Finans

Hele garantifondens bestyrelse nu under hård kritik

Carsten Vitoft

søndag 21. oktober 2018 kl. 18:57

Det er ikke blot er Jesper Rasmussen, formand i Garantifonden for Skadesforsikring, der har haft nære relationer i de konkursramte forsikringsselskaber, som fonden skal placere ansvar hos. Fondens mange-årige næstformand har ligeledes været syltet ind i de to aktuelle konkurser, som relaterer sig til Jens Erik Christensen. Ved ministerens udpegning af medlemmer til fondsbestyrelsen om nogle uger forventes nu en massiv udskiftning.

Når erhvervsminister Rasmus Jarlov om blot to uger skal forlænge mandatet til bestyrelsen i Garantifonden for Skadesforsikring, kan det nemt ende i et regulært blodbad. Mandatet til bestyrelsesformand Jesper Rasmussen hænger allerede i en tynd tråd, efter Økonomisk Ugebrev har afsløret hans nære relationer til Jens Erik Christensen, der har været dybt involveret i begge de konkurser, som garantifonden i øjeblikket rydder op efter. Nemlig Husejernes Forsikring og Alpha Insurance.

Nu viser det sig, at også fondens næstformand Mette Havning har haft ejerposter i Jens Erik Christensens private selskab – og i øvrigt har haft en betroet stilling i hans firma i en længere årrække. Dermed synes hele toppen af garantifondens bestyrelse at have glemt at fortælle ministeren om deres dobbeltroller.

HANDLER OM RETSFØLELSE

”Der må ikke kunne rettes mistanke om, at bestyrelsen i garantifonden træffer uretfærdige og partiske afgørelser. Der bør ved de enkelte sagers afgørelse ikke indgå andre hensyn end selve sagen, og bestyrelsen bør ikke være fedtet ind med den tidligere bestyrelsesformand for Husejernes Forsikring. Der melder sig et behov for, at ministeren undersøger bestyrelsens håndtering af denne her sag. Det er nødvendigt, hvis vi skal have tillid til garantifonden fremadrettet. Det handler jo også om helt almindelige danskeres retsfølelse. Man skal huske, at der stadig er mange små forsikringstagere, som står tilbage med store tab, som de ikke har fået dækket på konkursen i Husejernes Forsikring,” siger formanden for Danske BO-LIGadvokater Jan Schøtt-Petersen til Økonomisk Ugebrev. Erhvervsministeren har, som beskrevet i forrige udgave af Økonomisk Ugebrev, allerede bestilt en redegørelse om Jesper Rasmussens mulige inhabilitet. Men efter Ugebrevets nye afsløringer af, at også næstformanden kan have været inhabil, øges også det politiske pres på ministeren. ”Ministeren bør redegøre for, om han mener, at de to personer er habile, og hvordan han fremadrettet vil sikre habilitet i garantifonden,” lyder det fra erhvervsordfører Pelle Dragsted fra Enhedslisten. Han tilslutter sig dermed Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet, Alternativet og Radikale Venstre i ønsket om, at ministeren kommer til bunds i sagen.

Garantifonden for Skadesforsikring er i dag stort set lig med brancheorganisationen Forsikring & Pension (F&P). Et stadig mere påtrængende spørgsmål er derfor, hvorfor ingen her har sat spørgsmålstegn ved både formandens og næstformandens mulige inhabilitet. Jesper Rasmussen eget svar var, at hans relationer er kendt af alle i branchen. Garantifonden drives ud af F&P, og den øverste direktør i begge organisationer er Per Bremer Rasmussen. Underdirektør Torben Weiss Garne er talsmand i garantifonden, men til daglig er han juridisk direktør i F&P. Det kan derfor undre, at garantifonden i den grad synes at være ude af trit med deres egne regler – uden et eneste vink fra F&P.

I garantifondens vedtægter fra 2016 hedder det eksempelvis under habilitet: ”Ingen må deltage i behandlingen af en sag, hvor der foreligger omstændigheder, der er egnede til at vække tvivl om den pågældendes fuldstændige upartiskhed. Den, for hvis vedkommende et sådant forhold foreligger, skal omgående underrette formanden. Bestyrelsen afgør om et medlem kan deltage i behandlingen af en sag.”

UD MED F&P?

Bestyrelsesformand Jesper Rasmussens egen forklaring er, at han gik uden for døren, når han selv vurderede sig inhabil. Men det er lodret i strid med alle regler, da han ikke selv kan vurdere sig hverken habil eller inhabil. Mette Havning har så vidt vides ikke forelagt sin mulige inhabilitet for bestyrelsen eller ministeren.

Brancheorganisationen F&P har tilsyneladende heller ikke reageret i forhold til garantifondens forretningsorden. I paragraf 8 hedder det, at stedfortrædere til bestyrel-sen indtræder, når der blandet andet foreligger inhabilitet. Økonomisk Ugebrev har talt med Mette Havning omkring hendes situation. Hun oplyser, at hendes relationer med Jens Erik Christensen ikke var så nære, at hun følte sig inhabil, selv om hun altså har hævet sin løn hos ham i mange år. Hun oplyser også, at en af årsagerne til, at hun i foråret trak sig fra garantifondens bestyrelse, netop var, at hun tidligere har lavet konsulentarbejde for ejerne i den anden store forsikringskonkurs, Alpha, som bestyrelsen arbejder med netop nu – og som har drænet resten af midlerne i garantifonden efter konkursen i Husejernes Forsikring forrige år.

Men hun er den eneste, der har ønsket at kommentere de nye oplysninger. Direktøren i både F&P og garantifonden, Per Bremer Rasmussen, er ikke vendt tilbage på Ugebrevets spørgsmål om hans egen viden omkring bestyrelsens relationer til Jens Erik Christensen, præcis hvornår han selv fik kendskab til disse relationer, og hvorfor han ikke har reageret.

FOR STOR MAGT TIL BRANCHEN

Formand Jesper Rasmussen og juridisk chef Torben Weiss Garne har ikke ønsket at kommentere hverken vedtægter, næstformandens roller eller hvorfor F&P heller ikke har reageret på dobbeltrollerne i bestyrelsen. De melder tilbage, at de er på efterårsferie.

Formanden for Danske BOLIGadvokater Jan Schøtt-Petersen mener dog, at ministeren nu må sikre en bedre balance i bestyrelsen, så den ikke er helt domineret af branchens egne folk.

”Ministeren bør også se på, om forsikringsbranchen ikke har fået sat sig for tungt på garantifonden. Det er ikke godt med den nuværende ubalance, og lige som i andre af den slags organisationer bør der være paritet og uafhængighed. Det ville derfor være hensigtsmæssigt, hvis ministeren får set på hele bestyrelsens sammensætning,” slutter han.

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Ledelse

Chr. Hansen mister sin status som elitevirksomhed

Fra fredagens udgave af ØU Ledelse:  Mauricio Graber fik en vanskelig opgave, da han i 2018 kom til som CEO i meget højt værdiansatte Chr. Hansen. Han har –…
Samfundsansvar
Bo Foged er nyt medlem af Komitéen for god Selskabsledelse
Finans
Danske institutionelle investorer lever op til ny hullet lov om aktivt ejerskab
Finans
IPO Rating: Dataproces Group over middel i første IPO Rating, kun få kiks
Samfundsansvar
Vismand: Grøn omstilling kan gøres billigere
Ledelse
Total nedsmeltning i Waturu: Sendt til tvangsopløsning, direktion og bestyrelse fratrådt, uden revisor
Finans
PKA og PFA hemmeligholder afkast på verdens største vindmøllepark
Finans
Børsprofessor: Certified Advisors på First North bør godkendes af Finanstilsynet
Samfundsansvar
Download gratis ESG Controversial Report om ExxonMobil
Samfundsansvar
ØU’s Klimabarometer: Det danske samfund i solid fremgang på klimahensyn
Finans
Bankekspert: Bankerne overkapitaliserede, ”sparer op” til kæmpeudbytter næste år
Samfundsansvar
Globale ESG-tendenser 2021: Fokus på virksomheders ESG risici og modstandsdygtighed overfor klimarisici, samt ESG effekter på obligationsmarkedet
Samfundsansvar
A.P. Møller Holding øjner gennembrud for grønne børsnoteringer
Formue
Investeringsfonden AktieUgebrevet Invest gav et afkast på 32 % i 2020
Formue
Norwegian afslører detaljer i redningsplan: Her er vores opdaterede kursmål

Seneste nyt

Formue
Bullish eksperter? Derfor får vi ikke et januar rally i år
Samfundsansvar
AkademikerPension hæver barren for aktivt ejerskab
Formue
Analytikerne udpeger her 43 danske udbytte-aktier i 2021
Finans
Venture: Nyt marked for salg af ejerandele med kæmperabat
Ledelse

2021: Her er årets Temaer, Surveys og Kortlægninger i Økonomisk Ugebrev Ledelse

NR. DATO TEMA 1 08.01.2021 Globale Megatrends: ledelse, selskabsledelse, bestyrelsesarbejde 2 22.01.2021 x 3 05.02.2021 Survey: Danskernes syn på etik i erhvervslivet, samt C25 selskaber 4 26.02.2021 Danmarks Bedste…

Aktuel artikelserie

Ledelse

Chr. Hansen mister sin status som elitevirksomhed

Fra fredagens udgave af ØU Ledelse:  Mauricio Graber fik en vanskelig opgave, da han i 2018 kom til som CEO i meget højt værdiansatte Chr. Hansen. Han har – især i det sidste halvår –

Andre artikelserier

Ny eseirerads$2312
Ny serie112
Ny3
KlimaBarometer for Dansk Økonomi
ESG analyser
Sustainable Finance
Samfundsansvar
Sasja Beslik: Danske virksomheder langt fra Parisaftalens klimamål
Ledelse
Mærsk går enegang, udskyder grøn flådefornyelse og satser på cash flow
Finans
First North-rådgivere: De har haft succes, og de har haft fiasko
Samfundsansvar
Globale ESG-tendenser 2021: Investorenes dilemma, incitamentsordninger og nye EU-regler
Samfundsansvar
EU Sustainable Finance truer den danske ledelsesmodel
Samfundsansvar
Store forskelle i landes tilgang til grøn finanspolitik
Ledelse
Trends 2021: Danske Largecap lagde i 2020 byggeklodser til nye strategier
Samfundsansvar
Pensionsselskaber har milliarder investeret i globale selskaber, som ignorerer klima
Finans
Rating: Her er vinderne blandt de 100 største unoterede selskaber
Ledelse
Erhvervslivets resultatskabere: Topchefer, vi lagde mærke til
Ledelse
MT Højgaard næsten i mål med turn around: Problemprojekter tæt på afviklet
Formue
Waturu ejere forsøger ny børsnotering, denne gang i Norge
Finans
Engelsk crowdfunding-platform på vej med seks danske startups
Ledelse
NYTÅRSBREV FRA CHEFREDAKTØREN: Vi skærper profilen og tilpasser os ny omverden

Seneste nyt

Samfundsansvar
Exxon offentliggør scope 3-emissioner for første gang
Ledelse
Få gratis adgang til Bestyrelsesguiden med 700 artikler om Praktisk Bestyrelsesarbejde

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Hvordan skal erhvervsejendomme vurderes i fremtiden?
Fødevarestyrelsen påbegynder udbetalinger til minkavlerne – her er vores guide i forbindelse med den påbegyndende udbetaling
Ny normalvedtægt for ejerforeninger
Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Skriv til os på: [email protected]
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Sundkaj 125, 3. sal
Nordhavn 2150

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]
X