Pengeinstitutterne skal styrke deres dokumentation og oplysning til kunderne om kvalitetsforbedrende service

03-09-2024

Finanstilsynet har i første halvår af 2024 gennemført en temaundersøgelse om pengeinstitutters dokumentation af, at de leverer kvalitetsforbedrende service til kunder, der betaler formidlingsprovision. Undersøgelsen viser, at der plads til væsentlige forbedringer på området. Pengeinstitutterne skal generelt blive bedre til at dokumentere, hvad investorerne får for formidlingsprovisionen.

Temaundersøgelsen havde fokus på at undersøge, hvorvidt de fem undersøgte pengeinstitutter har tilstrækkelig dokumentation for, at de tilbyder de services, som kunderne har krav på, når de investerer i provisionsbærende produkter.

Finanstilsynet har tidligere gennemført en undersøgelse på området i 2019.

Mere fokus på at dokumentere værdi for pengene

Undersøgelsen viste, at institutterne generelt ikke har haft tilstrækkeligt fokus på at dokumentere, at kravene til kvalitetsforbedrende services er opfyldt.

”Vi har set eksempler på, at institutternes seneste gennemgang af deres model for kvalitetsforbedrende er sket for flere år siden, og at de efterfølgende ikke har genbesøgt, om servicetilbuddet stadig er relevant og giver tilstrækkelig værdi for pengene. Det er ikke godt nok,” siger Karen Abelskov, vicedirektør.

Ingen af de deltagende institutter havde tilstrækkelig dokumentation, og i flere institutter er ledelsen desuden ikke blevet tilstrækkeligt involveret.

Bedre oplysning til provisionsbetalende kunder

Nogle institutter har en forretningsmodel, der alene henvender sig til kunder, der skal have rådgivning fra pengeinstitutter. Derfor er deres kvalitetsforbedrende services typisk udformet til at øge kvaliteten af rådgivningsservices.

Institutterne har imidlertid ikke udelukket, at kunderne kan vælge alene at handle på egen hånd uden brug af rådgivningsservices. For sådanne kunder vil de rådgivningsrelaterede services ikke være relevante. Nogle af de undersøgte institutter oplyser ikke deres kunder tilstrækkeligt om, at kunden betaler for en service, som de ikke bruger.

Hvis et pengeinstitut accepterer kunder, som instituttets model for kvalitetsforbedrende service ikke er indrettet til, så er instituttet forpligtet til at informere om dette. Ellers er der risiko for, at kunden ikke er opmærksom på, at pengeinstituttets tilbud om service ikke er i kundens interesse, og at kunden derfor er bedre tjent med at finde et andet institut eller handle andre produkter”, siger Karen Abelskov.

Finanstilsynet har på baggrund af undersøgelsen udarbejdet en rapport med eksempler på god praksis og områder, hvor der er plads til forbedring. Læs temarapporten her.

Investorer har krav på fair og balancerede oplysninger

Læs de fem inspektionsredegørelser:

 

Senest opdateret 03-09-2024