Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Fører bankers fastlåste ejerskab til ny bankkrise?

Morten W. Langer

søndag 06. november 2016 kl. 19:52

Hovedparten af de danske banker er ekstremt sårbare over for normaliserede udlånstab, fortsatte minusrenter, stagnerende udlån, skrappere myndighedsregulering og øget konkurrence fra fremtidig disruption, men det virker som om, at bankledelserne er lullet i søvn.

Hele situationen råber på konsolidering og sammenlægninger blandt de mellemstore og mindre banker. Det er ikke nyt, kun mere påtrængende end tidligere. Men udemokratiske repræsentantskaber, stemmeretsbegrænsninger og fondsdannelser hæmmer udviklingen. I virkeligheden kan en ny bankkrise meget vel true i horisonten. Et godt eksempel på, hvor fastslåst ejerskabet er i den danske banksektor, er storinvestor Henrik Linds aktuelle forsøg på at gøre sin indflydelse gældende i den skrantende Danske Andelskasser Bank (DAB), som han ejer knap tyve procent af. Han har i månedsvis været i opgør med den siddende bestyrelse, støttet af 16 små andelskassefonde med en samlet ejerandel på ca. 30 procent. Lind arbejder for en fusion med et andet pengeinstitut, men han afvises altså. I næste runde mødes parterne på en ekstraordinær generalforsamling den 5. december, hvor den med de fleste stemmer vinder. Opgøret afspejler antageligt, hvordan fusionspartnere ville blive modtaget mange andre steder i den danske bankverden. Bankledelser er tilsyneladende lullet tilbage i tornerosesøvn, hvor de er overbeviste om en fremtid som selvstændigt lønsomt pengeinstitut, selvom truslerne lurer fra alle sider. Groft sagt er der tale om mangel på rettidig omhu, som igen kan udløse en krise blandt de danske banker. Med mindre altså Finanstilsynet anvender sine nye hårdhændede indgrebsmuligheder forinden.

Få fusioner
Stilstanden bekræftes af det lave antal fusioner og overtagelser i bank sektoren de seneste år. Som det fremgår af tabellen er der gennemført meget få fusioner, selvom der i det offentlige rum er snakket om behovet for sammenlægninger i årevis. Eksempler på større fusioner er Jyske Banks overtagelse af bl.a. BRFkredit.

Meget tyder på, at bankdirektørerne og deres bestyrelser er blevet lullet i søvn af, at det for tiden egentlig går meget godt, trods stagnerende udlån i branchen og pres på rentemarginalerne. Mange banker har i år og sidste år tjent gode penge. Men det er uden tvivl på lånt tid. De fleste steder er indtjening og lønsomhed skruer op af nogle faktorer, som ikke er langtidsholdbare, og som sandsynligvis snart ebber ud.

For det første er gebyrer og provisionsindtægter steget eksplosivt de seneste år. Gebyrskruen har fået mange drej, blandt andet ved at bankerne har fået deres del af de øgede bidragsindtægter i realkreditten. Men konkurrencen kan meget hurtigt komme til at ramme fra nye disruptive nicheaktører, og fra en voksende gruppe yngre bevidste forbrugere, der går efter laveste pris på nettet.

For det andet er udlånstabene nu historiske lave. Men det er de kun fordi, der bliver tilbageført tidligere hensættelser i et hidtil udset tempo. I flere tilfælde betyder denne tilbageførsel af tidligere hensættelser, at den samlede tabsbuffer, den såkaldte korrektivkonto, de seneste år har været faldende. Faktisk er bruttotabene på dårlige udlån højere i år end sidste år, viser Økonomisk Ugebrevs gennemgang af de aktuelle bankregnskaber.

For det tredje er det påfaldende, at rigtig mange banker fortsat øger omkostningerne til personale. Kun få banker som Danske Bank og Sydbank har skåret i omkostningerne. Mange banker har enten ikke særlig fokus på effektiviseringer eller også ekspanderer de med nye filialer for at øge udlånet. Bankerne har som bekendt 150 mia. kr. stående i Nationalbanken i overskudslikviditet, som årligt koster én mia. kr. i minusrenter. For det fjerde er en stor andel af bankernes gebyrindtægter baseret på handel med værdipapirer, kapitalforvaltning og investeringsrådgivning, herunder administration af investeringspenge. Stadig flere anvender internetmæglere som Nordnet med meget lave handelskurtager og ingen skjult kursskæring. Det kommende MIFID II direktiv vil blive en massiv udfordring for stort set alle banker, da de risikerer at miste hovedparten af de aktuelle provisionsindtægter.

Bundlinjen er, at det næsten kun kan gå én vej for lønsomheden i landets banker, med mindre de forsøger at høste stordriftsfordele gennem fusioner.

se tabel her

læs hele udgivelsen her

MWL

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank