Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Personaleomkostninger når rekordhøjt niveau

Josephine Daniel

mandag 21. august 2017 kl. 10:02

Personaleomkostningerne har nået 18 procent af omsætningen i Danmarks største virksomheder. Det er det højeste niveau siden Økonomisk Ugebrev første gang målte denne parameter i 2010. En række koncerner, ikke mindst it-virksomheder som KMD, har dog trukket den anden vej

Danmarks 100 største virksomheder bruger en stadig større andel af deres samlede indtægter på lønninger til medarbejderne. Trods utallige effektiviseringsrunder og meget medieomtale om fyringer i de store virksomheder, svarer deres omkostninger til personale i 2016 til 18,2 procent af omsætningen mod 17,7 procent i 2015, 17 procent i 2014 og 16,9 procent i 2013. Eller udtrykt på en anden måde: I en periode, hvor virksomhedernes omsætning er steget 4,7 procent, er deres omkostninger til personale steget 13,0 procent.

Personaleomkostningerne ville i 2016 have været 25 mia. kr. lavere, hvis de forholdsmæssigt havde holdt sig på 2013-niveauet, mens andre omkostninger (se særskilt artikel) ville have været 27 mia. kr. højere. Omkostningerne til personale har altså i sig selv ydet et klart nedadgående pres på virksomhedernes samlede driftsresultat, som i perioden har ligget i niveauet 150-180 mia. kr. Det har været en bred tendens med 63 virksomheder, der opviser en stigende personaleomkostningsprocent siden 2013.

Tallene fremgår af Økonomisk Ugebrevs årlige undersøgelse, Danmarks Bedste Finansfunktion, der ranker finansfunktionerne i Danmarks 100 største ikke-finansielle koncerner. Det sker ud fra tre parametre: Nedgangen i arbejdskapital, i personaleomkostninger og i andre omkostninger, alle sat i forhold til omsætningen.

Når 38 virksomheder, som for eksempel KMDScandinavian Tobacco GroupNetsSaint Gobain DistributionIBM og Leo, rent faktisk har fået personaleomkostningsprocenten ned, så skyldes det typisk, at den relative personaleomkostning er faldet som følge af en pæn omsætningsstigning.

SYSTEMATISK INDSATS I KMD

Den største relative nedgang i personaleomkostningerne er set i blandt andet tre it-servicevirksomheder, KMD, Nets og IBM. I KMD (her målt ud fra tal i regnskaberne i KMD Holding gennem perioden) er personaleomkostningen faldet til 40,4 procent af omsætningen i 2013 til 50,6 procent i 2016. KMD nyder i denne sammenligning især godt af en rationalisering og restrukturering, der fandt sted i 2013, efter at selskabet i 2012 var solgt til den amerikanske kapitalfond Advent International, og som førte til en betydelig nedgang i medarbejdertallet.

Selv om KMD i 2016 og 2017 er løbet ind i vanskeligheder samt åben uenighed med nogle kunder, og omsætningen faldt, så lykkedes det, at nedbringe personaleomkostningerne forholdsvist mere.

AUTOMATISERING AF ARBEJDSOPGAVER

Ifølge økonomidirektør Jannich Lund fra KMD giver globaliseringen stadig mere konkurrence fra globale aktører. Derfor må KMD kontinuerligt kigge på omkostningerne, og det er hidtil især sket på tre måder: Virksomheden har fokuseret på at forbedre processer gennem et større lean-projekt på tværs af hele KMD’s udviklingshus. Det er løbende vurderet, om opgaver kan løses af eksterne specialister fremfor internt. Og der har været fokus på automatisering af arbejdsopgaver. ”Vi har på det strategiske styringsniveau arbejdet med tværgående projekter, hvor der har været et dedikeret projekt-team og styregruppe i vores topledelse. Af konkrete initiativer har vi de seneste år indgået strategiske partnerskaber med globale it-leverandører om outsourcing af dele af vores tekniske drift, og vi har øget vores near shoring via etableringen af et udviklingshus i Warszawa,” siger Jannich Lund.

Han finder det ikke overraskende, at det ikke mindst er it-virksomheder, der har nedbragt deres omkostninger over de seneste år. For netop i it-branchen er ”automatisering og procesoptimering centrale fokusområder, når der skal leveres et produkt eller en service.”

Morten A. Sørensen

Research: Villads Michelsen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank