ATP, Danica og PensionDanmark ejer indirekte tilsammen 100 pct. af kriseramte Domus Forsikring, som er ramt af kaos med tusindvis af utilfredse kunder. Økonomisk Ugebrev har spurgt de tre store ejere, om de vil tage ansvar for at få det nødlidende selskab tilbage i god gænge. Men de vil ikke svare på spørgsmål om selskabet, der ejes gennem en fælles investeringsfond. De tre store finansvirksomheder har ellers tidligere opnået store gevinster fra Domus, skriver fagredaktør Carsten Vitoft.
Siden 2018 har de tre store danske finansvirksomheder ejet Domus Forsikring gennem en kapitalfond forvaltet af Capital Four, og de tre investorer har siden høstet store afkast på selskabet. Men efter overskud er vendt til underskud, er interessen tilsyneladende helt forsvundet, og pengekassen smækket i.
Som tidligere beskrevet i Økonomisk Ugebrev er selskabet nu nødlidende, og tusindvis af utilfredse kunder forsøger at få behandlet deres skader. Men skadesbehandlingen er næsten gået helt i stå, kunderne raser på Trustpilot, og klagerne vælter ned over selskabet i Ankenævnet for Forsikring.
Alligevel afviser tre af landets største pensionsselskaber, ATP, Danica og PensionDanmark, som i sidste ende sidder med bolden, at diskutere løsninger eller tage mod en fremstrakt hånd fra branchens største aktører og hjælpe de 35.000 af danskere med en ejerskifteforsikring i Domus.
”Jeg er meget overrasket over ejernes reaktion. Det må jeg sige. Det er ikke en tilfredsstillende måde at behandle sine kunder på. Situationen i Domus Forsikring giver utrygge kunder, og forsikringsbranchen er selvfølgelig heller ikke tilfredse med det. Når de andre selskaber i branchen så endelig kommer med en fremstrakt hånd, så tager ejerne ikke imod den. Det er ikke noget, der klæder så store og ansvarlige pensionsselskaber,” siger cheføkonom Morten Bruun Pedersen fra Forbrugerrådet TÆNK.
Samtidig viser det sig nu, at de tre pensionsselskaber har tjent styrtende med penge på ejerskabet af Domus Forsikring, efter de var med til at stifte forsikringsselskabet i 2018. Deres fælles investeringsfond på en milliard kr. tjente godt 200 mio. kr. i 2018 og 2019 og inkasserede et overskud på 180 mio. kr. Samlet set har fonden haft et overskud på en kvart mia. kr. siden investeringen i Domus Forsikring.
Men siden er overskud vendt til underskud, og hverken ATP, Danica eller PensionDanmark vil tale om løsninger for de mange utilfredse kunder, som giver Domus den lavest mulige score på Trustpilot.
”Jeg kan forstå på Domus Forsikring, at du har modtaget et svar fra dem, som jeg vil henvise til. Vi har ikke noget at tilføje, oplyser Danicas pressechef på Ugebrevets henvendelse om, hvordan man vil løse kundernes problemer, og om man vil kontakte Dansk Boligforsikring for den svigtende skadesbehandling og utilfredshed fra kunderne. Lignende svar kommer fra ATP og PensionDanmark.
Teknisk uheld
ATP skriver ellers på sin hjemmeside om samfundsansvar, at man forholder sig aktivt til, hvordan de virksomheder, man investerer i, agerer og udvikler sig. Danica fremhæver, at ledelsen har fokus på, at investeringerne også bidrager til at skabe et mere bæredygtigt samfund.
De fine ord passer imidlertid dårligt sammen med den aktuelle situation i Domus Forsikring, som Økonomisk Ugebrev har beskrevet flere gange tidligere. Generelt plejer pensionsselskaberne at sige, at de sælger tryghed, men der er ikke tilfældet i Domus Forsikring.
Domus Forsikring har i en pressemeddelelse skrevet til ugebrevet, at nedlukningen af forsikringsselskabets telefoner i sidste uge var et beklageligt uheld. ”Telefonerne er nu genåbnede, så kunderne igen kan ringe ind,” udtaler adm. direktør Steen Gram-Hanssen. Men da Ugebrevet så forsøger at skabe kontakt, får vi en telefonsvarer, hvorefter røret ellers lægges på.
Ugebrevet har også spurgt Finanstilsynet, om det er rimeligt og fair for kunderne, at de ikke kan ringe til deres forsikringsselskab efter at have betalt 15.000 til 20.000 kr. for deres ejerskifteforsikring.
”Reglerne om god skik kræver, at man skal kunne komme i kontakt med sit forsikringsselskab, men ikke nødvendigvis hvordan, samt at skadessager selvfølgelig skal afvikles indenfor rimelig tid. Vi er opmærksomme på situationen hos Domus Forsikring, men kan ikke kommentere på den konkrete sag,” lyder svaret fra Finanstilsynet.
Men de vigtigste spørgsmål står stadig ubesvarede hen fra tre af landets største pensionsselskaber.
Carsten Vitoft