Finans

Hele garantifondens bestyrelse nu under hård kritik

Carsten Vitoft

søndag 21. oktober 2018 kl. 18:57

Det er ikke blot er Jesper Rasmussen, formand i Garantifonden for Skadesforsikring, der har haft nære relationer i de konkursramte forsikringsselskaber, som fonden skal placere ansvar hos. Fondens mange-årige næstformand har ligeledes været syltet ind i de to aktuelle konkurser, som relaterer sig til Jens Erik Christensen. Ved ministerens udpegning af medlemmer til fondsbestyrelsen om nogle uger forventes nu en massiv udskiftning.

Når erhvervsminister Rasmus Jarlov om blot to uger skal forlænge mandatet til bestyrelsen i Garantifonden for Skadesforsikring, kan det nemt ende i et regulært blodbad. Mandatet til bestyrelsesformand Jesper Rasmussen hænger allerede i en tynd tråd, efter Økonomisk Ugebrev har afsløret hans nære relationer til Jens Erik Christensen, der har været dybt involveret i begge de konkurser, som garantifonden i øjeblikket rydder op efter. Nemlig Husejernes Forsikring og Alpha Insurance.

Nu viser det sig, at også fondens næstformand Mette Havning har haft ejerposter i Jens Erik Christensens private selskab – og i øvrigt har haft en betroet stilling i hans firma i en længere årrække. Dermed synes hele toppen af garantifondens bestyrelse at have glemt at fortælle ministeren om deres dobbeltroller.

HANDLER OM RETSFØLELSE

”Der må ikke kunne rettes mistanke om, at bestyrelsen i garantifonden træffer uretfærdige og partiske afgørelser. Der bør ved de enkelte sagers afgørelse ikke indgå andre hensyn end selve sagen, og bestyrelsen bør ikke være fedtet ind med den tidligere bestyrelsesformand for Husejernes Forsikring. Der melder sig et behov for, at ministeren undersøger bestyrelsens håndtering af denne her sag. Det er nødvendigt, hvis vi skal have tillid til garantifonden fremadrettet. Det handler jo også om helt almindelige danskeres retsfølelse. Man skal huske, at der stadig er mange små forsikringstagere, som står tilbage med store tab, som de ikke har fået dækket på konkursen i Husejernes Forsikring,” siger formanden for Danske BO-LIGadvokater Jan Schøtt-Petersen til Økonomisk Ugebrev. Erhvervsministeren har, som beskrevet i forrige udgave af Økonomisk Ugebrev, allerede bestilt en redegørelse om Jesper Rasmussens mulige inhabilitet. Men efter Ugebrevets nye afsløringer af, at også næstformanden kan have været inhabil, øges også det politiske pres på ministeren. ”Ministeren bør redegøre for, om han mener, at de to personer er habile, og hvordan han fremadrettet vil sikre habilitet i garantifonden,” lyder det fra erhvervsordfører Pelle Dragsted fra Enhedslisten. Han tilslutter sig dermed Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet, Alternativet og Radikale Venstre i ønsket om, at ministeren kommer til bunds i sagen.

Garantifonden for Skadesforsikring er i dag stort set lig med brancheorganisationen Forsikring & Pension (F&P). Et stadig mere påtrængende spørgsmål er derfor, hvorfor ingen her har sat spørgsmålstegn ved både formandens og næstformandens mulige inhabilitet. Jesper Rasmussen eget svar var, at hans relationer er kendt af alle i branchen. Garantifonden drives ud af F&P, og den øverste direktør i begge organisationer er Per Bremer Rasmussen. Underdirektør Torben Weiss Garne er talsmand i garantifonden, men til daglig er han juridisk direktør i F&P. Det kan derfor undre, at garantifonden i den grad synes at være ude af trit med deres egne regler – uden et eneste vink fra F&P.

I garantifondens vedtægter fra 2016 hedder det eksempelvis under habilitet: ”Ingen må deltage i behandlingen af en sag, hvor der foreligger omstændigheder, der er egnede til at vække tvivl om den pågældendes fuldstændige upartiskhed. Den, for hvis vedkommende et sådant forhold foreligger, skal omgående underrette formanden. Bestyrelsen afgør om et medlem kan deltage i behandlingen af en sag.”

UD MED F&P?

Bestyrelsesformand Jesper Rasmussens egen forklaring er, at han gik uden for døren, når han selv vurderede sig inhabil. Men det er lodret i strid med alle regler, da han ikke selv kan vurdere sig hverken habil eller inhabil. Mette Havning har så vidt vides ikke forelagt sin mulige inhabilitet for bestyrelsen eller ministeren.

Brancheorganisationen F&P har tilsyneladende heller ikke reageret i forhold til garantifondens forretningsorden. I paragraf 8 hedder det, at stedfortrædere til bestyrel-sen indtræder, når der blandet andet foreligger inhabilitet. Økonomisk Ugebrev har talt med Mette Havning omkring hendes situation. Hun oplyser, at hendes relationer med Jens Erik Christensen ikke var så nære, at hun følte sig inhabil, selv om hun altså har hævet sin løn hos ham i mange år. Hun oplyser også, at en af årsagerne til, at hun i foråret trak sig fra garantifondens bestyrelse, netop var, at hun tidligere har lavet konsulentarbejde for ejerne i den anden store forsikringskonkurs, Alpha, som bestyrelsen arbejder med netop nu – og som har drænet resten af midlerne i garantifonden efter konkursen i Husejernes Forsikring forrige år.

Men hun er den eneste, der har ønsket at kommentere de nye oplysninger. Direktøren i både F&P og garantifonden, Per Bremer Rasmussen, er ikke vendt tilbage på Ugebrevets spørgsmål om hans egen viden omkring bestyrelsens relationer til Jens Erik Christensen, præcis hvornår han selv fik kendskab til disse relationer, og hvorfor han ikke har reageret.

FOR STOR MAGT TIL BRANCHEN

Formand Jesper Rasmussen og juridisk chef Torben Weiss Garne har ikke ønsket at kommentere hverken vedtægter, næstformandens roller eller hvorfor F&P heller ikke har reageret på dobbeltrollerne i bestyrelsen. De melder tilbage, at de er på efterårsferie.

Formanden for Danske BOLIGadvokater Jan Schøtt-Petersen mener dog, at ministeren nu må sikre en bedre balance i bestyrelsen, så den ikke er helt domineret af branchens egne folk.

”Ministeren bør også se på, om forsikringsbranchen ikke har fået sat sig for tungt på garantifonden. Det er ikke godt med den nuværende ubalance, og lige som i andre af den slags organisationer bør der være paritet og uafhængighed. Det ville derfor være hensigtsmæssigt, hvis ministeren får set på hele bestyrelsens sammensætning,” slutter han.

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Jobannoncer

Dansk Sygeplejeråd søger en erfaren økonomimedarbejder
København
18-04-2021
Forretningsudvikler med erfaring indenfor fonds- og investeringsområdet
Ringkøbing
30-04-2021
Kreditmedarbejder til bankens hovedkontor i Ringkøbing
Ringkøbing
30-04-2021
Totalbanken A/S søger en Pensionsspecialist
Aarup
30-04-2021
Frøs Sparekasse søger en ny skarp hvidvaskansvarlig
Syd- og Sønderjylland
30-04-2021
Finans

Mystik om Nationalbankens aktieafkast: Uklarhed om investeringer, strategi og mandat

Nationalbanken har fået en hård medfart på de 11 mia. samfundskroner, den har investeret i store europæiske og amerikanske aktier. Det er nemlig lykkedes Nationalbanken at komme bagud på…
Finans
Survey med 700 svar: Nykredit bedst til realkredit, Jyske Realkredit dumper
Finans
Q1-regnskaber: Bankerne foran rekordfremgang i førstekvartalsregnskaber
Samfundsansvar
GF: GN Store Nords ledelse blev nedstemt om skattepolitik
Samfundsansvar
Danske investorer skal stemme om systemisk racisme i USA
Formue
Teknisk analyse af C25: Demant nærmer sig højeste kurs i 2½ år
Finans
Efter rivegilde: Pensionssektoren enig om regler for værdiansættelse af alternativer, offentliggøres om få dage
Formue
ØU Trader: Sådan investerer vi 50 mio. kr. Følg investeringsfondens handler på SMS realtime
Finans
Den danske solidariske realkredit-model ved at krakelere
Formue
Langers Skarpe: Nu kommer 1. kvartalsregnskaberne, og de bliver gode
Finans
Survey med 700 svar: Massivt ønske om elektroniske valg hos Forenet Kredit
Kultur
Boganmeldelse: Tag opgøret med den ufattelige rigdom til én procent
Kultur
Medieanmeldelse: Coronaen og de moderne mose-ofringer
Samfundsansvar
Finanssektoren gør samlet status over bidrag til grøn omstilling
Finans
Nationalbankens enegang: Alle andre gør det. Pres for at støtte danske papirer i kriseperioder

Seneste nyt

Ledelse
Analyse. Scandinavian Tobacco vil være modigere: Det er der brug for
Samfundsansvar
ESG-krav fra investorer giver analytikere mere arbejde
Formue
Langers Skarpe. Aktierne boomer: For godt til at være sandt?
Samfundsansvar
Stor krise i ekspert gruppe om taksonomi (Sustainable Finance)
Samfundsansvar

Fremme af erhvervsdemokratiske virksomheder er en skelsættende beslutning

Regeringen og dens støttepartier har aftalt at nedsætte udvalg om fremme af erhvervsdemokratiske virksomheder. Der en skelsættende beslutning, der kan medvirke til at styrke dansk økonomi, fordi medarbejdernes deltagelse…

Aktuel artikelserie

Den Danske Pensionssektor

Hvad er danskernes pensionsopsparing egentlig værd? Når danskerne sparer op til pension gennem en aftale i ansættelsen eller

Andre artikelserier

Den Danske Pensionssektor
Dansk Forsikringsmafia?
ESG & A.P. Møller-Mærsk
ESG investeringer og analyser
KlimaBarometer for Dansk Økonomi
Sustainable Finance
Finans
Eksperter: Pensionssektorens unoterede aktier virker oppustede, hvad er danskernes pensionsopsparing egentlig værd?
Life Science
Analyse: En kindhest fra FDA; men også en mulig opjustering til Novo Nordisk
Finans
Polacks direktørstol i PFA varmere end nogensinde før jubilæum
Finans
Topholm: Grønt industrieventyr kan blive ufatteligt stort
Formue
Langers Skarpe: Så er der dømt aktierally
Formue
Stor analyse: Overvurderes Bavarian Nordics vaccinepotentiale?
Ledelse
CEO-skifte i Top 100 2021: Overraskende mange CEO-skift i turbulent coronaår, se oversigten
Ledelse
Her er Ugens overskrifter i ØU Ledelse Kasketforvirring: Formandens og CEO’ens roller flyder sammen
Samfundsansvar
Udkast til Taksonomi lækket – læs gennemgang her (Sustainable Finance)
Formue
Lav-vækst Rockwool værdiansættes som høj vækst
Formue
Investeringsfonden AktieUgebrevet Invest gav et afkast på 32% i 2020, i plus for 2021
Finans
Rating: Danske Bank generobrer position som bedst til Private Banking
Ledelse
Analyse Hartmann: Nu skal transformationen til vækstvirksomhed lykkes
Finans
Saxo Bank bider Nordnet i haserne – vil være størst i Danmark

Seneste nyt

Samfundsansvar
Akademikere fastholder milliardinvestering i oliesektoren
Finans
Pensionssektorens ESG-produkter bunder, investorer utålmodige

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Medhold i familieoverdragelse til offentlig ejendomsvurdering +/- 15%
Denmark will establish two energy islands and windfarms
Onlinekursus: Offentligt ansat A-Z
Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15
Salgschef: Sidsel Bogh

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]