Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Tema Top 20 revisionsfirmaer: Kampen de mellemstore revisionskunder i erhvervslivet skærpes

Morten W. Langer

mandag 23. november 2020 kl. 15:02

Tema om Top 20 Revisionsfirmaer / del 2: Selvom antallet af danske selskaber, der fravælger revision, er markant stigende, stiger antallet af kunder hos de fleste store revisionsfirmaer alligevel, viser data fra analysefirmaet Bisbase. De ti største revisionsfirmaer fik næsten 5000 flere revisionskunder, men der skyldes stigning i et såkaldt review eller en ”udvidet gennemgang.” Se tidligere artikler i Økonomisk Ugebrev om de danske revisionsfirmaer

For ikke lang tid siden var brancheorganisationen FSR – Danske Revisorer på barrikaderne med en advarsel om, at der fortsat ses en markant stigning i antallet af selskaber der fravælger revision. Fra foreningen lød det, at 168.000 selskaber har fravalgt revisionen af deres regnskab i 2019.

”Det er en stigning på 13.000 i forhold til året før, hvor 155.000 havde fravalgt revisionen. Samlet set har næsten 60 pct. af alle selskaber fravalgt revision. Udviklingen har taget fart siden 2011, hvor revisionspligten senest blev lempet. Fra 2012 og frem til i dag er antallet af selskaber, der fravælger revision, steget fra knap 25.000 til 168.000.”

Ifølge FSR-direktør Charlotte Jepsen er det en bekymrende udvikling: ”Revisors gennemgang af regnskabet sikrer, at der er gennemsigtighed om selskabernes økonomiske sundhedstilstand. Det er afgørende for kreditorer, samhandelspartnere og myndigheder, at der er tillid til informationerne i regnskabet. For hvert regnskab, der ikke bliver revideret, stilles regnskabsbrugeren dårligere, end hvis der havde været revision.”

Mange nye kunder
Men nu viser nye tal fra analysefirmaet Bisbase, at de fleste revisionsfirmaer faktisk har fået flere kunder det seneste år. Alene de ti største revisionsfirmaer har fået ekstra 4729 kunder, opgjort på grundlag af antallet af erklæringer i regnskaber indsendt til Erhvervsstyrelsen. Analysen viser også hvilke revisionsfirmaer, der har størst markedsandele, alene målt på antal firmakunder, og vi har også data for ændring i de ti største revisionsfirmaers markedsandele det seneste år.

Sidste års tilsvarende analyse viste, at Beierholm, målt på antal revisionskunder, er landets største, og det er det stadig. Beierholm har de seneste år sat sin underskrift på 22.586 regnskaber, og det er 7,5 pct. flere end året før. Næststørst er BDO med 17.575 kunder, efterfulgt af PwC og Deloitte, som er næste lige store. Selvom om der altså var kundefremgang næsten over hele linjen, stod PwC og Deloitte i stampe, med henholdsvis fremgang på 1 pct. og tilbagegang på 1 pct. i antal kunder.

Som det også fremgik af første del af året revisoranalyse, bragt i den seneste udgave af Økonomisk Ugebrev Finans, har der det seneste år været størst vækst hos Grant Thornson med kundevækst på 17 pct. og KPMG med kundefremgang på 12 pct. KPMG har dog stadig kun 1 pct. samlet markedsandel af kunder, modsat eksempelvis Martinsen med 5791 kunder, efter fremgang på knap 10 pct., og en samlet markedsandel på 2,5 pct. Blandt de store klarede EY sig langt bedst med en kundefremgang på godt 4 pct., men revisionsfirmaet har stadig et stykke vej til at kæmpe sig ind i top fire-gruppen.

Kamp om storkunderne
Der er imidlertid heller ingen tvivl om, at de seks-syv største revisionsfirmaer går målrettet efter at kapre de store revisionskunder, ikke kun i Top 100-gruppen af kunder, men i de mere revisionstunge såkaldte regnskabsklasse C-selskaber, altså de store og mellemstore selskaber, lige under de børsnoterede og statslige selskaber i regnskabsklasse D. 

Selskaberne i denne regnskabsklasse har en omsætning over 89 mio. kr., og kunderne uden for denne regnskabsklasse, altså de små regnskabsklasse B-selskaber, bliver i højere grad overladt til revisionshusene uden for top syv. Regnskabsklasse C er en meget stor gruppe, der egentlig er opdelt i mellemstore og store regnskabsklasse C-selskaber, men udviklingen på de to underkategorier fremgår ikke af tallene.

Overordnet ser det ud til, at Beierholm har været bedst til at få flere klasse C-selskaber. Det kan skyldes strandhugst hos konkurrenterne, men en stor del af forklaringen er sikkert også, at en del virksomheder er flyttet fra regnskabsklasse B (små virksomheder med omsætning under 89 mio. kr.) til C-klassen.

Under alle omstændigheder synes Beierholm at have et stærkt grundlag for at vokse yderligere blandt gruppen af større virksomhedskunder, fordi revisionshuset har en stærk fødekanal blandt den brede underskov. Men det kræver, at revisionshuset kan levere samme kompetencer som de store, så der ydes samme kvalitet i revision og tilhørende rådgivning.

Største vækst i gruppen af store og mellemstore (klasse C) har der det seneste år været hos Beierholm med en fremgang på 7 pct. Revisionshuset ligger også med en pæn vækstrate hos de mindre klasse B-selskaber, men bliver altså overhalet klart af KPMG og Grant Thornton. 

De seks største revisionshuse ligger alle med positive vækstrater på de mellemstore klasse C-selskaber, men med laveste fremgang til BDO og Deloitte, så har ca. det halve i vækstrater i forhold til PwC og Beierholm, og med EY midt imellem.

Relativt har det seneste års største vækstlokomotiver været Martinsen med en vækstrate på hele 40 pct. – med en fremgang i C-klassen fra 67 til 90 virksomhedskunder, og Redmark med plus 14 pct. til 74 virksomheder. Der er dog stadig et stykke vej op fra denne gruppe af revisionsfirmaer i tredje division op til mellemgruppen efter top seks.

Grant Thornton har 159 og KMPG har 335 klasse C-kunder, altså to-tre gange flere af de mellemstore kunder. Men vækstraterne kan afspejle ambitioner hos en gruppe revisionsfirmaer, som endnu ikke ligger i de øverste divisioner.

De børsnoteredes revisorer
Blandt de allerstørste selskaber, altså de børsnoterede og statslige selskaber, i regnskabsklasse D er der ikke de store ryk i markedsandele. Ifølge opgørelsen fra Bisbase er der 129 virksomheder i denne regnskabsklasse, og der er kommet fire ekstra til det seneste år. Det har givet anledning til kundefremgang i denne regnskabsklasse på tre til PwC og to ekstra til Deloitte. Grant Thornton har mistet én klasse D-kunde, og har nu kun én kunde tilbage i denne regnskabsklasse.

Som billedet har været historisk, dominerede de fire største revisionsfirmaet helt og holdent denne regnskabsgruppe, med en markedsandel på 41 pct. til PwC, 26 pct. til EY og 21 pct. til Deloitte. Hertil kommer KPMG med 5 pct. markedsandel, og 2 pct. til hver af Beierholm og BDO. De tre store sidder altså på samlet 88 pct. af denne regnskabsklasse, der altså også omfatter små børsnoterede selskaber.

Normalt har revisionshusene selv mest fokus på, hvem der tager revisionskunder fra hinanden i top 100-gruppen, altså de 100 største danske selskaber, både noterede og ikke-noterede selskaber. Blandt de 100 største selskaber er fordelingen lidt anderledes end for klasse D-virksomhederne. PwC er dominerende med 40 ud af de 100 største virksomhedskunder, EY har 29 og Deloitte 24. De tre sidder altså på 93 pct. af de største danske virksomheder. KPMG har fem af top 100-virksomhederne.

Endelig har BDO en enkelt (SAS Institute) og Brandt Revision også én enkelt, nemlig B. Christiansen, som er nummer 94 på Top 100-ranglisten.

For de ti største danske virksomheder er billedet, at PwC har seks af dem (bl.a. Mærsk, Novo Nordisk, DSV, Vestas og Ørsted. EY har tre, nemlig ISS, Arla og Danske Commodities. Og Deloitte har Danske Bank som revisionskunde. Efter flere år med tæt på stilstand i positionerne mellem de store revisionshuse kan der være ændringer på vej de kommende år, når de nye krav til revisorrotation træder i kraft.

Det er efterhånden en del år siden, at de nye regler er trådt i kraft, men der er et hav af undtagelsesregler og overgangsregler, som betyder, at der kan gå længe, før det får effekt, at koblingerne til de mangeårige revisorer blødes op, af hensyn til at opnå større uafhængighed i den lovpligtige revision, herunder hensynet til revisors rolle som offentlighedens tillidsrepræsentant.   

MWL

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Forretningsudvikler til Pension og Formue
Pension, Formue
Aabenraa
Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Formuerådgiver
Formuerådgiver
Midt- og Nordjylland
Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Afdelingsdirektør for forretningsudvikling Private Banking
Private Banking
Aabenraa
Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Formuerådgiver
Formuerådgiver
Region hovedstaden og Sjælland
Regnskabsassistent til Pharma Nord
Region Syddanmark

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank