Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Store virksomheder trækker factoring i rekord

Linda

søndag 27. november 2016 kl. 19:27

Blot et par procent er omfanget af factoring vokset i de første tre kvartaler af 2016, og det syner ikke meget ved siden af de seneste par års tocifrede vækstrater. Men der er stadig masser af grøde i branchen, der igen kan skyde vækstraterne i vejret.

Søren Larsen, der er adm. direktør i Midt Factoring og formand i brancheforeningen Finans & Leasingsfactoringsektion, tilskriver primært de seneste års vækst et konkret fænomen: Den såkaldte reverse factoring, også kaldet supply chain factoring, er for alvor begyndt at rykke. ”Factoring-delen er på den måde blevet meget større. For markedet er jo uændret på den måde, at vi stadig skal have pant i fordringerne, og i hvert fald på den traditionelle factoring skal vi have banken til at acceptere, at vi kan tage virksomhedspant. Den situation har hverken udviklet sig positivt eller negativt,” siger Søren Larsen.

Denne form er kendetegnet ved, at det ikke er leverandøren, men kunden, der tager initiativet til at sælge fakturaerne. Fordelen for kunden, som i denne sammenhæng typisk vil være en stor virksomhed, er, at den kan udvide sine kredittider uden at gøre sig uvenner med sine gode leverandører.

Modvillige banker
Han håber imidlertid, at situationen vil udvikle sig positivt fremover: ”Set fra min stol skal vi stadig hen og spørge bankerne, fordi langt de fleste virksomheder har afgivet virksomhedspantet. I nogle tilfælde ser vi, at aftaler glipper, fordi banken ikke vil afgive en tilstrækkelig stor del af virksomhedspantet igen. Det er lidt ærgerligt, fordi virksomheden kunne have opnået en større likviditet. Formålet med loven var at sikre virksomhederne bedre finansiering, og så er det ikke helt fair, at banken kan blokere for det,” siger Søren Larsen. Loven om virksomhedspantet, der trådte i kraft i 2006, skulle give virksomheder mulighed for at optage lån mod sikkerhed i diverse løsøre, inventar, goodwill mv.

En spændende ting at følge de kommende år bliver dog også, om nye digitale måder at sælge fakturaer på vil tage markedsandele fra den traditionelle factoringbranche. En ny rapport fra University of Cambridge viser, at invoice trading endnu kun udgør nogle få procent af de nye såkaldt alternative investeringsformer. Men det er også den af de alternative finansieringsformer, der har haft den suverænt største vækst i 2015. Invoice trading er for alvor kommet på vingerne.

Den hjemlige spiller på området er Dansk Faktura Børs, der gik i luften i 2012. Ifølge adm. direktør Juri Cetti har man endnu kun formidlet handler for 330 mio. kroner, hvilket ikke er meget i forhold til de næsten 100 mia. kroner om året, factoringselskaberne står for. Men september og oktober har været rekordmåneder på Dansk Faktura Børs, og også her har man fået gang i markedsføringen over for de virksomheder, der gerne vil stå på god fod med deres leverandører.

Kreditklemmen forbi
”Vi har fra starten bygget på to forudsætninger. Dels at renten ville forblive lav, og dels at de store virksomheder ville arbejde med deres arbejdskapital. Begge dele har vi ramt rigtigt. Det er større og større virksomheder, der henvender sig til os. I begyndelsen var det meget kreditklemmen, der gav os kunder, men i dag er der i høj grad tale om virksomheder, der sagtens har kunne få lån i banken, men som blot søger et alternativ, der er mere skræddersyet til det, de laver,” siger Juri Cetti. Ligeledes er Danske Bank på vej ind i markedet med løsningen DynamicPay. Også her sigter man efter kunderne, mere end efter leverandørerne, der sender fakturaer. ”Det går sådan set fornuftigt, men ikke så hurtigt som håbet. Vi følger dog nogenlunde den plan, vi har for udrulningen. Produktet blev lanceret i en slags betaversion, så vi går ikke efter volumen endnu, men arbejder på at udvikle og indkøre det tekniske set-up sammen med vores kunder. De første kunder er dog på nu, og vi har flere i pipelinen på ret kort bane. Så det bevæger sig den rigtige vej,” oplyser Peter Kjærgaard fra bankens presseafdeling.

se graf her

læs hele udgivelsen her

STK

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank