Pensionspengene fosser i disse år ind i alternative investeringer, og de seneste tyve års historik indikerer, at det også øger afkastet til danske pensionskunder. Selskaberne følger fire forskellige veje.
Det overrasker ikke, at alternative investeringer er in, og obligationer og aktier er yt i pensionsbranchen i disse år. Ser man nærmere på afkastudsigterne, forstår man også hvorfor. Alternative investeringer som Privat Equity, landbrug og ejendomme har givet afkast på over eller nær 10 procent i gennemsnit hvert eneste af de seneste tyve år. Aktier og obligationer har haltet efter med henholdsvis 8 og 5 procent årligt.
Sådan lyder konklusionen, hvis man sammenligner en række amerikanske afkastindeks for blandt andet ejendomme, landbrug og skov, sat over for de traditionelle aktivgrupper som aktier og obligationer. Men tallene viser også, at der er kæmpe forskelle mellem både afkast og risiko i de forskellige typer af alternative investeringer.
Forskel på alternativerne
Fokus i den danske offentlige debat om alternativer er mest gået på, hvor mange penge de enkelte selskaber skyder efter alternative investeringer – og mindre på, hvor og hvordan pensionsselskaberne placerer dem, herunder afkast og risici.
Det er netop den skelnen, investeringsdirektør Jesper Langmack fra Danica, gerne vil have ind. ”Det her kommer til at handle om, hvem der har komparative fordele inden for forskellige typer af alternative investeringer. Dem, der har erfaringerne og netværket inden for et område, står bedst rustet. Det er klart, at nogle typer investeringer er bedre end andre,” siger Jesper Langmack, som også var med til at bygge området op i PFA Pension.
Allerede nu tyder meget på, at de store pensionsselskaber har grupperet sig i forhold til deres kompetencer og dermed aktivgrupper inden for alternative investeringer – om end mange også investerer på tværs af aktivgrupperne.
Danica satser eksempelvis på unoterede nordiske virksomheder og kapitalfonde. Selskabet har det største investeringshold inden for alternative investeringer i Danmark, med 23 mand ansat. Investeringerne går på virksomhedernes kapitalstruktur enten som virksomhedslån eller egenkapitalindskud i unoterede selskaber.
Selskabet ser lejlighedsvist Industriens Pension, PKA, Pensam og PFA foretage den type investeringer, som giver højt afkast, men også kan være meget risikofyldte, når og hvis sådanne unoterede virksomheder kommer i problemer. Så kan tabene være store, som man for nylig så med Hesaligth, hvor Pensam står til store tab.
Den mindre risikofyldte strategi følger Nordea Liv & Pension samt en række mindre pensionskasser. Her satser man ikke på at have kompetencerne selv, men at finde partnere, der har dem, fortæller investeringsdirektør Anders Schelde. ”Nobelprisvinderen i økonomi, Harry Markowitz, sagde de bevingede ord, at ”diversification is the only free lunch in investing”. Og det tror vi meget på, også inden for alternativer. Det trækker os væk fra selv at gøre store, enkeltstå-ende direkte investeringer. Samtidig kan vi godt lide at arbejde tæt sammen niche-eksperter inden for hver enkelt område af alternative investeringer. Det giver os adgang både til deres ekspertise og deres sourcing, netværk til at finde de gode investeringer, og samtidig finde dem med en tilstrækkelig høj grad af risikospredning,” siger Anders Schelde.
Nordea Liv & Pension har to overordnede tilgange: En hvor der investeres i fonde med eksterne managers, og en hvor man selv går ind og opretter egne mandater sammen med en ekstern manager som rådgiver. Nogle i branchen hævder, at når risikoen så også er mindre, vil afkastpotentialet følge med, men det afviser Anders Schelde.
Flere satser grønt
Dernæst er der de grønne, alternative investeringer, som primært PensionDanmark står for via vindmølleprojekter. Her finder man også PKA og Industriens Pension, og det beskrives i branchen som et stabilt område med lavere afkast og risiko.
AP Pension hører også til denne gruppe med deres investeringer i dansk landbrug – om end det ikke fylder voldsomt meget i forhold til selskabets størrelse. Sidst er der de selskaber, hvor man ikke rigtigt har meldt ud omkring strategien for alternative investeringer. Det er primært de små pensionskasser, hvor man ikke har størrelsen til at have særlige kompetencer og dermed må satse fra projekt til projekt. Overraskende nok finder man også landets største pensionsselskab PFA her. Selskabet har nemlig ikke udmeldt en strategi for alternative investeringer – kun at man er interesseret i det hele. Se tabeller over afkast på forskellige aktivklasser her.
Carsten Vitoft