Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Revisoranalysen 2021: Store revisorhuse hentede stor økonomisk gevinst på viruskrisen

Morten W. Langer

mandag 22. november 2021 kl. 15:00

2020 var et fremragende år for den danske revisionsbranche. Bruttoresultatet blev næsten øget 1 mia. kr. De 30 største danske revisionsvirksomheder mere end tredoblede væksten i corona-året – fra knap 3 pct. i 2019 til 11 pct. sidste år. Brancheforeningen Danske Revisorer oplyser, at revisorerne havde travlt sidste år på grund af opgaver med statsstøtteerklæringer og finansiel krisehåndtering for erhvervslivet. Men den økonomiske medvind bliver kraftigt nedtonet. Læs første del af Økonomisk Ugebrevs årlige analyse af revisionsbranchen.

De store og mellemstore revisionshuse skovlede penge ind sidste år. Det var nok ikke overraskende set i lyset af coronakrisen, hvor mange tusinde virksomheder havde brug for revisorhjælp til at udarbejde erklæringer for at få statens corona-støtte.

Og som brancheforeningen Danske Revisorer også skriver i en analyse: ”Ligesom 2020 har været et specielt år for dansk erhvervsliv som helhed, har det også været et specielt år for revisorbranchen. En række af Folketingets hjælpepakker har været fulgt af et krav om en revisorerklæring, for at virksomhederne har kunnet få adgang til pengene. Det har kastet ekstra arbejde af sig til revisorerne oveni en i forvejen travl periode. Samtidig har de skullet rådgive deres kunder om blandt andet økonomisk og finansiel krisehåndtering. Det har givet en stor travlhed på revisionskontorerne rundt omkring i landet.”

Økonomisk Ugebrevs gennemgang af regnskaberne fra de 35 største revisionsfirmaer viser, at bruttoresultatet under ét steg fra 9,5 mia. kr. til 10,5 mia. kr., svarende til en fremgang på 11 pct. Hovedparten af de større revisionsfirmaer præsterede en fremgang på omkring 10 pct. i bruttoresultat, mens der var enkelte hurtigløbere, som præsterede en betydeligt større vækst. Bl.a. KPMG, Grant Thornton, Partner Revision og Brandt leverede en vækst på 15-20 pct.

Generelt er revisionsfirmaerne bemærkelsesværdigt tilbageholdende med at beskrive, hvad der gjorde 2020 til en guldår for mange af dem. F.eks. Grant Thornton skriver i en lang årsrapport blot følgende: ”Grant Thornton har fortsat sin vækst i regnskabsåret gennem organisk vækst i alle forretningsområder. Det er vores strategi fortsat at være én af de førende danskejede revisions- og rådgivningsvirksomheder med placering i top-10 af danske revisionsvirksomheder.”

Brandt Revision/RSM fortæller, at firmaet har overtaget nogle lokale revisionskontorer, bl.a. Revisionskontoret Vest i Holstebro og Vinderup samt Revisionscentret Frier i Kongens Lyngby. Videre hedder det, at ”regnskabsåret har været præget af Covid-19 krisen (…) oveni de samfundsmæssige udfordringer har vi bl.a. gennem nedsættelse af task force, hjulpet vores kunder med rådgivning i forhold til de mange hjælpepakker, og endvidere bistået med rådgivning for at sikre, at virksomhederne kommer bedst mulig gennem krisen. Arbejdet er efter regnskabsårets afslutning fortsat ikke tilendebragt, hvorfor regnskabsåret 2021 ligeledes forventes at være påvirket af Covid-19 pandemien, omend i mindre udstrækning.”

Partner Revision skriver også, at noget af væksten skyldes opkøb: ”I 2019/20 er forretningsomfanget i Vestjylland øget væsentligt med opkøb af PwC’s afdeling i Skjern. Desuden har 2019/20 været præget af Coronapandemien, som har givet øget aktivitet i forbindelse med assistance til kunderne med hjælpepakker mv.” Om forventningen til 2021 oplyses det bl.a., at ”der påregnes ikke helt så høj aktivitet som følge af assistance med hjælpepakker med videre, men det afhænger naturligvis af udviklingen i Coronapandemien.”

Danske Revisorer skriver bemærkelsesværdigt i en analyse af sektorens indtjening i 2020, at omsætningen kun er steget en lille smule.  I analysen oplyses, at ”omsætningen i revisorbranchen steg med ca. 700 mio. kr. i 2020. Fra ca. 20,8 mia. kr. i 2019 til 21,5 mia. kr. i 2020, svarende til en stigning på 3,4 pct.  Fremgangen i omsætningen skyldes formodentlig det ekstra arbejde, som revisorerne har udført for regering og Folketing i forbindelse med udbetaling af hjælp til erhvervslivet. Det ses dog samtidigt, at stigningen i branchens omsætning (3,5 pct.) er på det laveste niveau siden 2016.”

Med eller uden moms (-statistik)
Forskellen i væksttallene fra Danske Revisorer og de faktiske regnskabsdata fra de 35 største revisionsfirmaer, som Økonomisk Ugebrev har indsamlet, er, at brancheforeningens data er baseret på momsstatistik fra Danmarks Statistik, som også omfatter små firmaer inden for regnskabsservice og bogføring, som tilsyneladende har stået i stampe eller er gået tilbage. Økonomisk Ugebrev har spurgte den konstituerede direktør for Danske Revisorer, om hun kan forklare forskellene i den økonomiske tegning. Forklaringen fra brancheforeningen lyder blot, at der er forskellige opgørelsesmetoder.

Under alle omstændigheder giver disse data fra Danmarks Statistik beviseligt et fortegnet billede af den økonomiske udvikling i de store og mellemstore revisionsfirmaer. I branchen synes der at være en vis modvilje mod at erkende, at coronakrisen har givet solid økonomisk medvind på motorvejen. Også selvom det er en naturlig følge af det ekstraarbejde, revisorerne har haft. Men ja, revisionsbranchen har lukreret økonomisk på krisen.

Blandt de fem største revisionshuse er aktivitetsudviklingen overraskende ens med vækstprocenter i bruttoresultatet på mellem 9 og 13 pct. Beierholm konsoliderer sin placering som landets fjerdestørste revisionsfirma, og det lægger lidt mere afstand til nummer fem, nemlig BDO, som stadig er tæt på og en udfordrer.

Blandt de største revisionsfirmaer var udviklingen i 2020 blandet: Selvom de præsterede nogenlunde ens samlet vækst i bruttoresultat, var den underliggende udvikling uens. Ifølge gennemsigtighedsrapporterne præsterede PwC nogenlunde samme vækst i revision som i rådgivning. Væksten i revisionsomsætningen lå især uden for Top100-segmentet, og der tegner sig samme billede hos Deloitte.

Meget pressede priser
Som nævnt gik Deloitte samlet set tilbage på PIE-revisionen, men altså også stærk frem på de unoterede store selskaber udenfor PIE-universet og blandt de mellemstore virksomheder.

CEO Anders Dons fra Deloitte forklarer Økonomisk Ugebrev, hvorfor Deloitte i særlig grad har stærk vækst uden for PIE-segmentet: ”Vi er allerede markedsledende på en række områder inden for rådgivning til de største selskaber i PIE-segmentet. I relation til revision indenfor PIE ønsker vi en markedsandel på 25 pct., og det er vi allerede tæt på. Samtidig er priserne på revision i PIE-segmentet meget pressede, og i en international sammenligning har vi herhjemme ikke været gode til at få skabt en god sammenhæng mellem kvalitet og priser. Vi vil fortsat være der for PIE-virksomhederne, men ikke for enhver pris,” siger Anders Dons, der dermed ligger på linje med både KPMG og EY i relation til prissætningen på revision til PIE-kunder (se artikel herom i dette tema).

Corona-opgaver betød mindre
Anders Dons siger, at sidste års vækst i bruttoresultat på rådgivning og revision kun i begrænset omfang har sammenhæng med ekstraarbejde i forbindelse med statsstøtte til coronaramte selskaber. ”Vi har gjort meget for at hjælpe virksomheder igennem pandemien, men omsætningen ved hjælpepakker er meget begrænset i forhold til den samlede forretning. Den høje vækst skyldes rådgivning med køb og salg af virksomheder, digitalisering, risikostyring og grøn omstilling, som fylder rigtig meget i virksomhederne, samt den generelt store compliance-agenda på tværs af industrier.”

Anders Dons oplyser, at Deloitte efter nogle måneders meget lav aktivitet, fra nedlukningen i foråret 2020 og frem til sommeren med minusvækst, har haft meget høj aktivitetsvækst. ”I andet halvår sidste år havde vi over 20 pct. vækst, og det er fortsat med samme styrke i år. Jeg har aldrig oplevet noget lignende, så I 2021/2022 forventer vi meget stor fremgang i aktiviteten.      

MWL

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Udløber snart
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Udløber snart
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank