Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Et guldrandet år for corporate finance-rådgiverne

Økonomisk ugebrev

søndag 07. maj 2017 kl. 14:45

2016 var et fremragende år for de fleste rådgivere inden for corporate finance, der beskæftigede sig med M&A. Overskuddene buldrede frem, på grund af historisk mange transaktioner. Eksempelvis FIH Partners øgede bruttoresultatet næsten 50 procent til 64 mio. kr.

Mens de store erhvervsvirksomheder fortsat holder sig meget tilbage med større virksomhedsopkøb, har kapitalfondene og underskoven af SMV-virksomheder for længst sluppet sig selv løs. Det aktuelle miljø for M&A ses som fremragende, blandt andet på grund af billig lånekapital, høje værdiansættelser for SMV-virksomheder (i forhold til tidligere) og et aktiemarked, som er langt mere følsomt og risikofuldt end unoterede investeringer.

FIH Partners kunne sidste år øge bruttoresultatet til 64 mio. kr., mod 43 mio. kr. året før. Kun fordi lønningerne steg fra knap 4 mio. kr. til 19 mio. kr., antageligt på grund af variabel løn eller bonus, landede overskuddet før skat kun lidt bedre end året før på 40 mio. kroner.

Tendensen er formentligt næsten den samme hos de andre store M&A-rådgivere, men det må blive ved gætværket, da blandt andet Danske Bank, Nordea, SEB og Handelsbanken ikke offentliggør særskilte regnskabstal for deres corporate finance.

Clearwater fordobler overskud

Men det overordnede billede er det samme hos de mindre og mellemstore rådgivere. Eksempelvis Clearwater International øgede sidste år bruttoresultatet til 106 mio. kr., mod 50 mio. kr. året før. Resultat før skat steg til 74 mio. kr., mod 29 mio. kr. året før. De øvrige selvstændige rådgivere har endnu ikke aflagt regnskab for 2016.

Meget tyder på, at M&A-markedet for tiden er så gunstigt, at der er god plads til alle tre grupper af aktører, nemlig for det første de mindre rådgivere, som typisk tager sig at mindre transaktioner, altså blandt andet Clearwater, Atrium, Nordic M&A og Oaklins, sammen med de fire store revisionsfirmaer, der på de store transaktioner typisk kun kommer med revisions- og erklæringsydelser.

Den anden gruppe består af Nordea, Danske Bank, Carnegie, samt SEB og FIH Partners, der typisk er lidt mere med i de halvstore transaktioner. Den tredje gruppe består af de udenlandske rådgivere, som bider de større danske rådgivere i haserne. Blandt andet er Bank of America, Rothschild og Lazard med inde over banen på de mellemstore transaktioner.

Små transaktioner begunstiger mindre rådgivere 

De allerstørste transaktioner domineres typisk af de store finanshuse, som Credit SuisseDeutsche BankUBS og Morgan Stanley. Eksempelvis er det dem, der tager taktstokken ved de større børsnoteringer og eksempelvis aktiesalget i DONG Energy, hvor der typisk kan overlades nogle krummer til de danske banker som bookrunners ved aktiesalg til private investorer.

De seneste år har der imidlertid ikke været mange af de helt store transaktioner, så den øgede aktivitet inden for mindre og mellemstore M&A-transaktioner har været en stor fordel for de mindre rådgivere.

Meget af aktiviteten har således også været trukket af de nordiske kapitalfonde, som har travlt med at få investorernes penge sat i arbejde. Eksempelvis har kapitalfonden Axcel for nylig etableret fond nummer fem med en startkapital på 352 mio. euro og forventet senere 550 mio. euro, altså ca. 4 mia. kr.

Maj Invest har i år investeret i to selskaber, nemlig Icotera, der er blandt Europas ledende udbydere af gateway- og software løsninger til fibernetværksoperatører, og TDC HostingCapidea har siden primo december investeret i to nye selskaber, nemog Creativ Company og Westpac. Og Catacap har i marts overtaget TP Aerospace, der reparerer, leaser og sælger hjul til flyvemaskiner over hele kloden. Den nordiske kapitalfond EQT har i 2017 allerede indkøb seks nye selskaber til sine fonde.

Så grundlæggende er historien også, at kapitalfondene nu har overstået mange års oprydning efter finanskrisen, hvor investorerne har set på dem med en vis skepsis. Nu er der kommet nye penge til, og kapitalfondene skal til at vise, hvad de duer til. Det indebærer først og fremme, at de nu hiver tegnebogen op af lommen og går på indkøb.

MWL

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

CEO for Rejsekort & Rejseplan A/S
Region H
Spændende og alsidig stilling som økonomi- og administrationschef
Region Hovedstaden
Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
Dansk Sygeplejeråd søger digitalt indstillet økonomimedarbejder med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z
Region Hovedstaden
Medarbejder til tilsynet med markedet for kryptoaktiver og betalingstjenester
Region H
Financial Controller til Process Integration ApS
Region Midt
Liftra ApS i Aalborg søger en Finance Controller med ”speciale” i Transfer Pricing
Region Nordjylland
Forbrugerrådet Tænk søger en ny direktør
Region Hovedstaden
INSTITUTLEDER PÅ AAU BUSINESS SCHOOL – Aalborg Universitet
Region Nordjylland
Økonom til tilsynet med realkreditinstitutter
Region H
Økonom til analyser af arbejdsmarkedet
Region H
Skatteministeriet søger kontorchef til Organisering og Governance
Region H
Udløber snart
SPARTA SØGER EN ERFAREN KOMMERCIEL CHE
Region H

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank