Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Historisk opbrud på vej i pensionssektor

Linda

søndag 23. oktober 2016 kl. 12:50

Utilfredshed med afkast og stigende priser får en lang række danske virksomheder til at sende deres firmapensioner i udbud.

Det ventes særligt at gå ud over pensionsgiganten PFA, der i årevis har taget alle de største firmakunder. De bankejede pensionsselskaber ser ud til at vinde firmakunderne tilbage, viser Økonomisk Ugebrevs kortlægning.

Adm. direktør Allan Polack, der for mindre end et år siden satte sig i den varme chefstol i PFA Pension, er nu løbet ind i sin første alvorlige udfordring. Før hans tid stod de store virksomhedskunder næsten i kø for at komme ind i PFA: Men nu er nogle af firmakunderne på vej ud igen.

FLS, Journalistforbundet og entreprenørselskaet Aarsleff er blot nogle af de kunder, der i øjeblikket tester, om de kan få varen bedre og billigere andre steder end i PFA. Årsagen er angiveligt, at PFA-chefen som noget af det første har hævet priserne gevaldigt i PFA. Først blev investeringsomkostningerne hævet og dernæst forsikringspriserne. Det har tilsyneladende været nok til at kunderne nu er klar til at flytte væk fra PFA.

”Vi hører, at der er rigtig meget gang i den lige nu. PFA har hævet forsikringspriserne voldsomt til årsskiftet, og det har skabt lidt røre blandt kunderne. Så meget, at PFA har trukket lidt i land igen og modereret prisforhøjelserne. Men deres varslinger har da givet reaktioner i markedet,” siger partner Gert Nielsen i BEDSTpension til Økonomisk Ugebrev.

”Vi ser, at nogle pensionsselskaber melder prisstigninger, såvel generelle som virksomhedsspecifikke stigninger, og det får som regel virksomhederne til at sætte mægleren på en opgave med at tjekke priser hos konkurrenterne. Varslingerne om prisstigninger er på vej ud til kunderne nu, så jeg forventer faktisk en forøget udbudsmængde senere på året og primo 2017,” siger firmapensionsekspert Mogens Rosengaard fra pensionsmæglerne RTM. Et rundspørge i pensionsmarkedet viser, at i hvert fald ti store firmapensioner er i udbud lige nu. Over for Økonomisk Ugebrev bekræfter flere pensionsselskaber, at omfanget af udbud ikke er set højere siden 2010, hvor netop PFA under stor bevågenhed var ude at snuppe mange store firmakunder fra blandt andet konkurrenten Danica. Økonomisk Ugebrevs opgørelse viser, at der er tale om virksomheder med en samlet omsætning på mere end hundrede mia. kr. og 80.000 ansatte, der muligvis står foran at skifte pensionsleverandør.

Det er ikke bare PFA, der er i skudlinjen. Pensionsselskabet SEB Pension kan også miste flere store kunder. Her truer PandoraALKabello og Revisionshuset BDO med at forlade folden. Ifølge mæglerne er årsagen, at SEB Pension har leveret dårligere afkast end konkurrenterne, hvilket selskabet dog afviser på det skarpeste over for Økonomisk Ugebrev. Man ønsker dog ikke at blive interviewet om kundeforhold. ”Efter vores opfattelse går kunderne rigtigt meget efter de historiske afkast, og det er på så korte perioder, at det efter vores mening ikke giver mening,” siger Gert Nielsen fra BEDSTpension. Tjekker man afkastet i SEB Pension på branchens egen afkastportal Fakta Om Pension på en standardkunde, så ligger SEB Pension ikke voldsomt godt, men midt i feltet.

PFA under pres
Jagten på nye kunder er lige nu stor i de bankejede pensionsselskaber, som Nordea Liv & Pension samt Danske Bankejede Danica. De kan give tilbud og rabatter, som PFA gjorde for år tilbage med stor succes. Men som adm. direktør Allan Polack som noget af det første i PFA måtte love bestyrelsen at afholde sig fra efter kritik i medierne.

Samtidig er den store joker, at det nu er gamle PFA folk, der står i spidsen for Danicas forsøg på at få kunderne tilbage. Investeringsteamet Jesper Langmack og Poul Kobberup gik i foråret fra PFA til Danica, og de har allerede nu rettet voldsomt op på investeringsafkastet. PFA direktør Lars Ellehave-Andersen har taget samme vej og startede i Danicas danske afdeling efter sommerferien.

Så de er sandsynligvis topmotiverede for at vise deres værd i Danica. Og sjovt nok kommer adm. direktør i Danica Per Klitgård tidligere fra SEB Pension, så Danica har forudsætninger for at vide, hvor og hvordan der skal sættes ind mod konkurrenterne for at kapre nye firmakunder.

læs hele udgivelsen her

Carsten Vitoft

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank