Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Her er Danmarks bedste kapitalfond: Catacap

Morten W. Langer

søndag 15. september 2019 kl. 21:02

Økonomisk Ugebrev Finans kårer her for første gang Danmarks bedste kapitalfond. Kåringen er baseret på tre målepunkter i 100 porteføljeselskaber, som har været fondsejet i perioden 2016 til 2018. Catacaps ligger solidt foran nummer to, som er Industri Udvikling. I den anden ende af skalaen er Nordic Capital en klar bundscorer.

Over de seneste tre år har der været en bemærkelsesværdig stor forskel i performance i de porteføljeselskaber, som har været ejet af mindre buyout-fonde og de større kapitalfonde. Økonomisk Ugebrevs kåring af landets bedste og ringeste kapitalfonde viser, at der er en klar hovedvægt af succesrige porteføljeselskaber hos buyout-fondene.

I toppen af ranglisten ligger Catacap, som en suveræn etter, efterfulgt af Industri Udvikling, Maj Invest og Gro Capital. Modsat er bunden af ranglisten domineret af store, internationale dansk-baserede kaptalfonde, der typisk opkøber store selskaber, og typisk overtager hele ejerskabet. I bunden ligger Nordic Capital, sammen med BwB, Polaris og Altor.

TRE MÅLEPUNKTER

Som det fremgår af tekstboksen ”Sådan har vi gjort”, er kåringen baseret på tre performancemål for fondenes porteføljeselskaber, nemlig vækst i EBITDA, vækst i antal ansatte og fremgang i afkast på den investerede kapital (ROIC). Bemærk, at der i opgørelsen kun indgår fonde, der har mindst tre porteføljeselskaber med ejerskab i perioden 2016 til 2018. Eksempelvis Axcel har kun ét selskab med, nemlig Mountain Top Industries, og det har faktisk klaret sig tredjebedst, sammen med Catacaps TP Aerospace.

Catacap er en af de nyere danske kapitalfonde, eller snarere en buyoutfond, med etablering i slutningen af 2012, og den har derfor ikke skullet bære videre på ”ulykker” fra før finanskrisen. Fonden startede med en halv mia. kroner, blandt andet baseret på tidligere erfaringer i Axcel, hvor ledende partner Vilhelm Hahn-Petersen tidligere har arbejdet. Den første fond er for længst lukket, og en stribe modne selskaber står på salgslisten. Fond nummer to blev etableret sidste år, og de første investeringer er foretaget. Læs også interview med Vilhelm Hahn-Petersen på side 16 i denne udgave.

Absolut bedste porteføljeselskab i den undersøgte periode er Collectia, der er ejet af Findos Investor. Collectia, der beskæftiger sig med internetbaseret inkasso og gældsinddrivelse, øgede fra 2016 til 2018 EBITDA-resultatet fra 12 mio. kr. til 39 mio. kr., og antal ansatte blev løftet fra 51 til 110.

Næstbedste porteføljeselskab er det EQT-ejede Tia Technology, der på to år har haft fremgang i EBITDA på 27 mio. kr., til 47 mio. kr. sidste år. Selskabet, der arbejder med såkaldt insurtech, altså softwareløsninger til forsikringsindustrien, har på to år øget antallet af ansatte med 100 til 190.

LØNSOM ENTREPRENØR

På en delt tredjeplads kommer altså Capacaps TPA Aerospace, der er et af de fire Capacap-ejede porteføljeselskaber i Økonomisk Ugebrevs ratingopgørelse. De tre andre selskaber er entreprenørselskabet Casa, med en placering som nummer 14, Lyngsoe Systems, som ligger nummer 46, og endelig GSV Materiale Udlejning, som er nummer 76. Mens flere store entreprenørselskaber, blandt andet MT Højgaard, slås med lønsomheden, præsterede Casa sidste år en overskudsgrad på 5 procent, og antal ansatte er øget fra 94 til 151 på to år.

Casa, der har tidligere Danske Bank-chef Eivind Kolding som bestyrelsesformand, skriver i årsregnskabet om forventningen til 2019: ”CASA går ind i 2019 med en rekordstor ordrebeholdning på 3,5 mia. kr. sammenlignet med 2,9 mia. kr. ved begyndelsen af regnskabsåret. 65 % af ordrebeholdningen forventes udført i 2019. Kombineret med en stadig stærk pipeline samt høj kunde- og medarbejdertilfredshed forventer CASA i 2019 en særdeles pæn vækst i omsætningen. Det forventes ligeledes, at driftsindtjeningen i 2019 vil ligge en del over det realiserede i 2018.”

Catacaps topscorer TP Aerospace leverer færdigpakkede systemer med reservedele og vedligeholdelse til flyselskaber verden over, og selskabet er modsat flyindustrien ikke cyklisk, fordi den globale flyflåde stort set øges år for år.

Forretningsmodellen beskrives således: ”In less than 10 years, we have grown from a small start-up operation in Denmark, to the world’s leading supplier of aftermarket wheels and brakes in the aviation industry, currently with seven facilities around the world. Every day, we work to keep aircraft in the air. In a rapidly growing and dynamic industry, airlines are often faced with complex operations. But we keep it simple for our customers.

Operating in the aftermarket, we acquire used serviceable wheels and brakes from various sources, repair them at one of our in-house MRO facilities and store them in strategically located warehouses around the world, where they are ready for immediate delivery to our airline customers whenever and wherever they need it.”

EBITDA-resultatet blev fordoblet fra 2016 til 2018, og marginalen er samtidig øget til 17 procent. Selskabet ser solid vækst forude.

I bunden af ranglisten ligger flere af de store internationalt orienterede kapitalfonde. Nordic Capital udmærker sig ved en enestående bundplacering, når der gælder ratingen baseret på dansk-baserede porteføljeselskaber.

Sådan har vi gjort

Formålet er at sammenligne performance i de kapitalfondsejede porteføljeselskaber over mindst en ejerperiode på tre år, altså fra 2016 til 2018. Grundlaget er de 100 største porteføljeselskaber målt på bruttoresultat i 2018, som har været ejet af samme kapitalfond i analyseperioden. Analysen har særlig fokus på udvikling i EBITDA-resultat, uanset om der er sket tilkøb eller andre transaktioner, i antal ansatte og i afkast på den investerede kapital (ROIC), beregnet som resultat før skat i forhold til samlede aktiver.

Vi har ratet de 100 porteføljeselskaber på tre parametre: For det første procentvis ændring i EBITDA fra 2016 til 2018, med en score fra 1 til 100. For det andet procentvis ændring i antal ansatte, med en score fra 1 til 100. For det tredje positiv procentvis ændring i ROIC fra 2016 til 2018, med en score fra 1 til 100. Vi har derefter opregnet antal point for alle porteføljeselskaber under de enkelte kapitalfondes ejerskab. I kåringen af Danmarks Bedste kapitalfonde indgår de fonde, som har mindst tre porteføljeselskaber med i opgørelsen.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Udløber snart
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Udløber snart
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank