Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Her er de 100 mest succesrige danske selskaber i 2017

Morten W. Langer

mandag 06. august 2018 kl. 9:30

Økonomisk Ugebrev bringer her den første af en stribe unikke regnskabsanalyser af tendenser i dansk erhvervsliv: Se oversigten over de 100 selskaber med mere end 50 ansatte, som sidste år præsterede den stærkeste lønsomme vækst. Vi tegner en profil af de mest succesrige blandt 5413 selskaber, og søger at identificere fællestræk.

Oversigten over regnskabsdata og nøgletal for de 100 mellemstore og store vækstselskaber, som bringes i slutningen af dette tema, er på mange måder en unik tegning af de virksomhedstyper, som i disse år skaber fremgang i erhvervslivet og flere arbejdspladser – og dermed mere samfundsmæssig velfærd for danskerne.

Vækstselskaberne findes ikke blandt de allerstørste internationale erhvervsvirksomheder, hvor det er velkendt, at de vokser mest i udlandet, hvor de også skaber flest nye arbejdspladser. Hovedparten af de mellemstore vækstselskaber har et bruttoresultat på mellem 50 og 200 mio. kr. Men der er også en stribe selskaber i den helt tunge liga med en milliard i bruttoresultat. Som eksempler herpå kan nævnes Sitecore, GN datterselskabet GM Hearing, Ørsted datterselskabet Ørsted Wind Power, Equinor Refining Denmark (Statoils raffinaderi i Kalundborg, som har været begunstiget af stigende priser på olieprodukter) og Interdan Biler, der sælger biler og bilreservedele internationalt. I årsrapporten oplyser ledelsen, at væksten, ud over et godt bilsalg, også skyldes en vellykket integration af Citroën brandet i koncernen.

Blandt de 100 selskaber er der også en lille mellemgruppe af selskaber med bruttoresultater omkring en halv milliard kroner. Eksempler herfra er selskaber som Unifeeder, som er et logistikfirma, der leverer transportløsninger for erhvervskunder, European Energy, der meget succesfuldt bygger, ejer og sælger sol- og vindmølleprojekter hjemme og internationalt, Milestone Systems, som nok er det nærmeste man kommer en dansk global softwaresucces, godt nok 100 procent ejet af Canon.

Andre eksempler fra mellemgruppen er Kamstrup, som udvikler og sælger intelligente måleapparater til vand og varme, Univeral Robots (ejet af amerikanske Teradyne), Global Wind Service (norsk ejet af Fred. Olssen), Systematic (USA-ejet med fokus på software til healthcare og militærindustri) og Chr Concrete (irsk-ejet og som fremstiller og sælger betonbyggeelementer).

Grundlæggende tegner der sig et klart billede af, at mest højteknologisk danske succesvirksomheder enten har været udenlandsk ejet længe, eller også er de blevet solgt til udlandet, fordi de rummer et ekstraordinært udviklingspotentiale, ofte fordi hovedfokus er inden for nogle af fremtidens teknologiske megatrends.

Resten af de 120 succesfulde vækstselskaber tilhører fortsat gruppen af mindre mellemstore selskaber, som de kommende år kommer til at stå overfor nogle valg i forhold til den fortsatte udviklingsstrategi: Salg til en større udenlandsk aktør, en børsnotering eller salg til en venture eller kapitalfond.

Sådan har vi gjort

Økonomisk Ugebrevs analyse tager udgangspunkt i aktieselskaber, anpartsselskaber og IVS’ere med mere end 50 ansatte. Ud af den samlede population på 119.800 danske selskaber, lever 5413 selskaber op til kravet om antal ansatte. Det er altså udgangspunktet for vores analyse.

Vi har herefter lagt krav til størrelse, driftsresultat og lønsomhed ind i analysen, for at fjerne små eller ulønsomme selskaber fra analysen. Som første trin i analysen har vi stillet krav om et bruttoresultat på mindst 50 mio. kr. Herefter er der 2121 selskaber tilbage i analyseuniverset.

Som andet trin i analysen har vi stillet krav om et driftsresultat på mindst ti mio. kr. Herefter er der 1361 selskaber tilbage i analyseuniverset.

Som tredje trin har vi stillet krav om en afkastningsgrad (altså forrentning af den investerede kapital) på mindst ti procent. Herefter er der 788 selskaber tilbage. Og som sidste trin har vi stillet krav om vækst i bruttoresultatet fra 2016 til 2017 på mindst 25 procent. Herefter er der 157 selskaber tilbage.

De 157 selskaber har vi så vidt muligt renset for særlige begivenheder bag fremgangen i bruttoresultat, eksempelvis fusioner, opkøb eller andre former for omstruktureringer.

Hensigten har altså været alene at identificere de selskaber, som er vokset ved egen kraft, altså organisk vækst. Det har givet de 120 resterende selskaber.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank