Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Flere virksomheder varsler massefyringer

Linda

søndag 27. november 2016 kl. 20:12

Ikke siden finanskrisen har så mange virksomheder varslet massefyringer, viser nye tal fra Arbejdsmarkedsstyrelsen. De mange fyringsvarsler kan være de første tegn på lavere vækst og faldende forbrugertillid, mener eksperter.

I løbet af ugen varslede Vestas fyringer af 350 medarbejdere få dage efter, at Nykredit annoncerede fyringer af 156 ansatte. Og umiddelbart ser november ud til at ligne oktober, hvor hele 74 virksomheder varslede massefyringer. Ikke siden januar 2009 – midt under finanskrisen – har så mange virksomheder annonceret afskedigelser i stor skala.

”Temperaturen falder på det danske arbejdsmarked. Vi kommer ikke til at se minusgrader med øget arbejdsløshed. Men vi kommer til at se lavere plusgrader, når virksomheder retter ind efter den faldende vækst,” siger Allan Lyngsø Madsen, cheføkonom i LO.

Påvirker ledigheden Ifølge de seneste tal fra Arbejdsmarkedsstyrelsen for antallet af fyringsvarsler faldt antallet af varsler i faktiske tal fra 2574 personer i september til 1540 personer i oktober. Mens økonomer ser faldet som positivt, ændrer det ikke ved, at der i september og oktober til sammen er varslet godt 4100 fyringer. Ikke siden efteråret 2010 har niveauet for fyringsvarsler ligget så højt, skriver Nykredit i en analyse af de nye tal.

Ifølge Tore Stramer, cheføkonom i Nykredit, er antallet af fyringsvarsler så voldsomt, at det ikke kan undgå at sætte sig som spor i ledigheden over de kommende måneder. ”Vi mener ikke, at det danske arbejdsmarked nu går en ny krise i møde. Langt fra. Men vi må nok berede os på, at det seneste mange måneders flotte fremgang i beskæftigelsen er passé for nu,” siger han.

Tore Stramer peger endvidere på, at det høje antal fyringsvarsler de seneste to måneder kan påvirke forbrugertilliden negativt. Han fremhæ-ver, at tallene for både virksomhedernes og forbrugernes tro på fremtiden har vist en mærkbar nedadgående tendens den sidste tid.

”De mange virksomheder, der i oktober varslede fyringer, kan i sig selv ligge som en bremse på økonomien. Er der mange virksomheder, der skal fyre, er der også mange mennesker, som får en påmindelse om, at risikoen for en fyring er til stede. Man skruer ikke op for privatforbruget, når man føler sig usikker på sit job,” siger han.

Ligesom Tore Stramer peger professor Bo Sandemann RasmussenAarhus Universitet, på, at strømmen af nyheder om fyringerne kan være med til at lægge en dæmper på forbrugertilliden, hvis antallet af fyringsvarsler følges op af flere negative indikatorer. ”Det er klart et bekymrende tegn, men tallene viser kun en side af arbejdsmarkedet. Hvis nogle andre virksomheder ansætter tilsvarende, behøver det ikke at betyde noget på længere sigt. Men man kan ikke afvise, at der sker et fald i beskæftigelsen på kort sigt,” siger Bo Sandemann Rasmussen.

Han anfører, at Danmark har haft en pæn udvikling i beskæftigelsen de seneste år. Allan Lyngsø Madsen forventer heller ikke, at man kommer til at se en stigning i arbejdsløsheden på baggrund af de seneste tal for fyringsvarsler. ”Jeg tror, at vi stadig vil se en fremgang i beskæftigelsen. Men på et lavere niveau end tidligere, siger han. Som de primære årsager til det øgede antal fyringsvarsler nævner Allan Lyngsø Madsen, at væksten falder på en række af Danmarks vigtigste markeder.

”Vi er igen-igen blevet negativt overraskede af udviklingen i det store udland. Vi har set væksten gå ned mere end vi havde forventet. Både Brexit og uro som følge af det amerikanske valg kan på-virke en lille åben økonomi som den danske. Det smitter naturligt af på virksomhedernes behov for arbejdskraft,” siger han.

Anden adfærd blandt forbrugere
Tore Stramer fremhæver, at antallet af fyringer også kan være et udtryk for, at en række brancher ønsker at øge deres produktivitet, mens andre brancher, som f.eks. medicinalindustrien, presses af internationale konkurrenter. Samtidig kan fyringerne også være et udtryk for en række strukturelle forandringer i forbrugernes adfærd.

”Som forbrugere opfører vi os anderledes end tidligere. Vi bruger hverken medier eller banker på samme måde som før. Vi køber mange flere varer over internettet. Og når virksomhederne skal omstille sig til det, kan det afstedkomme fyringer,” siger han. Dog kan en række forhold trække i en mere positiv retning, mener Nykredits cheføkonom. Blandt andet de lave renter og fremgangen i reallønnen kan skubbe udviklingen den modsatte retning.

Ifølge Arbejdsmarkedsstyrelsen offentliggør man ikke navne eller brancher på virksomheder, der varsler fyringer.

læs hele udgivelsen her

Peder Bjerge

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank