Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

C20 Peers Rating 2017: Kun én enkelt vinder, DSV

Morten W. Langer

mandag 18. december 2017 kl. 10:03

Økonomisk Ugebrevs årlige C20 Peers Rating viser det svageste resultat i fem år for de største danske børsnoterede selskaber. Hvor der normalt er tre-fem branchevindere hvert år, er det i år kun en enkelt, nemlig DSV. Alle andre C20-selskaber klarede sig på niveau med konkurrenterne eller ringere.

Det er gået drastisk ned ad bakke i de danske C20-selskaber de seneste år, i hvert fald i forhold til de nærmeste konkurrenter. I de seneste års udgaver af Økonomisk Ugebrevs årlige C20 Peers Rating har der været betydeligt flere branchevindere end i år, hvor der altså kun er en enkelt. Sidste år var branchevinderne blandt andet A.P. Møller-Mærsk og TDC – og som sædvanlig Genmab, som har været fast inventar på sejrspodiet i en årrække.

Blandt de internationale frontløbere og best in class-selskaber i det danske C20-indeks har tidligere år også været Novo NordiskPandoraChr. Hansen og DSV. Forrige års vindere var William DemantSydbank og Lundbeck. Der er altså tale om vindere, som aktiekursmæssigt har slået deres nærmeste konkurrenter, og da de typisk opererer under samme branchevilkår, er det normalt den bedste mulighed for at isolere effekten af topledelsens egentlige ledelsespræstationer i de enkelte selskaber.

DSV PÅ TOPPEN 

I år er billedet altså, at kun DSV er en klar og tydelig branchevinder. Som det fremgår af kursgrafikken outperformede den danske transportkoncern konkurrenterne med flere længder. DSV-aktien er i år steget 60 procent, mod Kuehne & Nagels plus knap 30 procent og DFDS’s 10 procent. DSV’s adm. direktør Jens Bjørn Andersen lagde for alvor fra land i august 2017, hvorfra aktien kun har bevæget sig en vej, opad.

[irp posts=”486397″ name=”DSV upåvirket af de usikre markeder”]

Selskabet har opjusteret både i forbindelse med Q2- og Q3-regnskaberne samt annonceret meget store aktietilbagekøb. Aktiekursstigningen er også en belønning for DVS-chefens stærke integration af det amerikanske opkøb UTi, som de øvrige C20-selskaber godt kunne lære noget af.

I 2017 fremstår DSV som en af de allerbedst ledede largecap-selskaber, hvor der har været vovemod til store opkøb, men hvor fokus ikke er tabt på den eksisterende forretning og den vigtige integration af de to store virksomheder, med henblik på at hente alle mulige synergier.

NÆSTEN-VINDERNE

Delvindere er også GN Store Nord og William Demant, som i 2017 har klaret sig præcist lige godt.

Blandt de danske banker klarede Danske Bank og Sydbank sig bedst med et årsafkast på ca. 12 procent.  Nordea halter ganske meget bagefter med et lille minusafkast for året. Jyske Bank har taget et gevaldigt hop op efter fremlæggelse af de nye Basel-krav, som var markant lempeligere end forventet. Se også artikler om de nye Baselkrav.

I branchegruppen bryggerier vandt Royal Unibrew, som jo ikke er et C20-selskab. Carlsberg placerede sig i den næstbedste gruppe sammen med Heineken, og de præ-sterede betydeligt bedre end Anheuser-Busch og Molson Coors.

TABERNE

Blandt de store flunkere i 2017 var A.P. Møller-Mærsk, som med stort set nulafkast har klaret sig kursmæssigt betydeligt ringere end konkurrenterne. TDC har også kursmæssigt være en skuffelse, med et lille minusafkast, mens Tele 2 og Telenor har givet afkast på ca. 40 procent det seneste år.

Sidste års vinder Lundbeck lå helt frem til september 2017 også til at blive branchevinder i 2017. Men i efteråret er det gået kraftigt ned ad bakke, måske forstærket af Kaare Schultz’ afgang og skifte til Teva. Lundbeck-aktien ser ud til at slutte året ringe end både Takeda og Novartis.

Også Vestas outperformede konkurrenterne helt frem til november måned. Hvor konkurrenterne præsterede en sivende kursudvikling hen over året, på grund af indikationer på stigende prispres, holdt Vestas overraskende stand kursmæssigt. Men så kom hugget i forbindelse med Q3-regnskabet, hvor Vestas-aktien blev sendt på niveau med Suzlon og Goldwind for hele året.

Billedet var det samme for FLSmidth, som frem til Q3-regnskabet lå klart foran konkurrenterne. Årets afkast blev nærmest over night for året reduceret fra plus 50 procent til plus 20 procent. Dermed landede FLS-aktien på samme årsafkast som finske Outotec og Sinoma Engineering. Novo Nordisk har gjort et solidt comeback i år, med en kursstigning på 30 procent. Året startede ellers noget mat, og den danske medicinalkoncern haltede lagt efter konkurrenterne Sanofi og Eli Lilly. Fra april er Novo-aktien kørt flot frem, og selskabet sluttede lige foran Eli Lilly for helåret.

Overraskende er det ikke, at Pandora var en af årets største tabere. Pandora har over en længere årrække outperformet peer group-selskaberne inden for luksusvarer. Pandora sluttede året med et minus på 25 procent, men der ser ud til at være lys forude. Shortfondene, der har belejret Pandora det seneste år, ser ud til at være i gang med at nedbringe deres shortpositioner.

Også en af de tidligere vinder, nemlig Coloplast, kom skævt ud af 2017. Aktien endte tæt på årets start, mens konkurrenter som Össur og Boston Scienetific har præ-steret afkast på knap 20 procent. Også for Coloplast var en skuffende Q3-udmelding med til at banke kursen ned. Se også tabeller for alle C20 selskaber samt peer group selskaber med udvalgte aktienøgletal her.

Om Økonomisk Ugebrevs årlige C20 Peers Rating

Hvert år hen mod årets slutning udarbejder Økonomisk Ugebrev en Rating af Peer Group Performance for de danske C20-selskaber: Vi sammenholder for hvert af C20-selskaberne den bagvedliggende aktiekursudvikling på etårs sigt med kursudviklingen for de tre-fem nærmeste børsnoterede internationale konkurrenter. På det grundlag vurderer vi, hvordan de enkelte C20-selskaber har klaret sig kursmæssigt i forhold til konkurrenterne. Med andre ord forsøger vi at isolere den del af aktiekursudviklingen, som skyldes generelle brancheforhold og andre eksterne forhold, herunder makroøkonomi, råvarepriser og så videre. Samtidig går vi ud over de lidt firkantede sammenligninger af kursudviklingen på tværs af alle C20-selskaber, som grundlæggende er som at sammenligne æbler og pærer. I analysen indgår også en række nøgletal, som er velegnede til at sammenligne selskabernes udgangspunkt. Hvis et selskab kommer fra en meget lav overskudsgrad eller en lav vækstrate, og derfra er på vej frem, vil det naturligvis påvirke aktiekursudviklingen.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank