Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

CFO Rating 2018: CFO bedømmes markant lavere

Sten Thorup Kristensen

mandag 30. april 2018 kl. 8:30

CFO Jens H. Lund fra DSV holder det høje niveau fra sidste år og bliver dermed suveræn vinder af Økonomisk Ugebrevs CFO Rating 2018. De fleste CFO kolleger er nemlig gået tilbage, og i flere tilfælde markant tilbage. Et surt aktiemarked spiller en rolle i den henseende. Men det kan være, at CFO’erne efter MiFID-direktivet er trådt i kraft, er blevet mindre synlige for aktiemarkedet.

Ingen over og ingen ved siden af DSV’s mand – sådan var det i Økonomisk Ugebrevs CEO Rating, som vi offentliggjorde i sidste uge, og sådan er det også i CFO Rating 2018, som vi bringer i denne udgave. Jens H. Lund fra DSV bliver belønnet for selskabets nærmest lydefri økonomistyring og information til aktiemarkedet. Fra hans samlede karakter på 4,5 ud af fem mulige point, er der hele 0,7 karakterpoint ned til DFDS’ Torben Carlsen på andenpladsen. ”Det, som de seneste år har sat Jens H. Lund op på en piedestal, er købet af UTi Worldwide for to år siden, som er forløbet fuldstændig uden problemer, i hvert fald hvad vi har hørt om. Alt er forløbet glat, og selskabet er blevet vendt rundt på rigtig flot vis. Så han har vist, at han sammen med sit team er rigtig dygtig til at integrere opkøbte virksomheder,” siger aktieanalytiker Casper Blom fra ABG Sundal Collier til Økonomisk Ugebrev.

Stor konsekvens Han fremhæver også, at Jens H. Lund er agtet for den daglige drift af forretningen. I en vidt forgrenet forretning med aktiviteter i mange lande kræver det stringens at holde fast, når datterselskaberne kommer med ønsker om at blive undtaget fra koncernens fælles systemer, f.eks. i henseende til it. ”Der er stor konsekvens i ledelsen. De har en plan og en måde at gøre tingene på, og det holder de sig til. På den måde er Jens H. Lund meget disciplineret og hård i sin facon,” siger Casper Blom. Men det er påfaldende, at Jens H. Lund også er mere eller mindre alene om at kunne beskrives som en vinder i årets CFO Rating.

Samtlige øvrige går i bedste fald en antydning frem, mens flere går markant tilbage. Det summer sammen til det største negative udsving i karakteren til CFO’erne, vi har set i ratingens historie: Den gennemsnitlige karakter er faldet fra 3,4 sidste år til 2,9 i år, hvor 3,0 er en middelkarakter. Budskabet fra de knap 30 investorer og analytikere, der har leveret input til ratingen, er næppe, at CFO’erne er blevet 15 procent dummere eller dårligere i det forløbne år. I stedet er der en række faktorer, der tilfældigt falder sammen. Primært har aktiemarkedet været svagere end i de foregående år, og det giver traditionelt afsmitning på bedømmelsen af både CEO’er og CFO’er.

Den største nedtur rammer Martin Badsted fra DS Norden. Han får middelkarakteren 3,0, men det er 1,2 mindre end sidste år. Rederiet var for cirka ti år siden meget ombejlet, indtil det blev ramt af finanskrisens lave fragtrater. Siden er det ikke lykkedes at vende tilbage til 00’ernes storhed. Også i det forløbne år har aktiekursen været faldende, og nu har investorerne tilsyneladende mistet håbet.

”DS Norden får meget lidt opmærksomhed fra danske investorer. De har nu været igennem ti hårde år, hvor indtjeningen har været sivende. Jeg tror ikke, at man synes, at Martin Badsted er en dårlig CFO. Det afspejler nok mere skuffelse over selskabets performance. Men de er i en branche, der i høj grad er overladt til skæbnen, i form af det internationale shippingmarked,” siger Casper Blom.

MANGE SKUFFELSER

Også en række andre CFO’er er ramt af en ugunstig aktiekursudvikling, uanset om de selv har nogen andel i den:
DFDS’ Torben Carlsen er gået en ratingplacering frem, selv om han går 0,7 karakterpoint tilbage i forhold til sidste år. Set over de seneste fem år har investorerne haft et afkast i omegnen af 300 procent, så de har al mulig grund til at være tilfredse. Men netop i det seneste år har tendensen i aktiekursen været faldende.

Vestas-aktionærerne har måttet se en tredjedel af værdierne barberet væk i de forløbne år, og her skyldes det ikke blot aktiemarkedet. Især regnskabet for Q3 skuffede med faldende indtjening.

CFO Heine Dalsgaard fra Carlsberg er en af dem, der stadig er i gang med omkostningsreduktioner. Men investorerne vil gerne snart se de offensive gevinster ved topchef Cees’t Harts nye strategi. Aktien steg sidste år, men fremgangen er sat over styr igen her i 2018.

Genmab var i forvejen handlet højt op i pris, men ikke desto mindre havde investorerne nok sat næsen op efter yderligere gevinst, da vidundermidlet Darzalex endelig kom på markedet. De har foreløbigt måttet sætte næsen ned igen. Aktiekursen er tværtimod faldet, og CFO David Andrew Eatwell taber et helt karakterpoint i rating.

Med tilbagegang for CFO’erne i industri- og serviceselskaber er kollegerne i finanssektoren til gengæld kommet til at fylde mere – blot ved at holde uændrede karakterer eller en smule frem.

Det gælder Christian Baltzer fra Tryg, der med samme karakter er sprunget fra en placering som nummer tolv sidste år til fjerdepladsen i år. Og det gælder på lidt lavere placeringer Lars Thykier fra Topdanmark og Birger Krøgh Nielsen fra Jyske BankJørn Adam Møller fra Sydbank debuterer på en udmærket delt sjetteplads. Også selv om hans bank ikke er den, der har været mest fremme i skoene de seneste år. Se interview i dette tema med Sydbanks CFO.

Danske Banks Jacob Aarup-Andersen er gået et helt karakterpoint tilbage og bytter sidste års førsteplads ud med en tredjeplads. Det skal dog ses i lyset af, at han en overgang omkring sin toprating var meget omtalt i medierne som det store fremtidshåb i bankens ledelse. Siden har der været mere stille omkring ham, og han er nu skiftet fra posten som CFO til topchef for bankens wealth management.

MANGLENDE SYNLIGHED?

Bedømmelsen af CFO’erne er på det lange sigt også på-virket af, hvad dagsordenen i virksomhederne er, og hvor centralCFO’en er i den. I årene oven på finanskrisen, hvor mere eller mindre alle var i gang med at skære omkostninger væk, var der er en tendens til, at ratingen af CFO’en steg, relativt til ratingen af CEO’en i samme selskab.

Nu er tiden en anden, og fokus er i høj grad vendt tilbage til CEO rollen, som den offensive udvikler af virksomheden. Selskaberne satser offensivt på vækst, enten ved opkøb eller organisk, hvor kodeordene er digitalisering og disruption.

Det er emner, der mere typisk ligger hos CEO’en, som derfor også i højere grad er den, investorerne ønsker at høre og tale med, og CFO’en kan i højere grad blive set som en IR-kontakt, på linje med IR-chefen.

Oven i det kommer, at tilgængeligheden til CFO’en ikke nødvendigvis er den samme, som den har været. Som følge af MiFID-direktivet skal investorerne nu betale særskilt for mæglernes ydelser. Det betyder, at investorer, der ikke ønsker dette, kan blive koblet af de investormøder, som mæglerne arrangerer.

MiFID-direktivet er dog først trådt i kraft ved årsskiftet, og man mangler endnu at se, hvad det konkret betyder for selskabernes, herunder CFO’ens, tilgængelighed for investorerne, vurderer Dansk Investor Relations Forenings (DIRF) formand Claus Ingar Jensen, der til daglig er IR-chef i Danske Bank.

”Alt andet lige vil investoren jo helst opleve, at de har god adgang til selskabets ledelse, herunder CFO’en. Om MiFID II har medført en ændring i dette, stiller jeg mig

tvivlende overfor. Vi drøfter løbende i DIRF, hvorvidt vi genereltoplever en effekt på corporate access-siden. Men foreløbigt har vi haft svært ved at konkretisere noget så-dant, i hvert fald blandt large cap-selskaberne. Hvorvidt der er en negativ effekt for mid- eller small cap-selskaber, er noget, vi fremadrettet vil fokusere på,” siger Claus Ingar Jensen.

Sådan har vi gjort

Økonomisk Ugebrevs årlige CFO Rating er baseret på input fra 28 aktieanalytikere og porteføljemanagere. 155 er adspurgt via mail og telefon, hvilket giver en svarprocent på 18. Hver respondent er blevet bedt om at give direktørerne fra fondsbørsens largecap-selskaber, samt fra udvalgte midcap-selskaber, en karakter på en skala fra 1 til 5. Det er præciseret, at bedømmelsen sker ud fra et aktionærsynspunkt, og at man kun skal give en karakter i de tilfælde, hvor man føler, man har tilstrækkeligt kendskab til direktøren og selskabet. Se også CEO Rating i Økonomisk Ugebrev sidste år.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank