Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Knald eller fald for Domus Forsikring: Finanstilsyn stævner erhvervsankenævn i historisk retssag

Carsten Vitoft

onsdag 01. maj 2024 kl. 10:45

Finanstilsyn stævner erhvervsankenævn i historisk retssag

Sagen handler om ejerskifteforsikringer. Efter en afgørelse i ankenævnet står selskaberne til at få en massiv regnskabsteknisk kapitalindsprøjtning. Finanstilsynet nægter at acceptere afgørelsen, der allerede vil påvirke selskabernes kapitalbuffer i regnskabsaflæggelsen i denne uge. Det betyder antageligt, at også ejerne bag nødlidende Domus kan trække millioner ud i udbytter, skriver fagredaktør Carsten Vitoft.

Landets to øverste myndigheder på det finansielle område tørner nu sammen i en spektakulær retssag, der både vil køre i det danske retssystem og ved EU-domstolen. Det sker, når Finanstilsynet nu – for første gang nogensinde – anlægger sag mod Erhvervsankenævnet.

Slagsmålet skyldes en mindre tvist mellem Dansk Boligforsikring og Finanstilsynet, der over det seneste års tid i al stilhed har bredt sig til hele markedet for ejerskifteforsikringer, hvor Dansk Boligforsikring er de største. Her er man efter et nyt EU-direktiv begyndt at lægge færre penge til side til fremtidige tab, og det breder sig nu til hele branchen, efter at tvisten endte i Erhvervsankenævnet, som sidste sommer gav Dansk Boligforsikring ret i sin tolkning af reglerne.

EU-domstol i sigte

”Erhvervsankenævnets kendelse betyder, at kapitalkravet for ejerskifteforsikringer er blevet lavere end tidligere. Det er ikke muligt at sige konkret hvor meget lavere, da kapitalkravet afhænger af de øvrige forsikringer, der bliver solgt, men også af selskabets investeringer og af selskabets modparter. Finanstilsynet skal rejse sagen ved domstolene i Danmark. Da sagens kernespørgsmål efter Finanstilsynets vurdering handler om de EU-retslige solvensregler, kan der være behov for at forelægge sagen for EU-domstolen,” siger Finanstilsynets vicedirektør Carsten Brogaard til Økonomisk Ugebrev.

Effekten af sidste års kendelse i ankenævnet ses for første gang i selskabernes aktuelle regnskaber, hvor Dansk Boligforsikring og Domus Forsikring kommer med årsrapport i denne uge. Men det påvirker også årsrapporter fra Topdanmark, Alm. Brand og Gjensidige Forsikring. Og måske i helt særlig grad ETU Forsikring, der allerede er i krise, netop på grund af det besværlige marked for ejerskifteforsikringer.

Baggrunden for tvisten er, at hvor ejerskifteforsikringer tidligere blev anset som ansvarsforsikringer, kan de også anses for at være tingforsikringer, som har meget lavere kapitalkrav. Altså ikke noget, der vil påvirke de fremtidige erstatninger, men som alligevel vil forbedre selskabernes solvens markant.

I afgørelsen fra Erhvervsankenævnet lyder det bl.a.: ”Ankenævnet finder efter en konkret helhedsbedømmelse af den omhandlede forsikringstype – ejerskifteforsikring – at den må anses for at være en tingsforsikring (skadesforsikring), og ikke en ansvarsforsikring (interesseforsikring), jf. herved i samme retning Østre Landsrets dom af 17. marts 2023.”

Ankenævnet slår også ret kontant fast, at Finanstilsynet nu må rette ind over for hele branchen: ”Det følger af denne afgørelse, at Finanstilsynet er forpligtet til at træffe eventuel(le) afgørelse(r), som måtte være nødvendig(e) for at gennemføre Erhvervsankenævnets afgørelse om indplacering af klagers ejerskifteforsikringsprodukt i den anførte forsikringsklasse og forsikringsbranche.”

Erhvervsankenævnet ville i sidste uge ikke overfor Ugebrevet kommentere den nye udvikling i sagen.

Store konsekvenser

Konsekvenserne for selskaberne, og måske forsikringstagerne, kan blive voldsomme: Det kriseramte selskab Domus Forsikring har oplevet, at selskabets solvensgrad gik fra lige under 130 til over 160 efter ændringen af reglerne. Det betød også, at selskabet med et slag røg ud af Finanstilsynet skærpede tilsyn til at have en flot solvensdækning, hvor man nu kan hæve et millionudbytte, uden at tilsynet kan gøre ret meget – og uden at den økonomiske stilling for selskabet har ændret sig overhovedet.

Derfor må det antages, at den samlede forbedring af selskabernes solvens nu svarer til, at de vil kunne hive et trecifret millionbeløb ud i udbytter – uden at deres fremtidige regning til kunderne altså er blevet mindre. Også i Dansk Boligforsikring, der har kæmpet mod tilsynet i sagen, ventes ændringen at blive markant i denne uges årsrapport.

”Vi er glade for, at Erhvervsankenævnet med tre dommere, heraf en landsdommer i spidsen, har bekræftet vores forståelse af EU-reglerne for denne forsikringsform,” lyder det fra Dansk Boligforsikrings talsmand, Peter Arnfeldt.

Carsten Vitoft

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
Spændende og alsidig stilling som økonomi- og administrationschef
Region Hovedstaden
Forbrugerrådet Tænk søger en ny direktør
Region Hovedstaden
INSTITUTLEDER PÅ AAU BUSINESS SCHOOL – Aalborg Universitet
Region Nordjylland
Financial Controller til Process Integration ApS
Region Midt

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank