Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Forsikringssektor tror ikke ATP kan løfte arbejdsskade

Carsten Vitoft

fredag 08. marts 2024 kl. 11:25

ATP har for mange alternativer – vil nedbringe andelen

ATP har hverken evnerne, ressourcerne eller erfarin­gen til helt at overtage arbejdsskadeforsikring fra de kommercielle forsikringsselskaber, lyder vurderingen fra flere private aktører i markedet. Fagredaktør Car­sten Vitoft gennemgår her fordele og ulemper ved at nationalisere arbejdsskadeforsikring i ATP, som pensi­onsgiganten har forslået til beskæftigelsesministeren.

Forsikringsbranchen skovler penge ind på arbejdsskadefor­sikring. Over de seneste tre år er forsikringspræmierne blot steget og steget, og sidste år indbetalte danske virksomhe­der godt 4,3 mia. kr. til private forsikringsselskaber. I samme periode er udbetalingerne til skadesramte faldet, viser nye tal fra brancheorganisationen Forsikring & Pension.

Fra 2010 til i dag ser det ud til, at arbejdsskadeforsik­ring er gået hen og blevet det absolut bedste området for den i forvejen ganske velindtjenende forsikringsbranche. Fra 2010 er præmieindbetalingerne til selskaberne steget med 32 pct., men udbetalingerne til kunderne i form af erstatninger er faldet 7 pct., viser statistikken.

Branchen hentede i 2022 et overskud på 1,9 mia. kr. ved at drive arbejdsskade, hvis man ser bort fra, at der selvfølgelig også skal betales noget til administrationen. I 2010 var overskuddet kun godt 600 mio. kr.

Høj driftsmarginal

Det helt centrale nøgletal combined ratio har heller ikke set bedre ud i perioden. Combined Ratio på arbejdsskade er nu på 70, hvilket betyder, at selskaberne har et overskud på 30 kr., hver gang de modtager 100 kr. i præmieindtægter.

Økonomisk Ugebrev har indhentet vurderinger fra en række centrale brancheaktører for at kortlægge fordele og ulemper ved ATP’s forslag om at lægge al arbejdsskade hos sig selv.

Behandlingen af arbejdsskader deles i dag mellem AES under ATP og de kommercielle forsikringsselskaber. Men ska­der har de seneste år været præget af stærkt stigende sags­behandlingstider, og derfor har ATP nu lavet en rapport til be­skæftigelsesministeren om, hvordan tiderne kan nedbringes.

Et af forslagene er, at ATP overtager det hele, da man åbenbart mener, at de kommercielle forsikringsselska­ber er årsagen til ventetiderne. Men det er branchen ikke overraskende helt uenig i, viser ØU’s rundspørge hos brancheeksperter.

Først og fremmest peges der på, at ATP slet ikke har ressourcerne til at løfte det vigtige område for forebyggel­se og proaktiv skadesbehandling. Det vil sige gå i dialog med og besøge danske arbejdspladser og sikre, at virk­somhederne indretter sig sådan, at antallet af arbejdsska­der holdes til et minimum. Og i øvrigt at ATP slet ikke har nogen erfaring med at forebygge skader.

Dernæst har ATP heller ingen erfaring med, hvordan man skal prisfastsætte arbejdsskadeforsikringer. Det ville kræve mange års data at kunne stille de rigtige præmier inden for forskellige faggrupper med forskellige risici, ly­der vurderingerne. Den type skadesdata ligger i dag ude i de kommercielle forsikringsselskaber.

Sidst rejses også spørgsmålet om, hvorfor ATP skulle være mere effektiv til at håndtere skadesbehandlingen end den kommercielle forsikringsbranche. Ja, der vil være systemmæssig stordrift i ATP, men de private forsikrings­selskaber spiller også en rolle i eksempelvis at klage for­kerte afgørelser fra ATP videre til ankestyrelsen.

Dermed vil et effektivitetsløft være meget svært at måle. Det skal også holdes op over for kvalitet og korrekte afgørelser, lyder det fra branchens egne aktører.

Ifølge rapporten mener ATP, at der ville væres betydelige stordriftsfordele ved at samle al arbejdsskade ét sted, både når det gælder opkrævning af forsikringspræmier fra virk­somheder og den efterfølgende sagsbehandling. Som nævnt i artiklen fra forrige uge mener fagbevægelsen også, at der kunne spares på forsikringspræmierne, fordi nationaliserin­gen ville kunne spare selskabernes milliardoverskud væk.

ATP ønsker stadig ikke at svare på spørgsmål om, hvordan man i givet fald vil håndtere disse udfordringer.

Carsten Vitoft

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank