Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Garantifonden taber hver anden sag i forsikringsankenævn

Carsten Vitoft

mandag 06. august 2018 kl. 9:46

Kunder anklager nu den danske Garantifond for Skadesforsikring for dårlig skadesbehandling, ringe kommunikationsevner og arrogance i forbindelse med oprydningen efter konkursen i Husejernes Forsikring, hvor 26.000 danskere kom i klemme. Meget tyder på de har ret: Godt og vel hver anden gang en kunde klager over fonden, får de medhold.

Garantifonden for Skadesforsikring ser nu ud til at have opnået status som den offentlige myndighed med den dårligste sagsbehandling. Det viser en gennemgang af de sager, der er opstået oven på oprydningen efter konkursen i Husejernes Forsikring, og hvor kunderne efterfølgende har klaget til Ankenævnet for Forsikring over deres afgørelser hos Garantifonden.

Hver anden gang – eller helt præcist i 48 procent af tilfældene – vinder kunderne nemlig deres sager over Garantifonden, når de går til ankenævnet. Det fremgår af statistikkerne fra Ankenævnet for Forsikring. Med andre ord har Garantifonden kun lavet korrekte afgørelser i 52 procent af sagerne, og det må være noget nær Danmarksrekord for en offentlig myndighed.

”Tallene skal ses i sammenhæng med, at Garantifonden overtog et forsikringsagentur, der ikke var under tilsyn i Danmark, der, jf. advokatundersøgelsen, har overtrådt lovgivningen på en række områder, og hvis sagsbehandlingssystemer mv. ikke kunne integreres med Garantifondens. Hertil kommer, at dækningen bygger på en særlov,” siger Garantifondens direktør Torben Weiss Garne.

Selv de private aktionærejede forsikringsselskaber har en bedre kvalitet i sagsbehandlingen end Garantifonden i Ankenævnets statistikker. Her har branchen som helhed – inden for ejerskifteforsikringer som der her er tale om – ret i 70 procent af deres afgørelser.

Torben Weiss Garne mener ikke disse tal kan sammenlignes. Han gør dog alligevel et forsøg.

”Ser man bort fra de sager ved Ankenævnet, som alene angår spørgsmål om fortolkning af tidsfrister, så er tabsprocenten cirka 38 procent. Ser man på den offentliggjorte statistik for ejerskiftesager ved Ankenævnet i 2016, så kan man se, at forbrugerne i 2016 fik noget ud af at klage over sin ejerskifteforsikring i 32 procent af sagerne. Set i lyset af sagerne, der blev overtaget mv, så er der altså ikke et holdepunkt for at sige, at Garantifondens afgørelser afviger markant fra ankenævnsstatistikken,” forklarer direktøren.

Men det er selvfølgelig nemt nok at opnå den klagestatistik man ønsker, hvis man fjerner de klager fra statistikken, der går en imod, siger Lone Hecht, der administrerer en Facebookgruppe for de over tusinder af skaderamte kunder: ”Ingen er ude på at malke fonden. Men vi så gerne, at tildeling af penge skete på et fair grundlag – i stedet for at Garantifonden afviser, fordi Husejernes Forsikring i sin tid sagde nej til en skade 2 dage før eller 2 måneder før konkursen. De kunder, der havde igangværende klager, er ikke omfattet af Garantifonden, og det kan jeg ikke forestille mig var intentionen med loven,” siger hun.

KUNDER MED STORE TAB

Ud over den dårlige statistik i Ankenævnet er langt flere danskere blevet ramt af store tab, uden det indgår i Ankenævnets statistikker. Også selv om de i sin tid blev lovet en fair behandling af den dengang siddende minister Brian Mikkelsen. De har nemlig aldrig fået deres sager behandlet i Ankenævnet for Forsikring grundet tidsfrister, som de mener blev meget dårligt kommunikeret ud fra Garantifondens side.

En af disse kunder er René Malmstrøm, der i dag står tilbage med et tab på mindst 150.000 kr. som han selv skal dække.

”Jeg blev ikke informeret om noget som helst omkring tidsfrister andet end hvad man kunne læse i medierne, og da jeg havde sat en advokat på sagen, så regnede jeg med, at der var styr på den slags. Desværre fik min advokat ikke klaget min sag i tide, så jeg kunne ikke klage til Ankenævnet efterfølgende,” fortæller han.

Det samme gælder Nichlas Permin og Maria Møller. Begge står i dag med ubeboelige huse og udsigt til et personligt tab. ”Kunderne fandt i sin tid, at en frist på 4 uger var kort, men havde forståelse for den på grund af omstændighederne. Ingen af kunderne eller deres advokater havde forestillet sig, at fristen ville blive håndteret og tolket på en måde, så igangværende, uafsluttede klager og sager ikke var omfattet,” siger Lone Hecht.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Økonomi- og ressourcedirektør til Hotel- og Restaurantskolen
Region Hovedstaden
ØKONOMICHEF TIL SETTLEMENTET VESTERBRO
Region Hovedstaden
Senior Advisor in the International Team
Region Hovedstaden
Erfaren økonom til politisk team
Region Hovedstaden
Udløber snart
Budgetchef til Rigshospitalet
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank