Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Fire store udfordringer for Finanstilsynets nye direktør: Pletter fra udemokratiske Forende Kredit

Morten W. Langer

lørdag 01. juli 2023 kl. 11:15

Fire store udfordringer for Finanstilsynets nye direktør

Forleden udpegede erhvervsministeren adm. direktør i Forenet Kredit Louise Mogensen som ny direktør for Finanstilsynet. Hun er måske på papiret et oplagt valg. Men det er hun alligevel ikke efter et nærmere eftersyn, skriver chefredaktør Morten W. Langer i denne kommentar. Hun skal nu virkelig vise, at hun har integritet og kan stå op mod de dygtige lobbyister i finanssektoren, som er hendes tidligere kolleger.

Louise Mogensen kan sikkert udvikle sig til at blive lige så dygtig og stærk som hendes forgængere, Jesper Berg og Ulrik Nødgaard, hvor sidstnævnte som direktør for tilsynet ikke var bange for at tage konfrontationer med sektoren, trods et massivt personligt modpres.   

Men hun starter milevidt bagud på point, så hun har virkelig noget at bevise. Umiddelbart var jeg ved at få kaffen galt i halsen, da jeg læste om udnævnelsen af hende. Hun har været direktør i Forenet Kredit siden 2016, altså i knap syv år. Foreningen ejer hovedparten af Nykredit-koncernen, og det øverste ledelsesorgan er et repræsentantskab valgt af medlemmerne, altså låntagere og långivere. 

Magtfuld junta

Problemet er, at demokratiet har haft ekstremt vanskelige kår i foreningen. Trods forbedringer i valgprocesserne de seneste år er der meget lang vej til et fair og ordentligt demokrati. Udefra ligner det stadig et setup, hvor en lille junta af magtfulde bestyrelsesmedlemmer, anført af skyggefyrsten, Nykredit-CEO Michael Rasmussen, fuldstændig styrer Nykredit via marionetter i foreningen. 

I årtier har en lille gruppe personer i Nykredit og foreningen i realiteten bestemt, hvem der skulle sidde i repræsentantskabet og bestyrelsen. Dels har valgreglerne været så bøvlede, at demokratiet ved nyvalg ikke fungerede. Stemmeprocenten var ekstremt lav. Dels har ansatte i Nykredit og Totalkredit-bankerne stemt på de kandidater, som bestyrelsen fremmede, og det har givet begrænset rum for eksterne kandidater. 

Denne fortid skal Louise Mogensen nu forsøge at gøre op med. Spørgsmålet er også, hvordan hun har kunnet leve med dette ikke særligt flatterende setup. Måske er det også for meget at forlange, at hun som en enmandshær skulle kunne ændre på forholdene. Men under alle omstændigheder ser det ikke godt ud for hendes moralske habitus.   

Hendes anden store udfordringer bliver, om hun har tidstrækkelig dyb faglig indsigt til at kunne hamle op med finanssektorens dygtige lobbyister. Umiddelbart synes det mest oplagte valg som ny tilsynsdirektør at været tilsynets vicedirektør Kristian Vie Madsen, som er ekstremt dygtig og indsigtsfuld. Han har været konstitueret i en overgangsperiode.

Han ses dog ikke at været særligt interesseret i at skulle blive en offentlig person med dialog med medierne og politikere og deltagelse i det politiske spil. Han ses som en dygtig, lidt introvert fagnørd, der er dybt nede i sit fagstof. Så han ser måske Louise Mogensen som den oplagte partner, da hendes styrke er relationer, præsentationer og dialog med interessenter. Hun vil sikkert være en god talsperson for Finanstilsynet, og så er hun en kvinde.           

Hendes tredje store udfordring er, om hun har integritet, skarphed og arbejdskraftressourcer til at tage de nødvendige opgør med topcheferne i den finansielle sektor. Den danske finanssektor står over for massive problemstillinger, ikke mindst med manglende konkurrence, konsolidering, koncentration, høje priser og manglende forbrugerbeskyttelse.

Rumlen i Konkurrenerådet

Konkurrencestyrelsen omtaler det i den seneste årsberetning: ”Effektiv konkurrence i den finansielle sektor har stor betydning for erhvervslivet, forbrugerne og samfundsøkonomien. Konkurrencerådet venter at træffe afgørelse i flere konkurrencesager på det finansielle område i indeværende år.” Meget tyder på, at problemerne stikker så dybt, at tilsynet også må spille en rolle her.

Hendes fjerde store udfordring er, i forlængelse heraf, at medvirke til at skabe bedre rammer for konkurrence i realkreditten, hvor Nykredit som bekendt kæmper for at bevare eksklusivaftaler med Totalkredit-bankerne, og hvor Jyske Bank forsøger at tage et opgør. Louise Mogensen har i seks år været ”gift” med den ene part, og hun har arbejdet med mange af sine andre ”modparter” i FinansDanmark. 

Det vil kræve mere end normalt, hvis hun lige pludselig skal sætte hårdt mod hårdt over for sine gamle venner, og det er slet ikke sikkert, at hun har det i sig. Kilder i den finansielle sektor vurderer dog, at det har hun faktisk.

Morten W. Langer

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Udløber snart
Controller/økonomimedarbejder – få den brede vifte af økonomiopgaver
Region H
Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
CEO for Rejsekort & Rejseplan A/S
Region H
Liftra ApS i Aalborg søger en Finance Controller med ”speciale” i Transfer Pricing
Region Nordjylland

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank