Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Frøsig: ”Nu påbegynder vi tanker om minusrenter for private”

Morten W. Langer

mandag 09. september 2019 kl. 11:17

Sydbanks svage Q2-regnskab er blot et eksempel på, hvordan de danske bankers underliggende lønsomhed er på en faretruede glidebane. Bankerne skal til at tænke helt nyt for at kunne håndtere de næste års minusrentemiljø. Sydbanks ledelse indikerer, at der er større omorganiseringer på vej.

Q2-regnskabet for Sydbank viser med al tydelighed, hvilken glidebane de danske banker for tiden er på. Det var således ikke en tilfældighed, at investorerne sendte bankens aktier ned med 13 procent ved fremlæggelsen af regnskabet. Et efterfølgende investormøde med spørgsmål til bankens ledelse viste klart, at der for bankens adm. direktør Karen Frøsig kun er to veje at gå for at bremse nedturen og på sigt genoprette lønsomheden: Enten at beskære omkostningerne eller også øge omfanget af minusrenter.

OVERENSKOMSTER TRUER

Bankens ledelse signalerede, at indførelsen af minusrenter for de største indlånskunder kun er starten på, at langt flere privatkunder få pålagt minusrenter, måske helt ned til indlån på 750.000 kr. Sydbanks ledelse erkender også, at der skal mere markante tiltag til for at nedbringe de absolutte omkostninger. Almindelig løninflation og de igangvæ- rende overenskomstforhandlinger gør ikke øvelsen lettere. Omkring minusrenter er det suverænt den største aktuelle ”omkostning” for Sydbank, at de fleste privatkunder får nulrenter på indlån. Analytikerne påpeger, at banken ved at give nulrenter på indlånsoverskuddet på 30 mia. kr. direkte subsidierer sine kunder.

Faktum er, at minusrenterne på indlånskonti på indlån over 7,5 mio. kr. stort set ikke betyder noget for bankens indtægter. Teoretisk set vil minusrenter på 0,6 procent på hele bankens private indlån på skønsmæssigt ca. 50 mia. kr. kunne give ekstra 300 mio. kr. på bundlinjen. Altså med mindre kunderne tager deres penge ud af banken. Blot minusrenter på halvdelen af indlånet vil kunne give en kvart mia. kr.

CEO Karen Frøsig ville på investormødet naturligvis ikke sige noget om, hvorvidt minusrenterne senere udvides til også at omfatte mindre indlån. Men det lå hel klart mellem linjerne, at banken nu vil teste på de største indlånskunder, hvordan kunderne reagerer, og om det er vejen frem. På

Q&A sagde Karen Frøsig direkte følgende: ”Nu påbegynder vi tanker om minusrenter for private kunder (…) Jeg tror, vi får gode erfaringer med starten på minusrenter.”

Økonomisk Ugebrev har tidligere beskrevet, hvordan billedet ser ud for en stor gruppe banker, eksempelvis med normaliserede udlånstab, som for mange vil spise det meste af overskuddet. I forhold Sydbanks basisresultat i det seneste kvartal har vi gentaget øvelsen. Og det ser ikke bedre ud end for tre måneder siden. Kun et lille positivt lys i mørket er der: det ser ud til, at presset på udlånsmarginalerne er aftagende. Men ellers ser det sort ud, ikke kun for Sydbank, men for sektoren som helhed. Sydbanks basisresultat blev i kvartalet 255 mio. kr. I et normaliseret billede kan justeres for følgende: For det første gevinster fra konverteringsbølgen på 20 mio. kr. For det andet koster de nye NEP-lån til kapitalbuffer på nettorenteindtægterne.

SVÆRT AT SPARE

For det tredje har Sydbank svært ved at balancere den 30 mia. kr. store obligationsbeholdning, hvor beholdningsresultatet de seneste tre kvartaler er løbet op i næsten minus 100 mio. kr.

For det fjerde er udlånstabene fortsat kunstigt lave. Ved en normaliseret tabsprocent på 0,6 procent på udlånet, svarer det til et minus for Sydbank på 110 mio. kr. i kvartalet, mod tilbageførsel på 20 mio. kr. i det seneste kvartal. Samlet halveres det normaliserede kvartalsresultat til ca. 130 mio. kr. med justeringerne. Og heri er ikke indregnet fremtidig forstærket konkurrence på de ellers beskyttede områder, som handelskurtager og betalingsformidling.

Omkring muligheden for at skære i de absolutte omkostninger peger Sydbanks ledelse på fortsat stigende byrder fra myndighedskrav omkring compliance og hvidvask. Men den håber på, at igangværende automatiserings- og effektiviseringsprojekter vil give besparelser: ”Vi erkender, at situationen er vanskelig nu. Vi kan godt se, at ROE (egenkapitalafkast, red.) går ned. Men vi skal også tage hensyn til kunder og ansatte. Vi kommer til at kigge på alle parametre, herunder at sammenlægge afdelinger og ændre i organisationen,” sagde Karen Frøsig.

Bundlinjen er, at Sydbank sammen med de andre danske banker er under et ekstremt hårdt lønsomhedspres.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank