Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Formuepleje indfører nyt benchmark, skjuler et elendigt afkast

Carsten Vitoft

onsdag 11. september 2024 kl. 11:15

AuM i milliardnedgang: Kunderne forlader igen formuepleje i massevis

I sidste uge ændrede Formuepleje i al stilhed sit sammenligningsindeks på investeringsfonden Penta med en formue på otte mia. af danskernes private opsparing. Ændringen af sammenligningsindeks betød med ét slag, at fonden gik fra at ligne en af de værste performere på markedet til nu at ligne en succes – i hvert fald i år. Eksperter er kritiske over for manøvren, som Formuepleje nu kalder en teknisk fejl, skriver fagredaktør Carsten Vitoft.

Landets største uafhængige kapitalforvalter Formuepleje lider af dårlige afkast, høje omkostninger og kundeflugt. Den mest succesfulde fond Penta har de seneste fem år givet et samlet afkast på blot 21 pct. Kunderne er flygtet, og det har ikke været nemt at få nye, da det tidligere valgte sammenligningsindeks MSCI har givet tæt på 75 pct.

I sidste uge begyndte det hele pludselig at se lysere ud. På hjemmesiden stod, at sammenligningsindekset nu har givet 29 pct. i afkast i samme periode. Det tidligere benchmark-afkast på 75 pct. forsvandt, da ledelsen besluttede, at fonden fik et nyt sammenligningsindeks.

Med ét ligner Penta på ny en succes – i hvert fald på papiret – med over 15 pct. i afkast i indeværende år. På almindeligt dansk har man altså af egen drift valgt at slå en streg over årevis med dårlige afkast.

”Den fremgangsmåde er jo ikke retvisende. Man skal definere et implementeringstidspunkt, hvis man vil skifte benchmark. Man skal gøre opmærksom på det og derefter kun anvende det nye sammenligningsindeks fra tidspunktet for den nye implementering,” siger Jan Bo Jakobsen, Ph.d. i finansiel økonomi fra University of Southampton.

Han er ikke alene med sin kritik af omskrivningen af fondens dårlige performance: ”Jeg har set meget. Men aldrig det her. Det ser for mig mere alvorligt ud end de mange investeringsforeninger, som løbende lukkes eller fusioneres for at slette sporene efter tab og ringe afkast,” siger uafhængig investeringsrådgiver Karsten Engmann Jensen, direktør i Pengeministeriet.

Lånte fjer

Det værste, der kan ske for en investeringsforvalter, er, at en fond begynder at performe meget værre end sit sammenligningsindeks – også kaldet benchmark. Bliver det kronisk, har metoden i branchen ofte været at fusionere de dårlige fonde ind i fonde, der har klaret sig bedre, da det er den fortsættende fonds afkast, der skrives ind i historiebøgerne.

Manøvren er smart, da Penta ikke før har haft et egentligt benchmark, men kun et sammenligningsindeks, som dog har lignet et benchmark. Formuepleje betegner det som et risikoindeks, men har selv anvendt det hver gang, de sammenligner afkast på Penta.

Spørgsmålet er, hvor mange nye og gamle kunder, der forstår, hvad det implicerer på afkastsammenligningen, hvor Penta nu har slået sit indeks med flere procentpoint i år. Formuepleje ønsker ikke at svare på kritikken af, at sammenligningsindeks er ændret med tilbagevirkende kraft.

Formueplejes pressechef Allan Jørgensen skriver i en mail til Økonomisk Ugebrev:

”Som det står lige nu, er det ikke den korrekte historiske sammenligning, der er på hjemmesiden. Det beklager vi og har også skrevet det på siden. Der er opstået nogle tekniske problemer i forbindelse med overgangen fra sammenligningsgrundlaget til introduktionen af det nye benchmark. Vi arbejder på at løse det og forventer det rettet indenfor kort tid,” forklarer han.

Formueplejes fordel

Flere i branchen undrer sig dog over, hvorfor man ikke ventede med at opdatere det på hjemmesiden, indtil de tekniske løsninger var på plads, ligesom det også noteres i branchen, at de nye og altså forkerte sammenligninger fuldstændig ændrer Penta til Formueplejes fordel.

”At skifte fra et benchmark til et andet (med lavere afkast), med den samme investeringsstrategi, er dårlig stil,” siger partner Gert Nielsen fra BEDSTpension, som samtidig roser, at de dog nu indfører et rigtigt benchmark for Penta.

Ugebrevet blev fredag efter deadline gjort opmærksom på, at Penta nu helt har fjernet det nye benchmark fra hjemmesiden.

Carsten Vitoft

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank