Det Kolding baserede fondsmæglerselskab Global Evolution vokser kraftigt ude i den store verden, baseret på skarpe kompetencer og mangeårig erfaring inden for obligationer i emerging markets, og ikke mindst nye landemuligheder. Knap halvdelen af firmaet er ved at blive solgt til amerikansk asset manager til en modværdi på over én milliard kroner. Læs interview med CEO Søren Rump om selskabets udvikling og fremtidsplaner.
De to tidligere Sydbank-direktører Søren Rump og Morten Bugge har over årene opbygget Global Evolution, som er et specialiseret asset managementfirma med over 50 mia. kr. under forvaltning i vækstmarkeder, næsten udelukkende indskudt af udenlandske investorer.
ØU: Det har tidligere været fremme, at I er ved at sælge 45 procent af Global Evolution til amerikanske Conning. Hvor står den henne?
SR: ”Aftalen med Conning afventer Finanstilsynets godkendelse, som vi forventer vil komme i løbet af en måneds tid. De køber 25 procent fra vores to eksterne aktionærer, og 20 procent fra medarbejderne. Conning, som er en global asset manager, vil kunne tilføre vores forretningen store synergier, ikke mindst i distributionen af vores ydelser, både i USA og Asien.”
Hvorfor vil en stor global aktør som Conning gerne have knyttet jer tæt på med henblik på samarbejde? Hvad er det I kan, som de gerne vil have adgang til?
”Vores speciale er jo emerging markets, med fokus på statsobligationer og valuta. Latinamerika, Østeuropa, Afrika og Asien har vi arbejdet med i over tyve år, og der er ikke særligt mange aktører inden for dette felt i international kapitalforvaltning. Det er et område, vi har rigtig stor erfaring med. Så det er også Connings incitament til at indgå samarbejdet med os, da de gerne vil opbygge deres forretning på dette område.”
I skriver i regnskabet, at jeres mål er at blive en global ledende aktør inden for jeres specialistområde?
”I forhold til vores erfaring og styrken i vores track record, altså de afkast, vi har leveret, er vi allerede en af de ledende. Vi er nogle af dem, der har leveret de bedste resultater. Eksempelvis på vores strategi ”Frontier Markets” ligger vi ifølge opgørelser fra analysefirmaet eVestment over en treårig periode klart i toppen med et årligt afkast på ti procent, hvor JP Morgans modsvarende indeks ligger på ca. det halve. Selvfølgelig er der andre større forvaltere på dette område. Så på størrelse er vi ikke førende. Men det er vores klare ambition at komme derop.”
Er der nogen særlige strategier, som du vil fremhæve som jeres særkende, og som kunderne føler sig særligt tiltrukket af?
”Vi tilbyder jo bredt strategier inden for emerging markets obligationer og valuta. Vi har en niche inden for det, der kaldes Frontier Market, hvor vi har været gode til tidligt at spotte nye markeder, der er på vej frem. Eksempelvis ligger afrikanske lande som Zambia og Kenya i Frontier Markets kategorien. Og det er vigtigt at være med i starten, da de store afkast også ligger her. Det har været et af vores stærkeste vækstområder.”
Det lyder som om, at du føler dig meget komfortabel med jeres markedsposition?
”Ja, vi har jo over en længere årrække leveret en stærk track record. Og så betyder vores butiksstruktur også meget for kunderne. Vi har stort medejerskab blandt vores ansatte, og det har givet meget stort stabilitet i vores team. Vores investeringsteam er uforandret over mange år, og det er ret usædvanligt i denne branche. Normalt hopper de bedste porteføljemanagere og analytikere meget rundt. Her betyder medejerskabet meget, og tilknytningen til en lille eliteenhed betyder også meget for tilknytningen.”
Er salget til Conning starten på et exit eller sker salget alene for at skabe en stærk samarbejdsrelation og en bedre distributionsplatform?
”Vi kommer helt sikkert til at eje firmaet mange år fremover, så vi lægger afgørende vægt på, at samarbejdet kan bringe os hurtigere ud i verden. Vi vil få styrket vores forretningsudvikling. Vi er allerede begyndt at se en god vækst i Asien.”
Hvor stor en andel af jeres kunder er danske?
”Det er ikke så mange. Kun 1-2 procent af vores AuM kommer fra danske investorer. Danske pensionskasser kunne være relevante kunder for os. Men mange af dem har insourcet lige netop emerging markets, så de klarer det langt hen ad vejen selv.”
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.