Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

FLS tæt på stort transformerende opkøb

Morten Sørensen

mandag 09. november 2020 kl. 7:00

FLSmidth udsender nu tydelige signaler om, at koncernen er med i et tæt opløb om købet af den tyske Thyssenkrupp-koncerns division for Plant Technology. Hvis det lykkes at overtage divisionens cement- og mineudstyrsaktiviteter, vil det betyde ny omsætning på mange milliarder – og være et dristigt initiativ i en branche, der er mærkbart ramt af viruskrisen, skriver fagredaktør Morten A. Sørensen i denne analyse.

FLSmidths topchef Thomas Schulz overvejer et virksomhedskøb, der kan blive et af de dristigste i dansk erhvervshistorie.

Forlydender om, at FLSmidth står som potentiel køber af den tyske industrigigant Thyssenkrupps division for Plant Technology (fabriks-teknologi), har cirkuleret siden foråret. Lige efter udsendelsen af FLSmidths tredjekvartalsrapport forleden har Thomas Schulz udsendt de hidtil tydeligste signaler om, at den danske ingeniørkoncern er inde i forhandlinger om den største overtagelse i mange årtier.

”Det er faktisk mere end et rygte. Vort navn har været listet op som en interesseret part i cement og mining. Vi kan ikke sige mere. Man må spørge Thyssenkrupp,” sagde Thomas Schulz på en analytikerkonference i den forgangne uge. Han understregede, at en krise, og især slutningen af den, altid er et godt tidspunkt at se sig om efter uorganisk vækst.

Historisk transformation
FLSmidth har, som resten af branchen, hidtil i år oplevet en tilbageholdende holdning i mineindustrien og især i cementindustrien. Men den danske virksomhed har klaret sig gennem krisen relativt bedre end mange af sine rivaler og står derfor stærkt. Især har FLSmidth klaret sig bedre end netop Thyssenkrupps Plant Technology-division, der i flere år har performet dårligt og er kommet ud af de første ni måneder af regnskabsåret 2019/20 med et underskud.

Divisionen leverer udstyr og anlæg til både cement-, mine- og den kemiske industri. FLSmidth vil formentlig kun være interesseret i cement- og mine-delene.

For FLSmidth vil overtagelsen være en transformation af historisk størrelse. Den vil betyde, at FLSmidth overtager sin rival gennem mere end 100 år, Polysius (som indgår i Thyssenkrupp Plant Technology). Dermed får FLSmidth ikke blot en langt stærkere stilling på mange af sine markeder, men også indtægter fra fremtidig servicering af de mange hundrede anlæg, som Polysius har bygget gennem tiden.

Med købet kan FLSmidth i øvrigt foretage et afgørende modtræk mod kinesiske rivaler, der tidligere i årtiet stormede frem uden for Kina – og købte den anden store tyske leverandør af cementfabrikker KHD Wedag. 

I alt har Thyssenkrupps Plant Technology division over 10.000 ansatte, og omsætningen er omkring 2500 mio. euro om året. Selv om FLSmidth eventuelt kun køber cement- og mineaktiviteterne, bliver overtagelsen alt i alt en stor mundfuld:

Alene størrelsen i forhold til FLSmidths eksisterende aktiviteter, der i år ventes at omsætte for cirka 16 mia. kr., udgør en risiko. Hertil kommer de dårlige resultater i Thyssenkrupp-divisionen, samt at overtagelsen kan komme til at finde sted i et år, der er særlig vanskeligt for branchen. En overtagelse netop nu kan give FLSmidth et historisk, langsigtet boost.

Men den kan også påføre koncernen problemer med at genoprette den opkøbte virksomhed.

FLSmidth har turnaround-kompetencen
Thomas Schulz synes imidlertid overbevist om, at FLSmidth i givet fald kan rette op på de skrantende Thyssenkrupp-aktiviteter. Han mener, at ”vi har en betydelig kompetence i virksomheden til at gennemføre restruktureringer og til at forbedre forretninger, der ikke er så gode.”

Hvis man ser på FLSmidths relative præstationer mod virksomhedens peers, har de ansatte i FLSmidth ”ikke noget at skamme sig over,” mener Thomas Schulz.

Desuden er det sandsynligt, at Thyssenkrupp-aktiviteterne i disse måneder kan købes til en særlig lav pris. Thyssenkrupp er en hårdt presset koncern.

Men præcis hvor meget skal divisionen koste? Analytikeren Alan Spencer fra finanshuset Jefferies har sagt, at han i sin formelle værdiansættelse af hele Thyssenkrupp simpelthen sætter Plant Technology til nul. Thyssenkrupp må derfor finde en langsigtet køber, mener han.

Der skal være gode synergier i købet. Industrielle købere som FLSmidth eller svenske Sandvik kan derfor have en fordel frem for kapitalfonde. FLSmidth er af analytikeren Nick Housen fra RBC tidligere nævnt som en logisk køber af Thyssenkrupp-divisionen.

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Hvad siger du til at surfe rundt på nettet, mens du passer dit arbejde? Lige nu søger vi nye kollegaer til Moms på e-handel i Frederikssund
Region Sjælland
Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø søger Akademiker til Økonomistyring
Region Hovedstaden
Head of Financial Management til Cobblestone
Region Hovedstaden
Grant Thornton søger revisor med minimum et par års erfaring
Region Hovedstaden
Er du Grønlandsbankens nye Erhvervsrådgiver?
Grønland
Head of Controlling – Kalundborg Refinery
Region Sjælland
Tekniske graduates til Koncern IT – en af Danmarks største it-arbejdspladser
Region Hovedstaden
Graduates til Koncern IT – en af Danmarks største it-arbejdspladser
Region Hovedstaden
Erhvervsrådgiver til Erhvervscenter Aalborg
Region Nordjylland
Energinet søger bred profil med økonomisk eller juridisk baggrund
Region Syddanmark

Mere fra ØU Finans

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Salg: [email protected]
Jobannoncer: [email protected]
Redaktion: [email protected]
Annonce materialer: [email protected]
Bogholderi: [email protected]

Skriv til os på: kon[email protected]
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.
Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[esi iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]