Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Slut med at betale for analyser via kurtagen

Linda

søndag 05. marts 2017 kl. 21:23

Efter mange års tilløb er det nu, det store opgør kommer for aktiemæglernes traditionelle forretningsmodel: Fra nytår skal de adskille afregningen for aktieanalyser og for aktiehandler i form af kurtager.

Det kan få nogle investorer til at fravælge en eller flere mæglere og samle opgaverne på de resterende, lyder vurderingen.

Som alle andre steder i den finansielle sektor har aktiemæglerne gennem de seneste år skulle omstille sig til omfattende ny regulering. Og den 1. januar 2018 træder en af de helt store ændringer i kraft: MiFID II dikterer, at aktieanalysen skal afregnes særskilt. Forhandlingerne mellem mæglerne og deres kunder om, hvad dét så skal koste, er så småt gået i gang, og der er spænding om, hvordan det præcist vil påvirke markedet.

”Da asset managerne fremover skal gøre mere ud af at retfærdiggøre deres researchbetalinger og kun må betale for den research, der tilfører værdi, tror jeg, at vi vil opleve en større koncentration af analysebetalingerne hos de bedste mæglere. Det vil sige, at det bliver ikke nemmere at ligge nummer fem eller seks i ratings,” siger Thomas Steen Hansen, analysechef i Danske Bank.

Stærk i nicher Hvis den forudsigelse holder, er ABG Sundal Collier blandt dem, som kan tabe kunder. Huset kommer i år ind på en fjerdeplads, og alene bedømt på karakterer fra investorerne ligger man en plads dårligere. ”Selvfølgelig kan jeg være nervøs for, hvad der vil ske. Det ville være mærkeligt at sige andet. Men jeg er samtidig tryg på den måde, at der ikke nødvendigvis vil være andre end os, der kan levere den samme service i forhold til events og analyser af mindre og mellemstore selskaber. Vi er stærke i vores niche og har vækst. Samtidig har vi har gjort os de første erfaringer med det i Sverige, som er lidt foran Danmark på det punkt, og ud fra det er jeg ganske optimistisk,” siger Tue Østergaard, managing partner i ABG Sundal Collier til Økonomisk Ugebrev. Den nuværende afregningsmodel har lange rødder tilbage i historien. Aktiemægling bestod oprindeligt blot i at forbinde købere og sælgere, og da analyserne kom til, var de som udgangspunkt kun en ekstra serviceydelse, som skulle lokke kunderne til. Men efterhånden som analysen blev en central og meget synlig ydelse, opstod der også bekymring for, om afregningsmodellen motiverede analytikerne til at nå frem til de konklusioner, der blot skaber mest omsætning i aktierne. En mistanke, der bliver bestyrket ved, at der i næsten enhver situation er en betydelig overvægt at købsanbefalinger.

På den anden side er spørgsmålet, hvor meget disse anbefalinger betyder – om i hvert fald de store investorer har vænnet sig til at overhøre dem og i stedet fokusere på argumentationen i analyserne. Økonomisk Ugebrev har talt med tre porteføljemanagere, som er respondenter i Økonomisk Ugebrevs Børsmægler Rating, og selv om de samlet set nok hælder til, at brugen af mæglerne kan blive en anelse koncentreret som følge af MiFID II, ser de ikke nogen dramatisk bølge i den retning: De vil fortsat have brug for så mange vinkler på aktierne som muligt.

”Jeg er nok lidt bagstræberisk på det område. Men jeg tænker, at vi vil blive ved med at bruge de seks mæglere, vi bruger nu. Det danske marked er småt og relativt illikvidt, og der kan der godt være informationsfordele ved at have mange kontakter, som har et lokalt kendskab. Sidder du bare og kigger ind i markedet, opdager du det ikke, når der kommer en post forbi,” siger en porteføljemanager fra en større kapitalforvalter.

Få spillere i Danmark
En kollega, der ligeledes arbejder hos en større kapitalforvalter, ligger på linje. Han fremhæver, at der blot er seks-syv reelle spillere på det danske marked, og det er i forvejen ikke mange i henseende til at få forskellige input. Kun i en situation, som i sagens natur ikke fylder meget i markedet, forudser han, at MiFID II kan ekskludere nogle spillere. ”Der er et par mæglere, der allerede i den nuværende model får meget lidt kurtage. Og så kan man spørge sig selv, om det giver mening fortsat at bruge dem,” siger porteføljemanageren – med henvisning til, at der fremover også skal bruges tid og kræfter på at indgå formelle aftaler om aktieanalyse.

Den hellige gral er dog ikke velforvaret for de små og mellemstore mæglere, fremgår det af udmeldingen fra en porteføljemanager hos en mellemstor institutionel investor. ”Vi har ikke truffet nogen endelig beslutning. Der skal jo findes en løsning på et tidspunkt, og om vi kommer til at få lige så meget research fra lige så mange brokere, er fortsat et åbent spørgsmål. Men vi kommer i hvert fald ikke til at bruge flere brokere,” siger porteføljemanageren, der hellere havde været foruden de nye krav i MiFID II: ”For mig kører det fint nok, som det er. Det her giver bare mere arbejde.”

læs hele udgivelsen her

STK

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank