Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Store huller i regnskabskvalitet fra Top 100

Josephine Daniel

søndag 08. maj 2016 kl. 14:20

Generelt aflægger de større danske børsnoterede selskaber årsregnskaber af høj kvalitet. Men der er fortsat store informationshuller i regnskaberne, som ellers ville være oplagt information for selskabernes interessenter. Det gælder oplysninger om markeds- og konkurrentforhold og oplysninger om selskabets skattepolitik, herunder eventuelt brug af skattelyselskaber.

Sådan lyder konklusionen på Økonomisk Ugebrevs rating af Top-100 regnskabskvalitet, som er baseret på ni målepunkter. Det er første gang, at analysen udarbejdes, men den vil blive gentaget de kommende år, og målepunkterne vil hen ad vejen blive forfinet.Se også tekstboksen ”Sådan har vi gjort”.

Generelt er sigtbarheden i regnskabsaflæggelsen meget høj, idet der i stigende grad fokuseres på substantiel og lovpligtig information, og i mindre grad markedsføringsinformation, og det har generelt givet kortere årsrapporter de seneste år.

Generelt er billedet, at selskaberne over en bred kam oplyser meget præcist om forventningerne til det igangværende regnskabsår, ofte med tilhørende afgørende forudsætninger omkring markedsudvikling og vigtige påvirkningsfaktorer, eksempelvis energi- og råvarepriser, samt valutakurser. Et godt eksempel på oplysning om følsomhedsanalyser omkring påvirkning af årsresultatet er A.P. Møller-Mærsk.

Banker adskiller sig
I særlig grad adskiller bankerne sig fra denne trend omkring oplysning om præcise årsforventninger, måske fordi det i disse år er ekstremt vanskeligt på grund af usikkerhed om udviklingen i dansk økonomi, nye myndighedsregler og udvikling i rentemarginaler.

Et andet oplysningsforhold, hvor der er meget høj compliance med best practice er oplysning om forudsætninger bag eventuelle nedskrivningstests på bogført goodwill og andre immaterielle aktiver. Som tidligere beskrevet i artikler i Økonomisk Ugebrev har der de seneste år været tendens til meget store nedskrivninger på goodwill i ganske mange selskaber, blandt andet som led i en almindelig oprydning og restrukturering af koncernen, hvor konsekvensen er taget af eventuelle ulønsomme aktiviteter. Nedskrivningerne afspejler dog også den stigende erkendelse af, at økonomien og erhvervslivet må indstille sig på The New Normal 2.0 med varige lavvækst og sandsynligvis flere års uro og nervøsitet på de finansielle markeder.

Netop disse usikre udsigter betyder også, at mange af de selskaber med en høj andel bogført goodwill og andre immaterielle kan være sårbare overfor yderligere nedskrivninger, dels på grund af økonomisk depression i udvalgte geografiske regioner, men også på grund af eventuel geopolitisk usikkerhed med nye regimer eller social uro.

I Økonomisk Ugebrevs nye regnskabsrating indgår der således som et målepunkt af den bogførte egenkapital, der modsvares af immaterielle aktier. Udgør immaterielle aktier 100 procent eller mere af den bogførte egenkapital gives der en score på nul, på grund af usikkerhed i den fremtidige regnskabsaflæggelse og hvor basis er regnskabsmæssige skøn.

God information om segmenter
Et tredje forhold, hvor oplysningskvaliteten generelt er høj, er information om de store danske koncerners forskellige forretningssegmenter. Som udgangspunkt skal der oplyses om forretningssegmenter og om geografiske segmenter, opdelt på omsætning, driftsoverskud og aktiver. Dette opfyldes langt hen ad vejen. Men der er hos mange fortsat et stykke vej for at komme i mål: En del oplyser kun omsætning på forretningssegmenter, men ikke driftsresultatet, hvilket gør det vanskeligt at vurdere komponenterne bag koncernens samlede udviklingen i driftsresultatet.

Overraskende er der selskaber som ikke oplyser – eller glemmer at oplyse, om de følger Finansforeningens anerkendte nøgletalsvejledning, som der blandt andet henvises til i lovkommentarer til årsregnskabslovens paragraf 87. Hovedparten af selskaberne oplyser detaljeret om de anvendte definitioner bag de oplyste regnskabsmæssige nøgletal. Men det skaber umiddelbart uklarhed om der er anvendt anerkendte definitioner, som gør en sammenligning på tværs af selskaber meningsfuld. Kun godt halvdelen af de 100 undersøgte selskaber oplyser specifikt i årsregnskabet, at de har fulgt Finansforeningens anbefalinger.

Læs hele udgivelsen her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Nyt job
Medarbejder til tilsynet med markedet for kryptoaktiver og betalingstjenester
Region H
CEO for Rejsekort & Rejseplan A/S
Region H
Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
Dansk Sygeplejeråd søger digitalt indstillet økonomimedarbejder med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z
Region Hovedstaden
Nyt job
Økonom til tilsynet med realkreditinstitutter
Region H
Nyt job
Økonom til analyser af arbejdsmarkedet
Region H
Liftra ApS i Aalborg søger en Finance Controller med ”speciale” i Transfer Pricing
Region Nordjylland
Nyt job
Forbrugerrådet Tænk søger en ny direktør
Region Hovedstaden
Nyt job
INSTITUTLEDER PÅ AAU BUSINESS SCHOOL – Aalborg Universitet
Region Nordjylland
Skatteministeriet søger kontorchef til Organisering og Governance
Region H
SPARTA SØGER EN ERFAREN KOMMERCIEL CHE
Region H

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank