Traditionelt har det været en ren formssag med overenskomstforhandlinger i den finansielle sektor. Men denne gang ser det ud til, at parterne nemt kan ryge i totterne på hinanden med stor risiko for egentlige konflikter. Fagforeningerne vil kræve mærkbare lønstigninger efter bankernes historisk store overskud. Arbejdsgiverne synes, at de ansatte allerede har fået alt for store lønstigninger i de senere år, og de vil også lægge vægt på vigende overskud i år, skriver fagredaktør Carsten Vitoft.
For første gang i mange år er der lagt op til historisk hårde forhandlinger, når finanssektoren starter nye overenskomstforhandlinger i denne uge. Det er ellers den del af det danske arbejdsmarked, hvor der tidligere har været mest ro på overenskomstområdet i de seneste mange år.
Men denne gang er det altså anderledes.
Det er velkendt, at ansatte i den finansielle sektor hører til blandt de bedst lønnede brancher i Danmark. Det har også historisk har været dem, der er lykkedes med at hale de største lønstigninger hjem i omegnen af syv pct. – næsten det dobbelte af, hvad lønnen er steget på det samlede arbejdsmarked.
”Jeg forventer, det bliver meget svære forhandlinger for at kunne blive enige med arbejdsgiverne om en fælles aftale. Vi står med et broget udgangspunkt, hvor vi på den ene side har oplevet flere store afskedigelsesrunder i branchen. Samtidig er selskaberne kommet ud med en række solide overskud. Medarbejderne har leveret en stor indsats, og de løber hurtigere end nogensinde. Vores udgangspunkt er, at det vil være naturligt, at selskaberne kvitterer for det ved de kommende forhandlinger,” siger landsformand i Forsikringsforbundet Charlotte Hougaard.
”Vi har gennemført en stor undersøgelse om medlemmernes ønsker til den kommende overenskomst. Her peger medlemmerne på løn som den klare førsteprioritet. Det udgangspunkt har vi selvfølgelig med til forhandlingerne med arbejdsgiverne. Vi går efter at sikre nogle mærkbare lønstigninger til alle medlemmer,” fortsætter hun.
Hun sidder for første gang over for helt nye forhandlere, efter Finans Danmark samt Forsikring & Pension (F&P) nu har nedlagt Finanssektorens Arbejdsgiverforening, som tidligere har stået for forhandlingerne. En ændring, der flere steder tolkes som en konsekvens af, at der har været givet alt for høje lønninger ved de seneste overenskomster.
Meget tyder altså på, at de største banker, pensions- og forsikringsselskaber nu ønsker en hårdere forhandlingslinje efter de seneste års store lønstigninger.
Store overskud
Efter ønske fra de største medlemmer – særligt bankerne – sidder Finans Danmark samt F&P altså nu selv med ved bordet. De valgte nemlig at nedlægge Finanssektorens Arbejdsgiverforening i 2023 for selv at overtage de overenskomstforhandlinger, der starter nu.
Beslutningen blev taget efter store stigende lønomkostninger mange steder i sektoren. De gennemsnitlige personaleomkostninger er fra 2022 til 2023 steget 14,7 pct. i f.eks. Jyske Bank og 17,3 pct. i Danica, viser de seneste årsrapporter.
Fagforeningen synes at stå stærkt efter de seneste års historisk store overskud i banksektoren, som gentages i de kommende regnskaber for 2024. Det har også været gode tider for forsikrings- og pensionssektoren med høje afkast på de finansielle markeder.
Men besparelser og omkostningspres fylder også meget særligt på bank- og pensionsområdet. Finans Danmark ønsker ikke at forholde sig til de kommende forhandlinger nu, hvor forhandlingerne lige er gået i gang, skriver organisationen til ØU.
Man henviser blot til en pressemeddelelse, hvor der ikke er meget forklaring på, hvorfor man nu selv har overtaget forhandlingstøjlerne, andet end at det er en bestyrelsesbeslutning fra de største medlemmer med henblik på en styrket forhandlingsposition.
Nogenlunde samme melding kommer fra F&P, der heller ikke vil kommentere, om man nu vil lægge et ekstra hårdt pres på modparten i de kommende forhandlinger. Også her henviser man til en pressemeddelelse, hvor der mere tales fleksibilitet end lønstigninger. Men der er næppe tvivl om, at der nu også er kommet et gevaldigt pres på både Finans Danmark samt F&P for at lande en billig aftale på vegne af branchen. ØU har også kontaktet Finansforbundet for at høre om deres prioriteter ved de kommende forhandlinger. Også her henvistes til en udsendt pressemeddelelse.
Carsten Vitoft