Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Finanstilsynet under pres efter likvidation af Gefion Insurance

Carsten Vitoft

tirsdag 18. august 2020 kl. 7:00

Finanstilsynet beskyldes nu for direkte brud på EU-lovgivning, efter det i sommer lukkede for Gefion Insurance. Tilsynet brugte alle midler for at få lukket Gefion hurtigst muligt, i stedet med at forlænge selskabets levetid, viser en aktindsigt, Økonomisk Ugebrev har fået fra Erhvervsankenævnet. Det kan koste dyrt for tilsynets anseelse, både i udlandet og på Christiansborg.

Mens advokater netop er gået i gang med at gøre regnestykket op efter lukningen af Gefion Insurance, ser det ud til, at Finanstilsynet kan komme alvorligt i klemme i sagens retslige efterspil. Det viser aktindsigter fra Erhvervsankenævnet, der nu skal tage stilling til, om Finanstilsynet har brudt EU-retslige regler i forsøget på at få stoppet Gefion Insurance i at sælge endnu flere forsikringer i Europa.

Gefion Insurance er det tredje danske forsikringsselskab, der går ned på blot to år, og de første to – Alpha og Qudos Insurance – har allerede efterladt en milliardregning i den danske Garantifond for Skadesforsikring.

Gefion kørte efter præcis samme forretningsmodel som de andre, og tilsynet har nærmest overdænget selskabet med påbud i de senest par år. Men nu viser sager fra Erhvervsankenævnet, at tilsynet måske er gået over stregen undervejs.

Har fået medhold
”Vi har klaget flere gange over Finanstilsynet fremfærd. Vi har fået ret i den eneste af de afgørelser, der foreligger på nuværende tidspunkt, og jeg ønsker, at de resterende klager bliver behandlet i Erhvervsankenævnet, og der forventer jeg, at vi får medhold. Jeg mener også, at tilsynet undervejs bremsede vores lovbestemte ret til at forsøge at genoprette selskabet, og det er der også klaget over. Men nu er jeg ikke længere en del af ledelsen i selskabet, så jeg ved ikke, om sagerne vil blive gennemført,” siger ejer og tidligere adm. direktør Tonny Anker-Svendsen.

Finanstilsynet ønsker i dag ikke at stille op til interview og give sin version af forløbet. I stedet henviser man til, at Erhvervsankenævnet endnu ikke har truffet endelig afgørelse i sagerne.

Imens kigger andre europæiske lande med over Finanstilsynets skulder, da det er dem, der står til at betale regningen, hvis det viser sig, at der ikke er penge nok efter Gefion Insurance til at betale alle kreditorer.

Reelt er fire danske forsikringsselskaber nu gået ned på lige så mange år. Så i 2018 var der stort fokus på den slags nødlidende selskaber i hele Europa, men særligt på den danske del. Kun Gibraltar kan måle sig med den kedelige danske rekord. Det var også årsagen til, at tilsynet gik i gang med en særdeles grundig gennemgang af Gefion Insurance, der var det sidste danske selskab med europæisk fokus og tynd kapital.

Første sag: Tilsynet taber
Det viser sig, at tingene sejler i Gefion Insurance, i hvert fald hvis man spørger tilsynet. Herefter regner det ned over Gefion Insurance med en lang række påbud. F.eks. at Gefions ejere skal skaffe 40 mio. kr. ekstra i kapital. Indtil det sker, siger tilsynet, at man ikke må fortsætte driften af selskabet, hvilket i sagen natur gør øvelsen endnu sværere. Derfor klager Gefion sagen til Erhvervsankenævnet, og tilsynet taber første runde. Fra nævnets formand Jan Uffe Rasmussen lyder det nemlig:

”Henset til de i lovgivningen angivne frister er det efter ankenævnets vurdering sandsynligt, at Gefion Insurance A/S’ tilladelse til at drive virksomhed som forsikringsselskab, vil blive inddraget af Finanstilsynet, jf. § 224, stk. 7, i lov om finansiel virksomhed, med et uopretteligt tab til følge, såfremt ankenævnet senere måtte træffe afgørelse efter klagers ønske. Ankenævnet har herved blandt andet lagt vægt på, at Finanstilsynet har vurderet, at det vil tage mindst et år for selskabet at opfylde påbuddene.”

Dermed gives Gefions klage opsættende virkning, hvilket betyder, at Erhvervsankenævnet underkender tilsynets ønske om, at Gefion skal stoppe med at sælge forsikringer.

Det er lidt snørklet formuleret, men det kan læses som om, at formanden synes, tilsynet farer alt for hårdt frem, al den stund at Gefion Insurance risikerer at blive lukket ned, inden Erhvervsankenævnet overhovedet får set på og behandlet klagen. Dermed kunne det se ud til, at formanden fik ret. Sagen er i dag stadig ikke endeligt afgjort i Erhvervsankenævnet, og Gefion Insurance har i mellemtiden alligevel fået trukket sin tilladelse til at drive forsikring fra tilsynet – offentliggjort den 29. juli. 2020.

Men Finanstilsynet går endnu stærkere ind til anden omgang af tvisten. Gefions økonomi er i mellemtiden blevet svækket endnu mere, og i november 2019 bliver selskabet påbudt af tilsynet at udarbejde en plan for genopretning af selskabets kapital.

Herefter står påbuddene nærmest i kø, og tilsynet får i starten af 2020 udstedt et nyt påbud om, at Gefion ikke længere må sælge nye forsikringer – kun forlænge de gamle. Og denne gang er påbuddet uopsætteligt, og dermed endeligt i den forstand, at Gefion ikke igen kan klage dette til Erhvervsankenævnet.

Gefions chefjurist Mogens Aarestrup Vind lader sig dog ikke stoppe. Og efter en byge af påbud i foråret går han igen til Erhvervsankenævnet i marts, da tilsynet udsteder et nyt stop for at tegne forsikringer til Gefion.

”Da tegningsstoppet medfører et øjeblikkeligt og fuldstændigt stop for tegning af forsikringer indebærer dette, at Selskabet omgående skal indstille sin forsikringsvirksomhed og dermed vil miste samtlige af dets indtægter. Selskabet er under genopretning frem til den 25. maj 2020, hvor genopretningsperiode en udløber, jf. FIL § 248 a. Et tegningsstop vil umuliggøre en genopretning af Selskabet inden for genopretningsperioden,” skriver han i en ny klage til erhvervsankenævnet, som Ugebrevet har fået aktindsigt i.

Spredt fægtning
Klagen slår basalt set på to ting. Først og fremmest at Finanstilsynet tilsyneladende blot ønsker Gefion lukket ned, da man hele tiden opfinder nye ting, som selskabet skal leve op til:

”Finanstilsynet har af tre omgange forsøgt at træffe afgørelse om et ellers identisk tegningsstop med tre forskellige begrundelser. Finanstilsynet fremsendte første gang den 17. januar 2020 et udkast til tegningsstop. Udkastet angav FIL § 350, stk. 1, nr. 1, som hjemmel og blev begrundet med, at forsikringstagerne interesser var i fare, idet Selskabet ikke havde overholdt et af Finanstilsynet udstedt likviditetspåbud. Da Selskabet imidlertid kunne dokumentere, at likviditetspåbuddet utvivlsomt var opfyldt, blev sagen henlagt. Forholdet er således det, at Finanstilsynet løbende og med stærkt skiftende begrundelser har forsøgt at gennemtvinge et tegningsstop,” skriver Gefion i sin klage.

Første udkast til tegningsstop kom 17 januar. Derefter sendte tilsynet nyt udkast til tegningsstop til Gefion den 26. februar. Begge blev ifølge Gefion henlagt af tilsynet. Men et nyt udkast kom igen fra tilsynet med en ny begrundelse allerede den 16. marts.

”I sit endelige påbud om tegningsstop den 19. marts 2020 fandt Finanstilsynet nu, at der skulle ske offentliggørelse, idet Selskabets drift allerede var truet. Finanstilsynet har således i løbet af tre dage ændret sin opfattelse fra, at Selskabets drift ikke var truet og at undtagelsesbestemmelsen derfor ikke fandt anvendelse til, at Selskabets drift allerede var truet og at undtagelsesbestemmelsen derfor ligeledes ikke fandt anvendelse,” lyder det i Gefions klage.

Alt det munder ud i, at Gefion simpelthen mener, at tilsynet har tilsidesat saglighed i sagen. Og at tilsynet har brudt EU-retten.

”Ovenstående medfører således, at vedkommende forsikringsselskab har et egentlig retskrav på en genopretningsperiode på minimum 6 måneder. Tilsvarende er det klart, at når Finanstilsynet påbyder Selskabet et tegningsstop, indtil dets solvenskapitalkrav er genoprettet, så indebærer dette, at Finanstilsynet egenhændigt og i strid med artikel 138 forkorter genopretningsperioden fra de lovbestemte 6 måneder til aktuelt 4 måneder. Dette er der ikke hjemmel til – hverken i Solvens II Direktivet eller i lov om finansiel virksomhed,” lyder det til Erhvervsankenævnet.

Udlandet ser med
To store regninger kan nu vente. En økonomisk regning for oprydningen efter Gefion Insurance, hvis det viser sig, at advokaterne (likvidatorerne) når frem til, at Gefion ikke har penge nok til alle sine kreditorer. Den konklusion blev nået ret hurtigt i Alpha og Qudos Insurance.

Den anden regning skal betales af tilsynet, hvis det viser sig, at man har lukket et dansk forsikringsselskab i strid med EU-lovgivning. Særligt kan ørerne blive røde, hvis der både skal betales den første økonomiske regning, og den samtidig er påført i strid med loven.

Mange øjne vil være rettet mod disse udfald. Danske politikere ser med. Men alle vores nabolande har også penge på spil. har i sidste uge været i kontakt med de engelske, irske, tyske og polske garantifonde, der alle bekræfter, at de følger nært med i udviklingen af myndighedernes behandling af Gefion-sagen.

CV

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank