Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Formueplejes ændring af Penta-benchmark var ikke lovlig

Carsten Vitoft

fredag 20. september 2024 kl. 11:15

AuM i milliardnedgang: Kunderne forlader igen formuepleje i massevis

Da den store investeringsfond-udbyder Formuepleje i forrige uge indførte nye benchmark på en række investeringsfonde, bl.a. Penta, blev et af branchens dårligste afkast med ét slag forskønnet markant. Manøvren holdt dog kun få dage, og nu slår Finanstilsynet fast, at det er i strid med reglerne at rette benchmark afkast bagud i tiden. Tilsynet sender dermed også et klart signal til resten af branchen, skriver fagredaktør Carsten Vitoft.

Formuepleje erkender nu, at forsøget på at indføre nye benchmark på den ni mia. kr. store investeringsfond ikke var i orden, og manøvren var efter alt at dømme i strid med de EU-baserede ESMA-regler. Ændringen af benchmark betød, at kapitalforvalteren i ét hug gik fra en placering i bunden af det danske fondsmarked til en plads nær toppen.

De nye benchmark gav nemlig et helt andet billede af fondenes performance og særligt flagskibsfonden Penta gik fra kun at have præsteret et afkast på halvdelen af sit gamle sammenligningsindeks til nu at klare sig bedre end de nye benchmark på kort sigt.

Formuepleje har forsvaret ændringen med, at fondene ikke tidligere har haft et benchmark. Man har i stedet kaldt det et risikoindeks, men det er også blevet brugt til at sammenligne afkast på fondenes hjemmesider. Men altså kun indtil forrige uge, hvor der så – i al stilhed for offentligheden – blev indført helt nye benchmark, som fik performance i Formueplejes fonde til at se en hel del bedre ud.

Fjerne historik

Formuepleje er sidenhen kommet på andre tanker. Og nu siger adm. direktør Peter Kjærgaard, at han er ærgerlig over udviklingen. Til Økonomisk Ugebrev siger han, at ændringen var et forsøg på at rydde op og ændre i nogle uhensigtsmæssige, uigennemsigtige og lidt for velbetalte strukturer omkring fondene.

”Vi har gjort et stort stykke arbejde med at informere kunderne omkring alle disse ændringer, og så er det drønærgerligt, at vi fejler i forbindelse med noget information på hjemmesiden. Det har aldrig handlet om at fjerne historik. Det skyldes nogle tekniske fejl fra vores side, og det kan jeg kun beklage. Så der er fuld transparens overfor kunderne,” siger han og oplyser, at Formuepleje har ændret det, så begge benchmark nu fremgår på hjemmesiden.

Fremgangsmåden med at ændre benchmark tilbage i tiden er problematisk set med forbrugerøjne, og det kan forvirre både nye og eksisterende investorer, siger seniorøkonom Morten Bruun Pedersen fra Forbrugerrådet TÆNK:

”Sammenligningsindeks skal ifølge ESMAs retningslinjer anvendes på en måde, der sikrer, at investorer får en præcis og retvisende sammenligning af fondens præstationer. Som forbrugerorganisation ser vi med bekymring på Formueplejes håndtering af ændringen af sammenligningsindekset for investeringsfonden Penta. Manøvren kan direkte påvirke forbrugernes evne til at foretage informerede beslutninger og den kan dermed mindske markedets effektivitet. Og vi håber, der sker en opfølgning på sagen fra myndighederne,” siger han til Ugebrevet.

Meget tyder på, at Finanstilsynet allerede har reageret på sagen. Fra Finanstilsynet siger underdirektør Sean Hove om den generelle problemstilling med at ændre benchmark: ”Et benchmark er et vigtigt værktøj for at kunne evaluere værdiskabelsen for investor. Der kan være gode grunde til, at en kapitalforvalter ønsker at skifte benchmark. F.eks. vil et markant skifte i investeringsstrategi ofte betyde, at benchmarket også udskiftes, da benchmarket jo skal være retvisende i forhold til investeringsstrategien. Hvis benchmarket derimod udskiftes for at sløre dårlig performance, vil det være i strid med reglerne.”

Mange navne

Videre siger han: ”Når der sker et skift i benchmark, skal det fremgå tydeligt i kommunikationen til investor, hvornår skiftet sker, og hvad årsagen til skiftet er. Det er også fastlagt i reglerne, at man skal benytte og vise data fra det oprindelige benchmark frem til den dato, hvor skiftet sker, og først derefter kan man benytte data fra det nye benchmark. Reglerne skelner ikke mellem, om det er et benchmark, et referenceindeks eller et sammenligningsindeks – reglerne for anvendelsen er den samme, uanset hvad man kalder det.”

Om Finanstilsynet har grebet ind overfor Formuepleje, vides ikke. Men i sidste uge blev de nye benchmark pludselig fjernet fra Formueplejes hjemmesider, og kunder og investorer kunne pludselig heller ikke få adgang til basale investoroplysninger som faktaark.

Carsten Vitoft

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank