I et interview med Økonomisk Ugebrev forklarer de to brancheorganisationer F&P og Finans Danmark, hvorfor de i skarpe vendinger kritiserer udkastet til ny EU data-forordning for den finansielle sektor. Det handler om frygten for Amazon, men også bl.a. om risikoen for misbrug, skriver journalist Henrik Denta.
”Vi er grundlæggende i tvivl om, hvorvidt der er en stor efterspørgsel efter de mange data, som forslaget lægger op til skal deles, særligt på forsikringsområdet. De færreste tjekker deres forsikringer hver dag, som de gør med deres bank. Derfor spørger vi, hvor stort behovet egentligt er.”
”Da EU’s PDS2-direktiv kom, måtte vi bruge meget tid og mange kræfter på at åbne vores data for andre i finanssektoren. Men udkommet er noget andet, end det der oprindeligt var forventningen.”
Sådan lyder to af kommentarerne fra brancheforeningerne Forsikring & Pension og Finans Danmark, der begge nok er positivt stemt for at dele deres data med andre, men samtidig yderst skeptiske over for det nye udspil til en ny EU-forordning om Open Finance.
Store udgifter
”Vi har jo med både Pensionsinfo, hvor fintech-selskaber også har adgang, og Forsikringsguiden bevist, at vi gerne vil dele vores data med andre, hvor det skaber værdi for vores kunder. EU-kommissionen vil gerne have en åben data-økonomi med fri bevægelighed for data, ligesom man har det med arbejdskraft. Og det gør de så ved at gøre en masse data tilgængelige og så håbe på, at nogle vil skabe noget innovativt. Normalt vil man kigge på, om der er en konkurrencefejl eller et strukturelt problem i markedet, som der skal rettes op på,” siger Sigrid Floor Toft, som er digitaliseringspolitisk chef i F&P.
Hun frygter, at pensions- og forsikringsbranchen nu vil blive pålagt de samme store udgifter og udfordringer, som finanssektoren blev med PSD2, hvor bankerne skulle åbne for adgang til deres data. Og den bekymring kan man godt følge i netop Finans Danmark.
”Lovgiverne troede, at fintech skulle overtage betalinger i e-handelen. I stedet har man mere set partnerskaber mellem traditionelle spillere og fintech-tredjeparter samt løsninger udviklet til SMV-segmentet. Der er kommet nogle andre løsninger til end dem, som var forventningen med PSD2. Vi har fået Apple Pay og Google Pay, men de er jo stadig baseret på kort. Der er i stedet kommet nye regnskabsprogrammer og nye former for rådgivning til især SMV-segmentet. Så vores oplevelse er, at der er kommet noget andet ud af PSD2 end det, som var forventningen” siger Mette Stürup, kontorchef i Finans Danmark.
Begge organisationer er bekymrede over, at det stadig er uklart hvilke data, de skal dele med andre, såfremt kunden giver sin tilladelse. Og de henviser især til såkaldt berigede data, som er data, der ligger til grund for vurderinger og analyser, der ofte er subjektive.
”Det kan ikke være rimeligt eller i kundernes interesse, at vi skal udlevere risikovurderinger eller prismodeller, som er et centralt element i vores værditilbud til vores kunder. Og især ikke, når andre jo ikke kender de kriterier, der er indgået i vurderingen eller vægtningen af dem,” siger Sigrid Floor Toft.
Sammenblanding af formål
Samme bekymring har Finans Danmark.
”Når kunden afleverer lønsedler til os, sker det med et bestemt formål for øje. Det kan eksempelvis være, hvis vi laver en kreditvurdering i forbindelse med ejendomskøb. Men hvad så tre måneder eller et halvt år senere? Skal vi så udlevere de oplysninger? Og hvad vil andre bruge dem til? Det er en risiko for kunden, hvis oplysninger, samlet ind til et formål, bliver givet videre til en tredje part,” siger Mette Stürup.
I F&P er man bekymrede for, om forslaget vil skabe en ulige konkurrence fra de store tech-giganter. Her nævner Sigrid Floor Toft specifikt Amazon.
”Amazon har tidligere kigget ind i forsikringsmarkedet, og via deres detaljerede kundeprofiler åbner der sig et meget stort nyt marked for dem, hvis de kan få adgang til data for forsikring og pensionsselskaber. De vil kunne suge alle de gode kunder ud af markedet og få en forretningsmodel ud af det og bruge vores data til alt muligt andet.”
”Tech-giganter, som er såkaldte gate-keepers, er jo også udelukket fra at hente data ifølge den nuværende dataforordning. Derfor giver det ikke rigtigt nogen mening, at de kan få adgang til data på det finansielle område, og at vi risikerer at skulle føde de store datamonopoler i en Open Finance-forordning,” siger hun.
Henrik Denta
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.