Artiklen bringes også i ØU Finans:
Handelsbankens danske bankforretning kan vende op og ned på styrkeforholdet i den danske banksektor tyve år frem i tiden. En stribe aktører kan med et køb af det svenske guldæg placere sig ekstremt stærkt i den fremtidige bankkrig. Opgøret står potentielt mellem Jyske Bank, Ringkøbing Landbobank og – som en outsider – Nordea, skriver chefredaktør Morten W. Langer i denne analyse
I forhold til den overraskende udmelding fra Handelsbanken om, at man nu vil sælge den danske forretning, vil det særligt være interessant, hvordan én bestemt stor aktør vil reagere: På den ene side står Jyske Banks Anders Dam med en fremragende mulighed for at gøre et stærkt comeback i den danske konsolideringskrig, efter at være ud-driblet den ene gang efter den anden de seneste år.
På den anden side må det være en stor bekymring for Anders Dam, at en køber af Handelsbankens danske bankforretning også vil få et meget stærkt markedsmæssigt fodfæste lige midt i Jyske Banks baghave, nemlig Midtjylland, hvor det tidligere Midtbank, som Handelsbanken overtog i 2007, var en dominerende markedsaktør.
Strategisk er Handelsbankens danske forretning et oplagt match for Anders Dam, der både kan bygge platformen til en ny offensiv i København, hvor Handelsbanken har 16 filialer, og defensivt holde nye aggressive aktører ude af den midtjyske højborg. Handelsbanken har gennem årene ikke være særligt aggressiv, ved især at satse på solide, lønsomme kunder med høj kreditværdighed. Anders Dam vil samtidig kunne overtage Handelsbankens realkreditkunder i Totalkredit-samarbejdet, selvom det historisk har vist sig at være dyrt.
Det moderate konkurrencepres på Jyske Bank i det midtjyske vil ikke nødvendigvis fortsætte, eksempelvis hvis ekspansionsivrige Ringkøbing Landbobank byder ind på en overtagelse. Bankens CEO John Fisker svor indtil overtagelsen af Nordjyske Bank, at han ikke ville vokse med opkøb. Men efter en succesfuld overtagelse, har han uden tvivl fået blod på tanden. Han vil se Handelsbanken som en lækkerbisken, på grund af den stærke kreditbog.
Både Jyske Bank og Ringkøbing Landbobank anvender Bankdata til IT-ydelser, hvor Handelsbanken samarbejder med BEC, i øvrigt ligesom Spar Nord, Nykredit, Vestjysk Bank og Arbejdernes Landsbank. Sammenfald i IT-samarbejder vil ses som en stor fordel, men umiddelbart gør det kun Spar Nord til en relevant bejler:
Nykredit vil nemlig ikke kunne købe den danske del af Handelsbanken, fordi det vil udfordre mange af lokalbankerne i Totalkredit-samarbejdet. Vestjysk Bank har travlt med at integrere Den Jyske Sparekasse, og der ligger også et arbejde forude med sandsynligvis at integrerer banken med hovedaktionæren Arbejdernes Landsbank, som dog endnu ikke har den nødvendige ejerandel med ca. 70 procent af aktiekapitalen. Ved en 90 procent ejerandel kan de resterende aktionærer tvangsindløses.
Det levner tilbage som en mulig køber Spar Nord, hvor Lasse Nyby allerede har vist evner som aggressiv opkøber, senest med en belejring af Danske Andelskasser Bank, der stritter imod efter bedste evne.
Med en overtagelse af Handelsbankens danske butik vil køberen med stor sikkerhed positionere sig til at blive en af fremtidens giganter på det danske bankmarked. Målt på aktuel børsværdi vil en overtagelse af den svenske storbanks danske filial med stor sikkerhed gør køberen til en ny nummer-tre på det danske bankmarked efter Danske Bank og Nordea.
Aktuelt har Jyske Bank en børsværdi på 23 mia. kr., som overgås af Ringkøbing Landbobank med en børsværdi på 25 mia. kr. Med en overtagelse af Handelsbanken DK ville Jyske Bank igen erobre en ultimativ tredjeplads. Men Ringkøbing Landbobank ville også lægge klar afstand til Jyske Bank, som ville stå tilbage endnu mere isoleret end tidligere.
Sydbank og Spar Nord ville ved en overtagelse matche Jyske Bank og Ringkøbing Landbobank i markedsværdi, og Nykredit/Totalkredit ville befæste sin tæt-på dominerende distributionskraft på det danske realkreditmarked.
Den store joker i spillet om det fremtidige banklandskab og om Handelsbankens slutplacering, er Nordea. Umiddelbart synes Nordea at være for stor for en overtagelse af den svenske bankfilial, og konkurrencemyndigheden vil grundigt undersøge en sammenlægning. Men de danske regnskabstal viser, at Nordeas privatforretning helt overvejende er realkredit, hvor en overtagelse af Handelsbanken realkreditudlån via Totalkredit kun ville være sundt for konkurrencen i realkreditsektoren.
Private egentlige bankudlån i Nordea udgør ca. 60 mia. kr. svarende til en markedsandel på ca. 15 procent. Af Handelsbankens samlede udlån til private på 64 mia. SEK, udgør realkreditlån 48 mia. SEK, hvorved det egentlig private bankudlån i Danmark kun er ca. 13 mia. kr. En sammenlægning af Nordea og Handelsbankens danske forretning vil altså ikke rykke nævneværdigt på markedsandelen på privatudlånet.
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.