Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Mindre investforeninger har størst formuevækst

Linda

torsdag 19. oktober 2017 kl. 23:21

Uden massive kursgevinster på aktier og obligationer har de store danske investeringsforeninger tilsyneladende vanskeligt ved at skabe samlet formuevækst, især overfor institutionelle investorer.

Det viser den årlige opgørelse af performance i de danske investeringsforeninger, baseret på data fra brancheforeningen IFB.

Den samlede formue i Danske Invest detailforeninger er i år kun steget knap én procent, mens væksten i Jyske InvestSydinvest og Sparinvest kun er et par procent. Nordea Invest, som er næststørste efter Danske Invest, udskilte sig positivt, med en vækst på syv procent efterfulgt af BankInvests fremgang på fem procent.

Provinsbankejede BankInvest fortsætter dermed de seneste års fremmarch efter en vanskelig periode ovenpå finanskrisen.

Blandt de lidt mindre investeringsforeninger var der meget stærk formuevækst i Investin, som fra årets start er vækstet hele 41 procent til 9,5 mia. kr. Også Lægernes Invest går stærkt frem.

Investin kan muligvis være et eksempel på fremtidens investeringsforening, idet den eneste umiddelbare fællesnævner er at Nykredit Portefølje håndterer den daglige administration. Forskelligheden består i investeringsrådgivere, der for de fleste har specialkompetencer inden for netop deres område. Bag de forskellige afdelinger står så forskellige investeringsrådgivere som Demetra med Svend Jørgensen Jensen, tidligere HentonKierstein a/sBlackrock og ikke mindst Wells Capital Management, hvor porteføljemanager Charles Spungin i år har skaffet investorerne et afkast på 35 procent ved at investere i amerikanske small cap aktier.

Der tegner sig lidt samme overordnede billede for investeringsforeningerne rettet mod institutionelle investorer, nemlig vanskeligheder for de store udbydere. Her var der fald i den samlede formue hos både Danske Invest og i Nordea Invest endda med hele ti procent. BankInvest gik på det institutionelle områder frem med 17 procent i formue, mens SydInvest bragede frem med hele 46 procent – fra knap fem mia. kr. under forvaltning til godt syv mia. kr.

Detailforeningerne, har fortsat lagt de fleste investeringskroner i afdelinger med globale aktier, hvor forvalteren har de største frihedsgrader til at allokere kapitalen optimalt. Formuen i danske aktier dykkede hele 22 procent, selvom afkastet på danske aktier i år har været tæt på nul i de fleste støtte afdelinger med danske aktier. Samlet er formuen i afdelinger med aktier faldet med seks mia. kr. siden årets start.

Bemærkelsesværdigt er den samlede formue i afdelingerne med obligationer steget meget markant siden årets start. Ikke på grund af kursgevinster, da lange obligationer siden årets start har givet et afkast på ca. to procent, trods minusafkast de seneste må-neder. Samlet er formuen i danske obligationer øget med tolv procent til 173 mia. kr. Og det er tilfældet, selvom obligationsrenter i årets løb nåede et historisk bundniveau, med tiårige statsrenter i minus.

læs hele udgivelsen her

MWL

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

CEO for Rejsekort & Rejseplan A/S
Region H
Controller/økonomimedarbejder – få den brede vifte af økonomiopgaver
Region H
Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
Liftra ApS i Aalborg søger en Finance Controller med ”speciale” i Transfer Pricing
Region Nordjylland

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank