især ejet af pensionskasser, fortsatte sidste års vokseværket via opkøb. Blandt de største danske ejendomsselskaber øgede PFA Ejendomme aktiverne med hele 17 procent til 14,4 mia.kr., og heraf var værdireguleringer 5,2 procent af de bogførte aktiver. Også Nordea Pension Danmark voksede kraftigt sidste år, med hele 38 procent til 6,9 mia. kr. i aktiver, mod 5 mia. kr., året før. Endelig var AP Pension med på samme galej, med en volumenfremgang på hele 33 procent, efter værdireguleringer på robuste 7,6 procent af ejendomsværdien.

Pensionskassernes fortsatte træk mod ejendomsinvesteringer er præget af deres ønske om at sikre stabile, langsigtede afkast i en verden som er præget af boblelignende tilstande i mange aktivklasser, herunder aktier, obligationer og erhvervsobligationer. Det betyder til gengæld også, at de i flere tilfælde har været nødt til at købe op i et marked med stigende priser – og dermed lavere effektive afkast.

Opkøbene i PFA Ejendomme var muligvis ikke de mest attraktive, set i forhold til det direkte afkast. Afkastet før værdiregulering dykkede sidste år til 3,4 procent, mod 3,9 procent året før – i forhold til top 40-gennemsnittet med et effektivt afkast på 4,2 procent. Modsat formåede Nordea Pension trods opkøbere at øge det effektive afkast til 4,6 procent, mod 4,4 procent året før. Og AP Pension købte sig nærmest fattige, idet det direkte afkast før værdireguleringer sidste år faldt til 2,9 procent, mod 4,4 procent året før.

Mest succesfulde ejendomsinvestorer blandt top 40-selskabernes synes at være ATP Ejendomme, Bach Gruppen, SEB Ejendomme, M. Goldsmith Ejendomme, Norden Invest II, Nordicom og Netzaberg aps. De ligger alle med afkastprocenter i størrelsesordenen 6-7 procent.

Morten W. Langer


Nykredit Ejendomme har solgt fra

Når Nykredit Ejendomme umiddelbart placerer sig helt i top indtjeningsmæssigt, er forklaringen ene og alene salget af deres markante hovedsæde til ejendomsselskabet Dades. Samlet solgte Nykredit Ejendomme i 2016 tre ejendomme, hvoraf Krystallen er den væsentligste, og de er samlet solgt for godt 1,6 mia. kr. I forhold til de bogførte værdier var der tale om en gevinst på næsten 600 mia. kr., og dermed umiddelbart en særdeles god forretning for Nykredit.

Men helt så godt er det altså heller ikke. I virkeligheden var koncernen helt tilbage i 2011 tvunget til meget massive nedskrivninger på det dengang helt nyopførte prestigebyggeri, der dengang betød byggeomkostninger på 120.000 kr. pr. kvm. for Krystallen. Alene på denne ene bygning blev der på dette ene år nedskrevet 539 mio. kr. Herudover er der løbende foretaget afskrivninger, og det modificerer i ganske voldsom grad det umiddelbart flotte salgsresultat.

Virkeligheden var ved udgangen af 2015, at der på selskabets ejendomsportefølje var opskrivninger på 167 mio. kr. og nedskrivninger på 910 mio. kr. Netto var der altså nedskrivninger på 743 mio. kr. Hovedparten af disse nedskrivninger er med salget altså tilbageført.

Efter salget var der netto i 2016 tale om nedskrivninger på 149 mio. kr. på den tilbageværende portefølje, og det betyder, at man netto for de tre ejendomme kunne tilbageføre 594 mio. kr. i nedskrivninger. De bogførte gevinster er gamle nedskrivninger, der nu er tilbageført. Hertil kommer den forpligtelse, der ligger i, at Nykredit-koncernen har aftalt at optræde som lejer de første godt fem år efter salget, og skulle man til den tid vælge at flytte, skal Dades have en kompensation i omegnen af 100 mio. kr.

Efter salget af langt hovedparten af selskabets aktiver er der nu ejendomme for godt 400 mio. kr. tilbage, efter at nedskrivninger på disse på 149 mio. kr. er trukket fra. Nykredit Ejendomme har således samlet set ikke kunne holde værdierne på deres ejendomme – selv efter salget af Krystallen. Salget betyder dog, at der bliver sendt 600 mio. kr. op til moderselskabet i form af udbytte.

Ejlif Thomasen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Finance Manager
Region Nordjylland
SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
Udløber snart
Økonom til Almen Analyse – Landsbyggefonden
Region Hovedstaden
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank