Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Forsikringsselskab reddet fra konkurs af pensionsselskaber

Carsten Vitoft

onsdag 08. maj 2024 kl. 11:15

Forsikringsselskab reddet fra konkurs af pensionsselskaber

ATP, Danica og PensionDanmark har tilført 35 mio. kr. til Domus Forsikring ved at afskrive gæld, og det er med stor sikkerhed den eneste årsag til, at selskabet ikke gik konkurs allerede i slutningen af sidste år. Det bliver ikke sidste gang, pensionsselskaberne må til lommerne, skriver fagredaktør Carsten Vitoft.

Ejerskabet af nødlidende Domus Forsikring er langsomt ved at udvikle sig til et sandt mareridt for ATP, Danica og PensionDanmark. For pengene fosser for tiden ud af pengekassen i Domus, der er gået fra en solvensgrad på 160 til under 125 på blot seks måneder. Det må være noget nær danmarksrekord.

Så sent som i august 2023 oplyste Domus til Økonomisk Ugebrev, at selskabet nu havde fået orden på økonomien, og at solvensen efter første halvår lå solidt over de 160. Men ugens årsrapport viser, at Domus nu igen er havnet på en solvens under 125 pct. – og dermed er tilbage i Finanstilsynets skærpede tilsyn.

Uenighed om krav

”Selskabets solvensdækning opgjort ultimo januar og februar 2024 er igen under selskabets interne tærskelværdi på 125 procent, hvilket betyder, at selskabet igen har aktiveret kapitalnødplanen efter regnskabsårets afslutning,” oplyses det i årsrapporten.

Ifølge direktør Brian Malmros er det konkursen i og den efterfølgende overtagelse af søsterselskabet Frida Forsikring, der nu igen har forværret situationen.

”At Frida gik konkurs, som følge af det helt grundløse krav på tilbagebetaling af provision fremsat af Qudos’ konkursbo, har selvfølgelig påvirket solvensen negativt. Domus har jo som følge heraf hjemtaget skadebehandlingen,” skriver han i en mail til Ugebrevet.

Det betød, at ATP, Danica og PensionDanmark først måtte eftergive et tier 1-lån på 15 mio. kr. og derefter et tier 2-lån på 20 mio. kr., kan man læse i årsrapporten.

Det var ellers begyndt at gå bedre i første halvdel af sidste år. Domus fik, lige som andre selskaber, en stærk regnskabsteknisk forbedring af solvensen på grund af en afgørelse i Erhvervsankenævnet.

”Afslutningsvis kan jeg oplyse, at Domus har haft et positivt resultat i første halvår af 2023 med en god styrkelse af solvensgraden. Hertil kommer en ny afgørelse fra Erhvervsankenævnet, der i væsentlig grad ændrer opgørelsen af solvenskapitalkravet for ejerskiftesikringer. Afgørelsen statuerer, at ejerskifteforsikring ikke skal klassificeres som en ansvarsforsikring, men som en bygningsforsikring. Det har yderligere i væsentlig grad styrket Domus’ solvens, der nu er over 160,” lød det fra Brian Malmros til Økonomisk Ugebrev den 9. august sidste år.

Den forbedring af solvensen er dog kun af kosmetisk karakter, og den vil ikke påvirke de fremtidige skadesudbetalinger i Domus. Desuden er dommen senest anket til domstolene af Finanstilsynet som tidligere beskrevet i Økonomisk Ugebrev. Derfor kan en afgørelse, som giver tilsynet medhold, med ét igen kraftigt forringe solvensen hos Domus.

At solvensen kan styrtdykke så voldsomt er overraskende, når der, ud over den tekniske forbedring, også er tilført 35 mio. kr. i gældseftergivelse.

Det er uoplyst, hvad solvensen er i dag. Brian Malmros mener ikke, det er nødvendigt med yderligere kapital, da afviklingen af porteføljen i sig selv vil forbedre solvensen.

”Som du nok husker, stoppede vi salget af forsikringer i august sidste år. De som følge heraf svindende forsikringsforpligtelser betyder med tiden mindre solvenskrav,” skriver han i en mail til Ugebrevet.

Langsom skadesbehandling

Alene dette skal bringe solvensen 25 procentpoint i vejret inden udgangen af 2024, står der i årsrapporten, hvilket flere branchekender over for Ugebrevet vurderer som meget usikkert, grænsende til det umulige. Brian Malmros ønsker ikke at uddybe, men henviser til selskabets kapitalmodel.

Omvendt vurderes det, at Domus’ langsomme skadesbehandling kun vil gøre det dyrere at afvikle selskabet, da mange kunder vil blive mere stædige. Der vil være flere ankenævnssager, stævninger og skader, der vokser i størrelse, mens de venter på en endelig afgørelse.

Derfor er det ikke usandsynligt, at ATP, Danica og PensionDanmark snart må eftergive de sidste 25 mio. kr. af gælden for at holde solvensgraden i Domus oven vande. Derefter skal de selv have penge op af lommen, hvis udviklingen i Domus forsætter som i de seneste seks måneder.

Carsten Vitoft

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank