Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Høgsted om discountkrigen: Kiwi burde dø i fred

Linda

onsdag 16. august 2017 kl. 15:08

Lukningen af discountkæden Kiwi sendte chokbølger gennem den danske discount-branche.

Men knap havde chok-bølgerne lagt sig, før en benhård kamp om det danske discount-marked begyndte. For første gang begrunder Coops Peter Høgsted her, hvorfor man til sidst valgte at trække sig ud af kampen om butikkerne.

”Det havde været bedre, hvis Kiwi havde fået lov til at dø i fred”.

Ordene kommer fra Coops topchef Peter Høgsted, når han efterrationaliserer på efterdønningerne af slagsmålet om de 81 discount-forretninger, der pludselig blev ledige, da Dagrofa meddelte, at selskabet lukkede 81 Kiwi-forretninger og trak Kiwi-kæden helt ud af det danske marked.

Foreløbig er kampen endt med, at Netto, med Dansk Supermarked i ryggen, har overtaget Kiwis 81 butikker uden at tage en eneste krone op af lommen. Coop ender med at overtage et par andre Kiwi-butikker, og dermed synes det umiddelbart som om, at Netto kan trække sig tilbage som sejrherren, ligesom Rema 1000 har gjort.

FOR MANGE DISCOUNTFORRETNINGER

”Der er alt for mange discountbutikker i Danmark i forvejen. Ser man på antallet af kvadratmeter og sammenligner med udlandet, ville det svare til, at vi skulle bo 18 millioner mennesker i Danmark. Og det gør vi som bekendt ikke. Det havde været bedre, hvis Kiwi havde lidt en stille død, og resten af branchen kunne kæmpe om den omsætning, Kiwi efterlod ved sin bortgang. Med færre kvadratmeter og dermed færre omkostninger”, siger Peter Høgsted til Økonomisk Ugebrev. Ikke overraskende bliver denne analyse afvist af Netto, der i en lynaktion overtog samtlige Kiwis 81 lejemål, også selv om kun knap halvdelen af dem vil blive omdannet til Netto-forretninger. Seks andre butikker vil blive omdannet til Føtex food, mens resten vil blive lejet videre ud til andre, der måtte have interesse i at bruge lokalerne.

”Tanken om, at vi blot skulle have fordelt rovet mellem os og sat den frie konkurrence ud af kraft, er mildest talt bizar. Og i hvert fald ikke noget, der ville komme de danske forbrugere til gode”

siger Mads Hvitved Grand, kommunikationsdirektør i Dansk Supermarked.

”I stedet tilbød vi at overtage alle de ledige Kiwi-lejemål, og det var en løsning, der tjente både Dagrofa og os. Dagrofa, der ejede Kiwi-kæden, slap med ét slag for sine forpligtelser, og fordi vi overtog samtlige lejemål, var der ikke penge mellem parterne, hverken til nøglepenge eller lignende. Når vi valgte dette offensive træk, er det, fordi vi klart vurderer, at der fortsat er plads til gode discountbutikker, der tilbyder det, forbrugerne efterspørger.”

Coop kæmper selv med økonomien i sine Fakta-butikker. Sidste år blev 27 Fakta-butikker lukket, mens der blev investeret i en opgradering af de resterende butikker. I alt er der nu 411 Fakta-butikker. Med halvdelen af Kiwi-forretningerne omdannet til Netto kommer Netto-kæden op på næsten 500 butikker og distancerer sig dermed fra Fakta, målt på antallet af butikker.

ANGST ELLER EJ

Peter Høgsted mener, at det skyldes angst hos Dansk Supermarked, når selskabet vælger at kaste sig over de mange ledige Kiwi-butikker. ”I et marked, hvor ingen tjener penge på køb og salg af varer, er det bemærkelsesværdigt og forundrende, at de mange Kiwi-butikker ikke bare fik lov til at gå. Dansk Supermarked må have haft en angst for, at andre konkurrenter skulle overtage de butikker. Jeg kan ikke se, at Dansk Supermarked har behov for de mange ekstra Netto-forretninger”, siger Peter Høgsted. Den påstand afvises blankt af Dansk Supermarked. ”Situationen i dansk detailhandel er den, at nogle kan drive en rentabel forretning på at være relevante for kunderne og forbedre deres hverdag, mens andre ikke er relevante og rentable. I Dansk Supermarked genererer vi et overskud, som vi geninvesterer i forretningerne, og vi åbner udelukkende forretninger, vi forventer bliver økonomisk bæredygtige. I denne uge har vi eksempelvis åbnet en Netto i Århus, hvor der tidligere har ligget en Kiwi-forretning. Her er vores forventning, at vi kan øge omsætningen med 25 pct.,” siger Mads Hvitved Grand. En ting kan Coop og Dansk Supermarked dog blive enige om: At det kun var et spørgsmål om tid, før en af spillerne på det danske discount-marked måtte give op og forlade arenaen.

”På grund af den intense konkurrence slider halvdelen af dagligvarehandlen i Danmark med at få det til at løbe rundt. Men alligevel er det selvfølgelig en dramatisk situation, når en spiller som Kiwi fra den ene dag til den anden meddeler, at de lukker og giver op”

siger Mads Hvitved Grand.

Læs resten af artiklen her.

Læs hele udgivelsen her

Henrik Denta

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank