Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Jarlov fyrer bestyrelsen for garantifonden

Carsten Vitoft

søndag 04. november 2018 kl. 19:34

En formand og næstformand, der glemte at fortælle erhvervsministeren om deres egne habilitetsproblemer, og en bestyrelse, der glemte at undersøge det, kostede i denne uge hele den menige del af bestyrelsen deres tillidshverv. Ministeren havde tænkt sig at genudnævne formand Jesper Rasmussen, viser en aktindsigt. Men alt tyder på, at han nu også er fortid.

I denne uge gjorde erhvervsminister Rasmus Jarlov rent bord, da han fyrede hele bestyrelsen i Garantifonden for Skadesforsikring og indsatte fire nye bestyrelsesmedlemmer. Det sker efter, at Økonomisk Ugebrev i den forløbne måned har beskrevet, hvordan toppen af bestyrelsen har tætte relationer med Jens Erik Christensen, der står bag de to store konkurser, Husejernes og Alpha Insurance, der har dræ-net garantifonden for dens midler på 430 mio. kr.

Bestyrelsens sidste gerning om at stævne direktionen i en af konkurserne, Husejernes Forsikring – og herunder Jens Erik Christensen – var altså ikke nok til at genvinde ministerens tillid. Bestyrelsesmedlemmerne glemte at vurdere, om formanden og næstformandens private og forretningsmæssige forhold til Jens Erik Christensen gjorde dem inhabile. De glemte også helt at informere Rasmus Jarlov om disse forhold.

FORMANDEN TÆT PÅ REDNINGEN

Meget tyder på, at Jesper Rasmussen også snart får en afløser, og at han selv har sat sin position over styr. En nylig aktindsigt, som Økonomisk Ugebrev har fået i korrespondancen mellem ministeriet og brancheorganisationen Forsikring & Pension (F&P), viser, at formanden var på vej til at blive genudnævnt. Ministeriet har for nylig skrevet til brancheorganisationen F&P, at en forlængelse af formandens mandat var sikkert i havn:

”I forbindelse med snarlig genudnævnelse af Jesper Rasmussen som formand for Garantifonden, har vi brug for en opdatering af hans CV,” lyder det således i en mail fra ministeriet til garantifonden.

Få uger senere, da Økonomisk Ugebrev fik svar på aktindsigten, præciserer ministeriet dog, at der er tale om en ”upræcis formulering” i mailen, og at ministeren på ingen måde har truffet beslutning om, Jesper Rasmussen skal fortsætte. Dermed tyder alt på, at alle de fem tidligere be-

styrelsesmedlemmer snart er historie, idet fire af dem altså allerede er udskiftet, men formanden udgør et hængeparti. Udskiftningen af bestyrelsen lå på ingen måde i kortene. I tre år har det stået klart, at bestyrelsens mandat skulle forlænges i denne uge. Men ministeren har hverken været klar med en formand eller suppleanter til tiden. Ministeriet understreger over for Økonomisk Ugebrev, at de fire nye medlemmer udgør en beslutningsdygtig, ny bestyrelse – som altså aktuelt står uden formand.

Ministeriet vil ikke oplyse, om der er en ny formand på vej. Men meget tyder på, at der nu ledes med lys og lygte efter en ny formand. Omkring en manglende formand, der har specifikke pligter, er det eneste svar fra presseafdelingen: ”Det korte svar er, at der er igangsat en proces for udnævnelse af formand for bestyrelsen i Garantifonden for Skadeforsikringer. Den proces er endnu ikke tilendebragt.” Heller ikke Jesper Rasmussen selv ønsker at udtale sig om situationen. Da Ugebrevet kontakter ham telefonisk, ønsker han blot en god dag og lægger derefter røret på. Det kan være, han har et spinkelt håb om, at den redegørelse, som ministeren bestilte i bestyrelsen efter Ugebrevets artikler, renser ham for mistanken om inhabilitet. Men det renser ham næppe for ikke at have overholdt almindelige regler for, hvordan man håndterer sådanne sager i en bestyrelse i en offentlig virksomhed.

TÆTTE RELATIONER TIL F&P

Han skulle have meddelt dette for lang tid siden til ministeren – og have bedt sin egen bestyrelse afgøre hans habilitet, mens han selv gik uden for døren. Det slog professor i forvaltning Sten Bønsing fra Aalborg Universitet fast her i Ugebrevet . Og en lang række erhvervsordførere fra forskellige politiske partier var efterfølgende enige i den fremlægning , og flere mente, at hele formandens håndtering af sagen måtte indgå i hans muligheder for genudnævnelse. Tilbage står, hvem ministeren nu finder til formandsposten, og om det vil genoprette tilliden til garantifonden. Der har været kritik her i Ugebrevet for helt at være styret af F&P samt forsikringsbranchen. En bedre balance i udvalget vil kræve en formand uden tætte relationer til forsikringsbranchen, som Jesper Rasmussen har det. Akkurat som det allerede er skrevet ind i lovgrundlaget for Rejsegarantifonden.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank