En ny undersøgelse fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen dokumenterer, at brugen af Dankortet nok er gået tilbage, men at kortet har fremgang, efter at Danske Bank åbnede op for brugen af Dankortet i Apple Pay. Flere banker vil gøre det samme, men en professor kalder det for kunstigt åndedræt til Dankortet.
Forleden fejrede Dankortet sin 40 års fødselsdag. Igennem alle årene har det været et fast inventar i danskernes tegnebog, og institutionen har med jævne mellemrum optaget stor spalteplads i medierne. Ikke mindst i debatten om, hvem der skulle betale for kortets udvikling.
De senere år har Dankortet været under stigende pres fra udenlandske konkurrenter som Mastercard og Visa. Selv om alle undersøgelser har vist, at Dankortet er billigere i brug, satser bankerne på at sælge de internationale kort, som de selv tjener mere på.
Overhalet af internationale kort
Dankortets nedtur dokumenteres i en ny undersøgelse fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, der for første gang medtager oplysninger fra Nets, Apple Pay og MobilePay. Og der tegnes i undersøgelsen et dystert billede af Dankortets fremtid: Dets andel af transaktioner er faldet med over 20 procentpoint i perioden 2018 til 2022, således at internationale kort nu bliver mere benyttet end Dankortet i Danmark.
Dankortets andel af transaktioner er faldet både i de fysiske forretninger og i e-handlen. Dankortet blev i 2018 brugt til ca. 71 pct. af de elektroniske betalinger i den fysiske handel. I 2022 var Dankortets andel i fysiske forretninger på lidt under 50 pct. I e-handlen er Dankortets andel af transaktionerne ligeledes faldet, fra over 50 pct. i 2018 til 40 pct. af betalingerne i 2022.
”Undersøgelsen dokumenterer det, vi har haft på fornemmelsen længe. Nemlig at Dankortet taber terræn og nu ikke længere er danskernes fortrukne betalingsmiddel,” siger Jan Damsgaard, professor ved institut for digitalisering på CBS.
MobilePay er i dag størst på online betalinger, viser undersøgelsen. Mens Visa/Dankortet i de fysiske butikker stadig er størst, men dog med en markedsandel på under halvdelen af det totale antal transaktioner.
Men der er fremgang at spore, efter at Danske Bank åbnede op for, at deres kunders Dankort kan lægges ind i Apple Pay. Ifølge undersøgelsen stormer Apple Pay frem i Danmark, og det kommer også Dankortet til gode.
”Apple Pays volumen i Danmark er steget 40 pct. fra juni 2022 til juni 2023, og Dankortets brug i Apple Pay er i vækst og har en større vækstrate, end hvad der ses for brugen af Visa og Mastercard i løsningen,” skriver Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.
I Apple Pay lægger forbrugerne selv deres kort ind i en såkaldt wallet, og kunderne kan ved to tryk på telefonen aktivere deres wallet og foretrukne kort, der bruges til betaling ved kassen ved at holde telefonen tæt på kortlæseren.
Nets har bebudet, at selskabet vil kræve, at alle danske banker åbner for Dankortet i Apple Pay. En kraftig opfordring til det samme er også kommet fra erhvervsminister Morten Bødskov. Og for butikkerne er Dankortet som hovedregel den billigste løsning. Men foreløbig har kun fem banker ifølge Forbrugerrådet Tænk besluttet, at de vil lægge deres Dankort ind i Apple Pay. Jo flere banker, der følger efter, jo større boost til Dankortet.
Apple Pays trumf
Nets’ krav vil dog kun være kortsigtet kunstigt åndedræt til Dankortet, mener Jan Damsgaard. Han finder det i anledning af fødselsdagen passende at bruge den kendte vending, at fødselaren er ”40, fed og færdig”.
”Det er fint, at både Nets, ministeren og butikkerne lægger pres på bankerne, for vi har allerede set Spar Nord droppe Visa/Dankortet, og Dankortet helt for en bestemt kundegruppe”.
”Men det er svært at se Dankortet som andet end en afviklings-business. Bankerne tjener mere på de internationale kort, og de vil derfor helst kun have dem. Og vi danskere tager imod, hvad bankerne sender os”.
”Det er jo fint, at Dankortet kommer med i Apple Pay også. Men dermed bliver det også mere usynligt, hvilket kort man betaler med. De fleste vil vælge at betale med det kort, der er lagt ind som standard, og de bekymrer sig mindre om, hvad det er for et kort. Og vi har jo altid telefonen med os, men husker ikke altid, hvor pungen med kortene ligger henne”.
”Bekvemmeligheden vinder altid, når man står i en betalingssituation. Og butikkerne skal jo tage imod det kort, vi står med,” siger Jan Damsgaard.
Henrik Denta
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.