Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Forslag: Banker skal fremme crowdfunding platforme

Økonomisk ugebrev

fredag 20. april 2018 kl. 14:03

I et høringssvar til nyt EU-forslag om europæiske regler for crowdfunding, foreslår Dansk Erhverv sammen med Dansk Crowdfunding Forening, at banker skal forpligtes til at henvise virksomheder til crowdfunding platforme. Finans Danmark afviser forslaget fra de to erhvervsorganisationer.

Rigtig mange startup virksomheder og iværksættere får nej, når de vil låne penge i banken. Så hvorfor ikke forpligte bankerne til at henvise virksomhederne til at søge finansiering gennem crowdfunding?

”Når der nu er alternativer til bankerne, hvorfor så ikke samarbejde om at hjælpe virksomheder til at finde kapital ved at henvise til alternative muligheder uden for det traditionelle finansmarked. Det har vi gennem længere tid forgæves forsøgt at etablere med banker og deres organisationer,” siger Sigurd Schou Madsen, chefkonsulent i Dansk Erhverv og næstformand i Dansk Crowdfunding Forening.

BANKER UNDERLÆGGES LOVKRAV

Det er ikke lykkedes at komme igennem med en frivillig ordning sammen med den danske finanssektor. Derfor foreslår de to erhvervsorganisationer, at EU følger et engelsk forbillede. De engelske banker er nemlig underlagt lovkrav om at skulle henvise virksomheder til alternative finansieringskilder som crowdfunding, hvis de har fået nej til at låne penge i banken.

”Lever bankerne ikke op til reglerne, risikerer de store bøder. Og den ordning er i England med til at sende mange kunder til crowdfunding platformene. Vi mener klart, at vi skal følge det engelske forbillede. De har trods alt skabt et af verdens største markeder for crowdfunding,” siger Michael Eis, formand for Dansk Crowdfunding Forening til Økonomisk Ugebrev.

Synspunktet fremgår også af det høringssvar, som foreningen sammen med Dansk Erhverv netop har afgivet i forbindelse med det nye forslag fra EU Kommissionen om fælles europæiske regler for crowdfunding. Sigtet med forslaget er at skabe et fælles europæisk marked for crowdfunding, der kan lette adgangen til kapital for startups og andre virksomheder ved at gøre det nemmere for

platforme at etablere sig på tværs af medlemslandene. Generelt er Dansk Erhverv og Dansk Crowdfunding Forening positive over for sigtet med Kommissionens forslag. De foreslår samtidig, at Kommissionen også harmoniserer reglerne for, hvilke selskaber der kan udbydes til offentligheden.

Som Økonomisk Ugebrev har beskrevet i en række artikler om crowdfunding, har en række eksperter og branchefolk peget på, at de restriktive danske regler, herunder kapitalkrav til aktieselskaber har været med til at holde det danske marked for equity crowdfunding tilbage. I dag fylder denne type crowdfunding stort set intet i de danske statistikker, mens markedet er vokset voldsomt i nabolande som Finland og England gennem de senere år.

NEJ FRA FINANS DANMARK

Finans Danmark mener dog ikke, at danske politikere eller Kommissionen bør følge Dansk Erhverv og Dansk Crowdfunding Forenings forslag. Ifølge Kenneth Joensen, juridisk direktør i Finans Danmark, ønsker pengeinstitutterne ikke at komme i en situation, hvor de blåstempler crowdfunding som et alternativ overfor deres kunder ved at henvise til disse.

”Vi risikerer derved at sætte vores relationer til kunderne over styr, hvis vi henviser til andre virksomheder,” siger han.

Samtidig mener han, at de fleste virksomheder og iværksættere selv er i stand til at finde frem til alternative finansieringskilder som fx crowdfunding. Han mener ikke, at de britiske erfaringer ændrer noget i forhold til dette. Finans Danmark er imod, at man i Danmark eller EU følger det engelske eksempel på dette punkt.

Skal Danske Erhverv og Dansk Crowdfunding Forening have Kommissionen til at ændre forslaget i deres favør, kræver det, ifølge professor Peder Nedergaard, Københavns Universitets Institut for Samfundsvidenskab, at de skal vinde politisk gehør blandt politikere og organisationer i både København og Bruxelles. Og det gælder særligt, når deres modstandere er bankerne, mener han. Ifølge Michael Eis har man i foreningen direkte kontakt til EU Kommissionen bl.a. med møde planlagt i næste uge.

Peder Bjerge

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

CEO for Rejsekort & Rejseplan A/S
Region H
Spændende og alsidig stilling som økonomi- og administrationschef
Region Hovedstaden
Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
Dansk Sygeplejeråd søger digitalt indstillet økonomimedarbejder med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z
Region Hovedstaden
Medarbejder til tilsynet med markedet for kryptoaktiver og betalingstjenester
Region H
Financial Controller til Process Integration ApS
Region Midt
Liftra ApS i Aalborg søger en Finance Controller med ”speciale” i Transfer Pricing
Region Nordjylland
Forbrugerrådet Tænk søger en ny direktør
Region Hovedstaden
INSTITUTLEDER PÅ AAU BUSINESS SCHOOL – Aalborg Universitet
Region Nordjylland
Økonom til tilsynet med realkreditinstitutter
Region H
Økonom til analyser af arbejdsmarkedet
Region H
Skatteministeriet søger kontorchef til Organisering og Governance
Region H
Udløber snart
SPARTA SØGER EN ERFAREN KOMMERCIEL CHE
Region H

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank