Her er de mest succesrige Corporate Finance-rådgivere

Tema om Corporate Finance-rådgivere: Økonomisk Ugebrev bringer her den årlige kortlægning af Corporate Finance-rådgiverne, hvor vi bl.a. forsøger at kåre vindere og tabere, målt på antal transaktioner. Det er ikke er let opgave, skriver chefredaktør Morten W. Langer i denne gennemgang.

Økonomisk Ugebrev får hvert år adgang til data fra analysefirmaerne MergerMarket og Dealogic, der får data om transaktioner indrapporteret fra de finansielle rådgivere inden for handel med virksomheder. Formålet er især at kåre årets vindere og tabere, men uanset hvordan opgaven gribes an, er der særlige omstændigheder at tage hensyn til. Definitionen på ”finansiel rådgiver” er meget elastisk, og derfor kan man få mange resultaterne ud af det.

Hvis man medtager finansiel due diligence ved M&A-transaktioner og rådgivning med værdiansættelser, var Deloitte største rådgiver sidste år, med 27 selvrapporterede transaktioner til analysehusene. Lige efter kommer to andre store revisionshuse, EY og PwC. Skræller man de typiske revisor-relaterede opgaver fra, rykker PwC op på en førsteplads i antal transaktioner. I denne opgørelse kommer den uafhængige rådgiver Clearwater International ind som nummer to, med ti transaktioner sidste år, efterfulgt af Danske Bank og FIH Partners med hver ni transaktioner.

Læs også:  Web: Vigende trafik hos Euroinvestor, som er 5x større end ugebrev.dk

INFORMATIONER MANGLER
Imidlertid er der meget stor forskel på den gennemsnitlige transaktionsværdi hos de forskellige rådgivere: For de større transaktioner var FIH Partners sidste år størst, efterfulgt af Danske Bank og PwC. Men også disse data er der slør i, fordi det er ikke alle transaktioner, der indrapporteres værdi på.

Årets formelle rangliste bærer også præg af, at der ikke har været så mange rigtigt store transaktioner i år. På sidste års rangliste var der fire udenlandske finanshuse blandt de seks rådgivere med flest store M&A-transaktioner. Kun Danske Bank og Nordea blandede sig i topfeltet, med FIH Partners lige efter.

I år er der kun to udenlandske finanshuse i top seks, nemlig Goldman Sachs og Citi Group. Danske Bank og PwC har i den seneste opgørelse lige netop overhalet Nordea, der er sjettestørst blandt de rådgivere, der typisk har store transaktionsopgaver.

Selvom de indrapportede transaktionsværdier altså er ufuldstændige, tegner der sig et klart billede af, hvem der især har henholdsvis store og mindre store transaktionsopgaver. Clearwater har sidste år indrapporteret en samlet deal value på 40 mio. euro, og rådgiveren er altså typisk rådgiver på mindre transaktioner. De tilsvarende beløb for Danske Bank er 7,3 mia. euro, FIH Partners 6,2 mia. euro og Nordea 5,3 mia. euro. Blandt storbankerne fastholder Danske Bank altså den danske førertrøje foran Nordea, der ellers i en del år har givet Danske bank baghjul.

Læs også:  Derfor handles SAS-aktien til 7x prisen på nye aktier på 1,16 SEK

På den overordnede rangliste med alle transaktioner er også de mindre danske rådgivere, som Atrium Partners med fire transaktionsopgaver sidste år, samt Nordic M&A, KPMG, ABG Sundal og Tofte & Company.

Blandt de uafhængige rådgivere, der aflægger selvstændigt regnskab, er FIH Partners igen klart størst. Corporate finance-rådgiveren med Kim Bøttkjær i spidsen øgede sidste år bruttoresultatet til 161 mio. kr., mod 106 mio. kr. året før. Rådgiveren skriver i regnskabet:

”Selskabet har kontor i New York som har særligt fokus på at understøtte aktiviteterne inden for rådgivning om transaktioner vedrørende vedvarende energi på det amerikanske marked.” Ifølge dealoversigten har FIH Partners faktisk fået godt fat i dette marked internationalt, og FIH Partners er indtil videre eneste danske corporate finance-rådgiver med en international ekspansiv nichestrategi. Clearwater International er også en stor rådgiver i mellemsegmentet, med et bruttoresultat sidste år på 71 mio. kr., mod 98 mio. kr. året før.

4fe5d79eb86da93d04cd

Skriv en kommentar

Please enter your comment!
Indtast dit navn her