Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Fortsat omsætningsfald i TDC øger effektiviseringskrav

Morten Sørensen

fredag 04. december 2020 kl. 7:01

Kan 2020 blive bunden efter flere års ubønhørlig nedadgående tendens i TDC’s indtjening? Hvis det danske teleselskab skal leve op til de forventninger, der er indlagt i den aktuelle kreditrating fra de internationale ratingbureauer, skal der i hvert fald ske en vending. Men det vil kræve fortsatte besparelser og fyringer, skriver fagredaktør Morten A. Sørensen i denne analyse.

I tredje kvartal er den markante tilbagegang, der er set i de foregående kvartaler, taget lidt af. Set under ét kan 2020 nok leve op til de forventninger, der blev nedjusteret i august. Men den store udfordring kommer i 2021.

Standard & Poor’s har i februar sænket ratingen for TDC’s moderselskab DKT Holdings (der ikke har andre aktiviteter end ejerskabet) til B fra B+. Den nye lavere rating ser ifølge S&P stabil ud under forudsætning af, at ebitda stabiliserer sig i 2020, og at indtjeningen derefter igen begynder at stige.

Moody’s sænkede i 2019 sin rating fra B1 til B2, og ratingbureauet forudser i en analyse fra juni 2020 et fortsat fald i TDC’s omsætning, fra 17,4 mia. kr. i 2018 til 17 mia. kr. i 2019, til 16,3 mia. kr. i 2020, til 16 mia. kr. i 2021 og til 15,8 mia. kr. i 2022. Altså nærmest en erodering.

Men indtjeningen skal gerne begynde at gå den anden vej.

Tvunget til skrap sparekur
I år ser omsætningen ud til at lande omkring de 16 mia. kr. TDC nåede i årets første tre kvartaler et ebitda på 4,9 mia. kr., mod 5,0 mia. kr. i 2019, og ebitda vil ifølge TDC’s seneste guidance være uændret til lidt faldende i forhold til de 6,5 mia. kr, der blev nået i 2019. Dermed er forventningen nedjusteret lidt i forhold til årets begyndelse, hvor TDC ventede et uændret ebitda.

Faldende omsætning år efter år, sammen med kravet om stabilisering af indtjeningen, betyder, at TDC uophørligt må spare og effektivisere i et tempo, der overgår hvad man ser i de fleste andre store danske virksomheder. Det er også baggrunden for, at TDC ifølge danske erhvervsmedier i disse dage overvejer at fyre 200-500 medarbejdere ud af en samlet stab på 7500.

I 2018 købte ATP, PFA, PKA og den australske finansgruppe Macquarie TDC gennem DKT Holdings til en pris, der modsvarede en markedsværdi af TDC-aktierne på 40,3 mia. kr. Senere i 2018 solgte TDC så sine norske aktiviteter for 16,5 mia. kr.

Holdingselskabet havde per 30. september en gæld til eksterne parter på 33,3 mia. kr. Men samtidig havde aktionærerne i løbet af det seneste år øget deres udlån til DKT til 19,1, fra 17,6 mia. kr. Holdingselskabets kreditrating er altså afgørende for ikke alene de eksterne kreditorer, men også direkte for værdien af de lån, som aktionærerne har ydet selskabet.

Finansielt køres koncernen ganske hårdt og med fokus på likviditet. F.eks. er leverandørgælden på cirka halvdelen af den årlige omsætning og ligger dermed væsentligt over niveauet i de fleste andre store selskabers – inklusive FLSmidth – og også pænt over niveauet i de Telia og Telenor-koncernerne.

Stabilisering af indtjeningen er afgørende for, at TDC kan tage de næste skridt i sin overordnede strategi. TDC er sidste år blevet splittet op i to selskaber, TDC Net og Nuuday, der på længere sigt skal være uafhængige af hinanden, og som allerede har fået hver sin ledelse.

Uafhængige enheder viser fremad
Det er nu, TDC Net og Nuuday skal løfte den samlede koncerns ebitda. Begge divisioner har tabt omsætning hidtil i år. Viruskrisen har ikke været en fordel for teleselskabet, selvom det direkte og indirekte bidrager til nogle af de ydelser, der har været særligt efterspurgte under krisen.

Nuuday er hårdest ramt med en omsætningsfald på 6 pct. og et fald i ebitda på 9 pct. i årets første ni måneder. Nuuday er i år ikke mindst presset tilbage af beslutningen om at droppe Discoverys tv-kanaler fra selskabets tv-udbud. Ritzau har opgjort, at TDC frem til november har mistet 118.000 tv-kunder, 75.000 bredbånds-kunder og 46.000 mobilkunder. Desuden falder antallet af fastnet-abonnementer fortsat. Tilbagegangen i kundetallet var dog overordnet aftagende i tredje kvartal.

Investeringsniveauet og gældsniveauet bør igen begynde at falde, efter at koncernen har investeret kraftigt i udbygning af det første danske 5G-net og i udlægning af flere fiberkabler. Investeringerne skal nu udnyttes. Nu skal der sælges 5G-abonnementer, samtidig med at det nye lavpris-koncept Eesy skal lykkes, og Nuuday skal have succes med sit nye fleksible koncept YouTV.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Udløber snart
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Udløber snart
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank