Log ind
Log ind
Finans

Ukendt minifond slår alle de store fondsudbydere

Morten W. Langer

tirsdag 21. december 2021 kl. 15:00

Fonden ”Great Dane Globale Aktier”, der er noteret på fondsbørsen og har en formue på 188 mio. kr. under forvaltning, har leveret et afkast på 38 pct. i år. Vi gennemgår her de bedst performende danske fonde med globale aktier i år.

Investeringsforeningen Great Dane blev etableret i 2014 af to familieejede fynske virksomheder, som var tilhængere af langsigtet investering og samtidig var trætte af høje omkostningsniveauer i investeringsforeninger. Sådan kan man læse på foreningens hjemmeside.

Foreningen administrerer i dag tre afdelinger, under ledelse af porteføljemanager Thomas Bastrup, der oplyses at have tyve års investeringserfaring fra bl.a. Halberg, Sparinvest og Solectron – og, som det oplyses på Morningstar.dk, fra Økonomisk Ugebrev.

Afdelingen med globale aktier har i år givet et afkast på 38 pct., solidt bedre end de bedste afdelinger med globale aktier fra Sparinvest, Nordea og SEB – og deres mange milliardstore fonde. Ved halvåret blev de største poster i Great Dane-fonden oplyst til at være bl.a. Pfizer, Nokia, Hugo Boss, Wells Fargo og Cisco.

Afkastet i den danske Great Dane-fond har ikke alene placeret sig i toppen af ranglisten blandt danske fonde, men også blandt europæiske fonde, som er med i Morningstar-universet.

Mens Nykredit og det helejede SparInvest har klaret sig mådeholdent på danske aktier, har de leveret stærkt på globale aktier. SparInvest Value Aktier har præsteret et afkast i år på 36 pct. Porteføljeforvaltere i fonden er Per Kronborg Jensen, Mark Feasey og David Orr, som har stået bag fonden siden 2020.

SparInvest Value, der har en AuM på 7,2 mia. kr., har en meget stor spredning i porteføljen, og de største poster vægter mindre end 3 pct. af den samlede formue. Ved tredje kvartal var de største poster bl.a. Wells Fargo, Alcoa, Oracle, Archer-Daniels-Midland, Pfizer og Johnson & Johnsen.

På tre års sigt er det gennemsnitlige årsafkast moderate 14,3 pct. Og på den lidt længere tidshorisont overhales SparInvest-afdelingen af C Worldvide Globale aktier med et gennemsnitligt årsafkast på 23 pct. over de seneste tre år, og af Nordea Internationale Aktier med Etisk Tilvalg, der har et gennemsnitligt årsafkast på 21 pct. Nordea-fonden forvaltes af Claus Nielsen, som har de største poster i bl.a. Microsoft, Apple, Alphabet, Amazon og Meta Platforms. 

I Økonomisk Ugebrevs årlige rating af de bedste investeringsforeninger med globale aktier inddrages alle Morningstar-kategorier med globale aktier. De danske fondsudbydere har dog fokuseret deres kræfter på kategorierne Large Cap Blend, Large Cap Value og large Cap Growth.      

Økonomisk Ugebrevs rating af de globale afdelinger er således baseret på, at det ikke kun for de enkelte foreninger handler om at have de dygtigste porteføljeforvaltere, men også at man lægger sig i de aktivklasser for globale aktier, der klarer sig bedst.

Grundlæggende er afdelingerne med globale aktier karakteriseret ved, at her er næsten alt tilladt med hensyn til valg af geografi, brancher og andre investeringsdimensioner. En global aktieafdeling vil ofte lægge sig tæt på et globalt benchmark, men ikke nødvendigvis.

Når vi anser performance på globale afdelinger for ekstra interessent at måle på, er det altså fordi forvalterne her for alvor kan gøre en forskel, positiv eller negativ, med mindre man blot søger at følge benchmark.

MWL

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Jobannoncer

Nyt job
Økonomichef til Hjemrejsestyrelsen
Formuerådgiver til Sparekassen Kronjylland
Udviklingsorienteret financial controller til Vejdirektoratet
Energinet søger Seniorøkonom til Energiøer
Plesner søger økonom til Team EU & Competition
Nyt job
Business Controller for International Afdeling i Røde Kors
ARGO søger kulturbærende økonomichef
Vendor Finance Manager til Danish Agro
Vi søger endnu en produktionsmedarbejder med opgaver inden for pension og særlig indlån
Økonomichef med ansvar for HR ARKEN Museum for Moderne Kunst
Energinet søger forretningsudvikler med fokus på innovationsprocesser
Økonomichef til en vild kommune
Gorrissen Federspiel søger Compliance Seniorkonsulent – med primært fokus på forebyggelse af hvidvask og terrorfinansiering

Mere fra ØU Finans

Seneste nyt

Langers skarpe

af Morten W. Langer
af Morten W. Langer
Seneste indlæg

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Salg: salg@ugebrev.dk
Jobannoncer: jobannoncer@ugebrev.dk
Redaktion: redaktion@ugebrev.dk
Annonce materialer: annonce-mat@ugebrev.dk
Bogholderi: bogholderi@ugebrev.dk

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.
Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]