Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Finansministeren vildleder om statens tab på SAS

Morten W. Langer

mandag 12. september 2022 kl. 9:00

Finansministeren vildleder om statens tab på SAS

En af de store erhvervshistorier i den forgangne uge var, at staten har tabt milliarder af kroner på indskud af lånekapital og køb af SAS-aktier. I virkeligheden er det en ikke-historie fra politikere og journalister. Hvorfor skriver Økonomisk Ugebrev så om sagen? Fordi finansministeren leverer oplysninger til Folketinget, som meget let kan opfattes som stærkt vildledende, skriver chefredaktør Morten W. Langer i denne analyse.

Hele historien udspringer af et skriftligt spørgsmål stillet af LA’s Ole Birk Olesen til finansministeren. Spørgsmålet handler grundlæggende om, hvor mange penge staten har brændt af på SAS. Det kommer næppe som den store overraskelse, at der er tale om milliardbeløb. Især ikke efter den store redningsaktion under coronakrisen, hvor de fleste flyselskaber var ved at nødlande, og hvor mange stater måtte træde til med en hjælpende hånd.

I redegørelsen til Folketingets finansudvalg oplyser Nicolai Wammen, at den danske stat siden 2009 har købt aktier i SAS for 2,55 mia. kr., og med dagens aktiekurs er disse aktier 0,6 mia. kr. værd. Samlet har tabet for den danske stat være knap 2 mia. kr. – i hvert fald på papiret.

Uldent svar

Det konkrete svar fra ministeren er temmelig uldent. Wammen skriver: ”Pr. 30. august 2022 var SAS AB’s aktiekurs på 0,57 SEK pr. aktie, hvilket med statens ca. 1,6 mia. aktier i SAS AB svarer til en nominel børsværdi på ca. 0,9 mia. SEK (ca. 0,6 mia. DKK) for statens ejerandel i selskabet.”

Hvad den danske stat gennem årene samlet set har købt aktier for, skal læseren af svaret selv finde ud af med en regnemaskine og lidt valutaomveksling. Så det lugter meget af, at ministerens embedsmænd har fået besked på ikke at være alt for præcise i svaret.

Men i virkeligheden bliver der slet ikke svaret ud over den nævnte småforvirring. For Ole Birk Olesens spørgsmål lyder sådan: ”Vil ministeren redegøre for, hvor mange milliarder kroner den danske stat gennem årene har tilført SAS, og hvor meget den danske stats medejerskab af SAS skønnes at være værd i dag?”

I spørgsmålet fremhæves ordet ”tilført,” altså både aktiekøb og statens långivning til SAS. Og Finansministeriet gennemgår da også, hvor meget den danske stat aktuelt har udlånt til SAS. Dette beløb er 3,5 mia. kr. Bundlinjen er altså, at statens samlede indskud er 6 mia. kr.

Hvad værre er, er markedsværdien på statens tilgodehavende markant lavere end det oprindelige udlån. Staten skal altså ikke forvente at få de 3,5 mia. kr., som er lånt til SAS, hjem igen. Dette kan man sige mur- og nagelfast, fordi SAS har udstedt to obligationslån, som handles på børsen. De to obligationer er senest handlet til kurser mellem 10 og 20, hvilket svarer til kursfald på 80 til 90 pct. siden udstedelsen.

Formelt er det den aktuelle markedsværdi, som obligationerne, og dermed statens gæld, kan handles til. SAS’ ledelse har allerede udmeldt, at aktuel gæld for 20 mia. SEK skal konverteres til aktier. Ved denne konvertering vil en best case antageligt være, at staten og andre obligationsejere får 50 øre for hver udlånt krone, og det vil endda være markant over den aktuelle markedskurs. Det vil betyde et yderligere tab for staten på knap 2 mia. kr.

Det samlede regnestykke

Og hvor meget ender statens samlede så tab på, altså før man skyder nye penge ind i SAS? For det første er der udsigt til, at værdien af statens nuværende aktier på 0,6 mia. kr. bliver yderligere udhulet, da SAS allerede har varslet en enorm kapitalforhøjelse, som vil udvande de aktuelle aktionærer. I bedste fald vil værdien af den aktuelle post kun være 0,3 mia. kr., hvorved tabet på aktierne løber op i 2,3 mia. kr.

For det andet kommer tabet på det aktuelle lån på knap 2 mia. kr., staten har givet SAS. Samlet står den danske stat til at tabe 4-5 mia. kr. for at holde SAS flyvende.

Har SAS så være en dårlig investering for staten? Vores svar er ja og nej. Ja, hvis man ser på SAS sommeren finansiel investering, viser regnestykket jo klart, at statens indskud har givet et voldsomt milliardtab.

Nej, hvis man ser på SAS’ betydning for Københavns Lufthavn med tilhørende tusindvis af arbejdspladser og for København som en nordisk hub for nordeuropæisk flytrafik.

Det synes da også at være baggrunden for statens fortsatte finansielle støtte, jævnfør forsommerens udtalelse fra finansministeren.

Morten W. Langer

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Nyt job
Medarbejder til tilsynet med markedet for kryptoaktiver og betalingstjenester
Region H
CEO for Rejsekort & Rejseplan A/S
Region H
Nyt job
Spændende og alsidig stilling som økonomi- og administrationschef
Region Hovedstaden
Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
Dansk Sygeplejeråd søger digitalt indstillet økonomimedarbejder med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z
Region Hovedstaden
Nyt job
Økonom til tilsynet med realkreditinstitutter
Region H
Nyt job
Økonom til analyser af arbejdsmarkedet
Region H
Nyt job
Financial Controller til Process Integration ApS
Region Midt
Liftra ApS i Aalborg søger en Finance Controller med ”speciale” i Transfer Pricing
Region Nordjylland
Nyt job
Forbrugerrådet Tænk søger en ny direktør
Region Hovedstaden
Nyt job
INSTITUTLEDER PÅ AAU BUSINESS SCHOOL – Aalborg Universitet
Region Nordjylland
SPARTA SØGER EN ERFAREN KOMMERCIEL CHE
Region H
Skatteministeriet søger kontorchef til Organisering og Governance
Region H

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank