Da den store investeringsfond-udbyder Formuepleje i forrige uge indførte nye benchmark på en række investeringsfonde, bl.a. Penta, blev et af branchens dårligste afkast med ét slag forskønnet markant. Manøvren holdt dog kun få dage, og nu slår Finanstilsynet fast, at det er i strid med reglerne at rette benchmark afkast bagud i tiden. Tilsynet sender dermed også et klart signal til resten af branchen, skriver fagredaktør Carsten Vitoft.
Formuepleje erkender nu, at forsøget på at indføre nye benchmark på den ni mia. kr. store investeringsfond ikke var i orden, og manøvren var efter alt at dømme i strid med de EU-baserede ESMA-regler. Ændringen af benchmark betød, at kapitalforvalteren i ét hug gik fra en placering i bunden af det danske fondsmarked til en plads nær toppen.
De nye benchmark gav nemlig et helt andet billede af fondenes performance og særligt flagskibsfonden Penta gik fra kun at have præsteret et afkast på halvdelen af sit gamle sammenligningsindeks til nu at klare sig bedre end de nye benchmark på kort sigt.
Formuepleje har forsvaret ændringen med, at fondene ikke tidligere har haft et benchmark. Man har i stedet kaldt det et risikoindeks, men det er også blevet brugt til at sammenligne afkast på fondenes hjemmesider. Men altså kun indtil forrige uge, hvor der så – i al stilhed for offentligheden – blev indført helt nye benchmark, som fik performance i Formueplejes fonde til at se en hel del bedre ud.
Fjerne historik
Formuepleje er sidenhen kommet på andre tanker. Og nu siger adm. direktør Peter Kjærgaard, at han er ærgerlig over udviklingen. Til Økonomisk Ugebrev siger han, at ændringen var et forsøg på at rydde op og ændre i nogle uhensigtsmæssige, uigennemsigtige og lidt for velbetalte strukturer omkring fondene.
”Vi har gjort et stort stykke arbejde med at informere kunderne omkring alle disse ændringer, og så er det drønærgerligt, at vi fejler i forbindelse med noget information på hjemmesiden. Det har aldrig handlet om at fjerne historik. Det skyldes nogle tekniske fejl fra vores side, og det kan jeg kun beklage. Så der er fuld transparens overfor kunderne,” siger han og oplyser, at Formuepleje har ændret det, så begge benchmark nu fremgår på hjemmesiden.
Fremgangsmåden med at ændre benchmark tilbage i tiden er problematisk set med forbrugerøjne, og det kan forvirre både nye og eksisterende investorer, siger seniorøkonom Morten Bruun Pedersen fra Forbrugerrådet TÆNK:
”Sammenligningsindeks skal ifølge ESMAs retningslinjer anvendes på en måde, der sikrer, at investorer får en præcis og retvisende sammenligning af fondens præstationer. Som forbrugerorganisation ser vi med bekymring på Formueplejes håndtering af ændringen af sammenligningsindekset for investeringsfonden Penta. Manøvren kan direkte påvirke forbrugernes evne til at foretage informerede beslutninger og den kan dermed mindske markedets effektivitet. Og vi håber, der sker en opfølgning på sagen fra myndighederne,” siger han til Ugebrevet.
Meget tyder på, at Finanstilsynet allerede har reageret på sagen. Fra Finanstilsynet siger underdirektør Sean Hove om den generelle problemstilling med at ændre benchmark: ”Et benchmark er et vigtigt værktøj for at kunne evaluere værdiskabelsen for investor. Der kan være gode grunde til, at en kapitalforvalter ønsker at skifte benchmark. F.eks. vil et markant skifte i investeringsstrategi ofte betyde, at benchmarket også udskiftes, da benchmarket jo skal være retvisende i forhold til investeringsstrategien. Hvis benchmarket derimod udskiftes for at sløre dårlig performance, vil det være i strid med reglerne.”
Mange navne
Videre siger han: ”Når der sker et skift i benchmark, skal det fremgå tydeligt i kommunikationen til investor, hvornår skiftet sker, og hvad årsagen til skiftet er. Det er også fastlagt i reglerne, at man skal benytte og vise data fra det oprindelige benchmark frem til den dato, hvor skiftet sker, og først derefter kan man benytte data fra det nye benchmark. Reglerne skelner ikke mellem, om det er et benchmark, et referenceindeks eller et sammenligningsindeks – reglerne for anvendelsen er den samme, uanset hvad man kalder det.”
Om Finanstilsynet har grebet ind overfor Formuepleje, vides ikke. Men i sidste uge blev de nye benchmark pludselig fjernet fra Formueplejes hjemmesider, og kunder og investorer kunne pludselig heller ikke få adgang til basale investoroplysninger som faktaark.
Carsten Vitoft
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.