Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Realkredit er blevet en guldrandet forretning

Økonomisk ugebrev

søndag 16. oktober 2016 kl. 15:14

Realkreditsektoren skovlede penge ind i 2015, og ifølge Finanstilsynets tal var overskuddet på 14,6 mia. kr. før skat en fremgang på 67 procent i forhold til 2014. Øgede bidragssatser har gjort sektoren til en guldgrube.

De seneste års massive bidragsforhøjelser kan nu aflæses direkte på realkreditinstitutternes bundlinjer: Halvdelen af institutterne kunne i første halvår i år fremvise tocifrede procenter for egenkapitalforrentningen. Baggrunden for de stigende overskud er alene højere priser, da den samlede markedsvolumen har været stort set flad. Med markedslederen Nykredits udmeldinger om, at der skal polstres massivt, og de deraf følgende markante bidragsforhøjelser, ligger markedet åbent for de øvrige institutter. Resultatet er i første halvår, at både BRFkreditRealkredit Danmark og Totalkredit forrenter egenkapitalen med 10-12 procent før skat. Markant bagefter ligger Nykredit med under 7 procent. Men meget tyder på, at Nykredit Realkredit nu også for lov til at sætte bidragssatserne op, efter en tidligere retlig binding fra fusionen med Totalkredit.

Selve Nykredit-koncernen har i mange år været ramt af ”gamle skader”. Første halvår sidste år så det ud til, at der var ryddet helt op. Men allerede i andet halvår kom der nedskrivning af goodwill mv. på knap 2 mia. kr. Og i første halvår 2016 spøger de meget omtalte swaplån igen. De er placeret i Nykredit Bank, og det er da også netop der, der historisk har været et utal af ubehagelige økonomiske overraskelser.

I første halvår 2016 belaster nedskrivning på swaplån med 1,4 mia. kr., og det er en direkte følge af, at renten er faldet. Ingen af de øvrige realkreditinstitutter har samme problematik, fordi netop swaplånene ligger i bankerne, og de øvrige realkreditinstitutter ejer ikke banker. For Nykredits vedkommende er banken ejet af realkreditselskabet. Derfor står Nykredit på dette område i en speciel situation, der også fremover vil give enten nedskrivninger eller tilbageførsel af nedskrivninger, afhængigt af renteudviklingen.

Realkredit Danmark holder et stort set uændret niveau, med en lille tilbagegang. Koncernen forklarer selv resultatet med en lavere konverteringsaktivitet end året før. Resultatet er, at Realkredit Danmark i første halvår med et overskud på knap 2,7 mia. kr. er det institut, der sender flest kroner på bundlinjen. Overskud, der traditionelt vil blive videresendt til ejeren Danske Bank i form af udbytter. Både Nordea, BRF og DLR har i første halvår 2016 massiv fremgang i indtjeningen i forhold til 2015. Mest markant hos BRFkredit med en fremgang på 60 procent til 1,0 mia. kr. før skat. Det er sket samtidig med, at forretningsomfanget er udvidet ganske voldsomt – dels med nye lån direkte hos BRFkredit og dels med at levere funding til Jyske Bank. Her er teknikken, at de lån, Jyske Bank yder, akkumuleres, og hver tredje måned samles de og overføres til BRF-kredit balance. Rent indtjeningsmæssigt er BRFkredit også i første halvår begunstiget af, at der ikke er nedskrivninger på lån. Samlet er branchen præget af yderst beskedne tab på deres udlån. For 2015 samlet var der således kun tale om nedskrivninger på porteføljen på 0,07 procent. Det er et markant fald fra de 0,17 procent året før. Men gennem hele finanskrisen har nedskrivningsprocenterne faktisk været særdeles beskedne. 2009 toppede med 0,19 procent, og på intet tidspunkt de seneste 20 år har der været tale om højere nedskrivningsprocenter. Det er med til at underbygge billedet af en branche med beskeden risiko i forhold til f.eks. pengeinstitutterne. Det har da også helt frem til finanskrisen været sådan, at egenkapitalforrentningen i realkreditinstitutter typisk har ligget på det halve eller mindre end pengeinstitutterne. Men siden finanskrisen satte ind, har egenkapitalens forrentning været på niveau med eller højere end i pengeinstitutterne.

læs hele udgivelsen her

Ejlif Thomasen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank