Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Erhvervsminister Brian M. undergraver Risikorådet

Morten W. Langer

tirsdag 07. november 2017 kl. 9:45

Har regeringen og politikerne overhovedet lært noget af finanskrisen? Det Systemiske Risikoråd blev nedsat for at advare politikerne om nye finansielle risici, og dermed skære igennem politisk populisme. Erhvervsminister Brian Mikkelsen har netop tilsidesat en henstilling ved i sidste sekund at udvande den fuldstændig. Ekspert kritiserer minister for at undergrave Risikorådet

I marts kom det såkaldte Risikoråd med en henstilling om at begrænse korte realkreditudlån med variabel rente eller afdragsfrihed til højt forældende familier, og regeringen, ved erhvervsminister Brian Mikkelsen, går ret hurtigt på banen med en bekræftelse på, at henstillingen ville blive politisk gennemført: Overophedningen på boligmarkedet i København og Århus har ført til en eksplosion i boligpriserne, og med variable renter kan det hurtigt komme ud af kontrol med en rentestigning.

Risikorådet blev netop nedsat for at give politikerne grundlag for at træffe måske upopulære politiske beslutninger ved mulige trusler mod samfundets finansielle stabilitet – på den måde, at politikerne kunne henvise til rådets faglige vurderinger. I dag er det også velkendt, at politikerne op til den seneste finanskrise i 2008 fik mange advarsler om galoperende kreditrisici i bankerne, men der var ikke politisk mod til at gribe ind mod de åbenlyse bobletendenser.

VENDTE PÅ EN TALLERKEN

Ikke desto mindre er det et faktum, at Brian Mikkelsen i ugerne op til indførelsen af de nye regler, som var sat til 1. oktober, vendte på en tallerken, fordi mange familier selvfølgelig ville blive ramt af de strammere udlånsregler. Henstillingen fra Risikorådet blev efter en lynhurtig skrivebordsmanøvre i ministeriet udvandet på to punkter.

For det første begrænses realkreditinstitutternes udstedelse af variable F5-lån med afdrag alligevel ikke, selvom det var centralt i Risikorådets henstilling. For det andet fjernes loftet på 15 procent risikofulde udlån i de enkelte institutter helt. Med andre ord ændres reglerne marginalt, hvorved der fortsat vil være ekstremt store risici på variabelt forrentede udlån, og Risikorådets henstilling bliver altså på centrale punkter nu ikke fulgt.

”Det ser ud til, at historien gentager sig. Ministeren og politikerne er utilbøjelige til at begrænse risikofyldte udlånsmuligheder for boligejerne, ligesom før sidste finanskrise. Risikorådet var jo netop tænkt som en form for værge for politikerne, fordi de ved, at de ikke evner at gennemføre det nødvendige,” siger finanseksperten Jørn Astrup til Økonomisk Ugebrev. Han er tidligere bestyrelsesformand for EIK Bank udpeget af staten, og før det mangeårig bankdirektør i forskellige banker.

Han mener, at regeringen undergraver Risikorådets troværdighed. ”Og forløbet er rigtig upænt, fordi erhvervsministeren i første omgang gør det til sine egne stramninger. At ministeren ændrer mening dagen før, at de nye regler skulle træde i kraft, virker bemærkelsesværdigt. Tilsyneladende er politikerne alligevel ikke villige til at afgive beslutninger om boligudlån.”

Økonomisk Ugebrev har spurgt nationalbankdirektør Lars Rohde, som også er formand for Risikorådet om, hvad han synes om forløbet. Han har ikke ønsket at svare på spørgsmålene, som gengives i det følgende:

SPØRGSMÅL TIL LARS ROHDE:

1) Hvad er din vurdering af, at regeringen ikke har fulgt Risikorådets henstilling?

2) Ifølge reglerne for Risikorådet er regeringen forpligtet til at gennemføre henstillingen eller at afgive en redegørelse, hvori det forklares og begrundes, hvorfor henstillingen i givet fald ikke gennemføres. Har rådet modtaget denne begrundelse på manglende implementering af henstillingen?

3) Hvad er din vurdering af Risikorådets fremtidige evne og gennemslagskaft til at foreslå politisk upopulære henstillinger – for at imødegå kommende kriser – i lyset af den seneste sag?

4) I hvor høj grad vurderer du, at det er hensigtsmæssigt, at erhvervsministeren følger en politisk stemning – frem for Risikorådets henstilling?

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank