Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

”Gamle” kapitalfonde jagter nu techfirmaer, men kikser på det

Morten W. Langer

fredag 30. oktober 2020 kl. 7:00

Specialiserede techfonde har i årevis fokuseret på opkøb af it- og software-virksomheder, og de har formået at skabe store merværdier for fondenes ejere. Nu har de mere traditionelle buyoutfonde også kastet sig over opkøb af fremtidens digitale virksomheder. Men det går knap så godt, og det handler bl.a. om interne kompetencer, skriver fagredaktør Carsten Steno.

Hvor software- og it-virksomheder tidligere alene var et domæne for danske businessengle, venturefonde og specialiserede kapitalfonde har de traditionelle danske kapitalfonde også de seneste år vendt hovedet i denne retning. De store kapitalfonde og buyoutfonde har traditionelt haft en portefølje af virksomheder inden for industri, detailhandel og service. Specialiserede techfonde som Gro Capital og Via Equity har skabt stor værditilvækst for deres ejere.

Men billedet ser mere broget ud for de generelle danske kapitalfonde, som ikke har let ved at kopiere de specialiserede techfonde. Axcel er undtagelsen, der bekræfter reglen: Kapitalfonden har på det seneste afhændet tre it- og softwarevirksomheder med betydelig succes. Men det kniber i den grad for fonde som Maj Invest Equity, Erhvervsinvest, EQT Danmark og Polaris.

Store underskud
Maj Invest har haft underskud i hostingselskabet Itadel på hele 38 mio. kr. i det seneste regnskabsår. Det ligger ellers i et delsegment indenfor it, hvor der skulle være store muligheder for indtjening ved at konsolidere branchen. Erhvervsinvest har, via en konkurs, exittet Amayse, der udvikler software og branding-løsninger til sportsklubber, og videresolgt driftsselskabet til de oprindelige ejer.

EQT Danmark har først i de seneste to år tjent penge på at udvikle forsikring-softwarefirmaet Tia, efter først at have akkumuleret et minus 49 mio. kr. frem til 2018. I det Polaris-ejede software-firma Configit var der i 2019 et underskud på 45 mio. kr.

Udviklingen i Danmark hen mod techinvesteringer flugter med en global tendens, hvor store buyoutfonde nu går specialiserede kapitalfonde i bedene. En analyse fra Pitchbook, der specialiserer sig i kapitalfonde, viser, at techfonde i de senere år har performet klart bedre end de generelle buyoutfonde.

Præcis samme konklusion fremgik af Økonomisk Ugebrevs årlige analyse af performance i de danske kapital- og buoutfondene for nylig.

Techfondene investerer typisk i cloudbaserede software -og kommunikations-virksomheder, ofte inden for business to business, hvor der er oplagte skaleringsmuligheder, fordi løsningerne ligger i skyen og kan sælges som serviceabonnementer. Disse løsninger er ikke så dyre at udvikle og vedligeholde som klassiske ERP-systemløsninger.

”De specialiserede tech-kapitalfonde er ofte bedre til at se dynamikkerne i softwareindustrien, hvor de cloudbaserede løsninger vinder frem over alt. De generelle buyoutfonde har ofte en anden tilgang til it og software, hvor de går ind ud fra en mere klassisk ejerskabsvinkel, når it- og software- virksomheder eksempelvis skal omstruktureres for at blive mere profitable,” siger Anders Elbak, it-analytiker hos IDC Danmark.

Han peger på, at disse investorer også har udvist en vis skepsis overfor cloud-baserede softwarevirksomheder, fordi de ikke umiddelbart generer det samme cash flow som systembaserede softwarevirksomheder med licens-salg.

Anders W. Eriknauer, CEO i Nordic M&A, har solgt mange softwarevirksomheder til kapitalfonde. Han peger på, at der er stigende konkurrence om danske softwarefirmaer, der har fået stor international bevågenhed i de senere år. Især de cases, hvor der er udsigt til omsætningsvækst på op til 40 pct. om året.

Balanceret strategi
Hos Polaris bekræfter partner Allan Bach Petersen, at fonden afbalancer sin strategi i forhold til, hvor mange vækst- og buy- and build-cases, der er plads til i porteføljen, i forhold til mere traditionelle buyout-investeringer. For tiden ejer Polaris konsulentvirksomheden Pro Data, som går godt. Det er en buy and build-case hvor selskabets salg skal udbredes fra Norden til Europa. Den anden virksomhed, softwarevirksomheden Configit, er derimod nu i en omstillingsfase.

Bach Peersen forklarer, at Polaris har udviklet ekspertise i at bygge ny infrastruktur op i typisk tidligere ejerledede virksomheder, som det f. eks. er tilfældet i Configit, hvor virksomheden har haft brug for at udvikle effektive salgs og produktionsystemer. Configit har ikke været moden til at tage en international kapitalfond ind.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Udløber snart
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Udløber snart
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank