Log ind
Log ind
Finans

Hvem kontrollerer Nationalbankens guld for 22 mia.?

Henrik Denta

søndag 12. april 2020 kl. 14:48

Ingen danske repræsentanter har nogensinde set guldet. En inspektionsrapport fra 2018 er hemmelig, og hverken Nationalbankens bestyrelse eller repræsentantskabet har set den. Nu kræver et medlem af repræsentantskabet, at revisionsrapporten fremlægges.

I kælderen under Bank of England i London ligger der tonsvis af guld, som banken opbevarer for mange forskellige lande. 66,5 tons af de mange guldbarrer tilhører Danmarks Nationalbank. Samlet værdi ved årsskiftet var 21,7 mia. kr. Mængden har ikke ændret sig i mange år, da Nationalbanken ”hverken køber eller sælger guld.”

Af en eller anden grund er der et stort hemmelighedskræmmeri omkring den danske guldbeholdning. Ingen danskere har set den i mange år. Der er heller ikke åbenhed om de sjældne inspektioner med tilhørende rapporter. I realiteten er der ingen danske myndigheder eller uafhængige organer, der løbende kontrollerer den danske guldbeholdning.

ULÆST INSPEKTIONSRAPPORT
Ifølge Danmarks Nationalbank blev der udarbejdet en inspektionsrapport tilbage i 2018. Men det er uklart, hvem der har læst den: Økonomisk Ugebrev har spurgt samtlige medlemmer af Nationalbankens bestyrelse og repræsentantskab, om de har set, hørt om, læst eller bedt om at se denne rapport.

Ingen af dem, der har svaret på Økonomisk Ugebrevs henvendelse, har svaret bekræftende. De fleste svarer ret undvigende, at spørgsmålet bør rettes til Nationalbanken selv. Det er også det svar, der kommer fra formanden for bestyrelsen i Danmarks Nationalbank, professor Christian Schultz: ”Jeg hører, du har henvendt dig også til banken. Så jeg henviser til dem for detaljerne,” skriver formanden tilbage og svarer dermed ikke på spørgsmålet, om han selv på noget tidspunkt har set eller har bedt om at få forelagt inspektionsrapporten fra 2018.

Nogenlunde enslydende svar kommer fra alle de øvrige, der vælger at svare. Ingen ønsker således at udtale sig om, inspektionsrapporten fra 2018.

Med en enkelt undtagelse: Peter Gæmelke, der i mange år var den mest magtfulde person i dansk landbrug. I dag er han stadig særdeles aktiv som medlem af flere bestyrelser i store selskaber og organisationer, herunder også i repræsentantskabet for Danmarks Nationalbank.

”Jeg har ikke set eller bedt om at se inspektionsrapporten fra 2018 om den danske guldbeholdning. Men da vi jo med vores underskrifter i regnskabet hæfter for regnskabets rigtighed, er det jo vigtigt, at vi kender til eksistensen af de værdier, der omtales i regnskabet. Jeg vil derfor bede om at se og læse rapporten ved førstkommende møde i repræsentantskabet,” siger Peter Gæmelke til Økonomisk Ugebrev.

Han bekræfter dermed, at inspektionsrapporten fra 2018 aldrig har været forelagt hverken repræsentantskab eller bestyrelse. Og det er i hans optik ikke tilfredsstillende. Der er dermed ingen, på nær nogle få i Nationalbankens top, der fører kontrol med den danske guldbeholdning i London.

IKKE NÆVNT AF REVISOR
Man kunne måske forvente, at revisorerne ville kontrollere den store beholdning af guldbarrer. Men hvis de to revisorer fra PwC har været i London for at se guldet med egne øjne, nævner de det ikke i deres påtegning af regnskabet for 2019. Har de ikke været i London, har de måttet lade sig nøjes med en inspektionsrapport fra året forinden – hvis de altså har set den, hvad de heller ikke nævner noget om. Økonomisk Ugebrev har spurgt Danmarks Nationalbank om lov til at se og læse rapporten fra 2018. Svaret var et klart nej fra Nationalbankens jurist. Men af svaret kan dog udledes, at der i oktober 2018 blev foretaget en stikprøvekontrol af guldbeholdningen i London. Hvem der udførte denne stikprøvekontrol, eller hvad den viste, kan vi ikke få at vide.

Der er fire akter i sagen. To af dem har Nationalbanken vurderet er interne arbejdsdokumenter, der ikke er omfattet af offentlighedsloven. Et dokument er undtaget fra aktindsigt, mener Nationalbanken, da der i dokumentet findes oplysninger, der ”vedrører drifts- og forretningsforhold hos Bank of England, hvor en udlevering af oplysningerne ud fra Nationalbankens vurdering vil medføre en nærliggende risiko for, at Bank of England påføres økonomisk skade af nogen betydning”. Det sidste dokument kan heller ikke udleveres, skriver Nationalbanken i sin afgørelse til Økonomisk Ugebrev og understreger, at afgørelsen ikke kan ”påklages til anden forvaltningsmyndighed.”

Nationalbanken fik sidste år et overskud på knap 4 mia. kr. på guldbeholdningen.

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Jobannoncer

Formuerådgiver til Sparekassen Kronjylland
Nyt job
Økonomichef til Hjemrejsestyrelsen
Vi søger endnu en produktionsmedarbejder med opgaver inden for pension og særlig indlån
Udviklingsorienteret financial controller til Vejdirektoratet
Energinet søger Seniorøkonom til Energiøer
Plesner søger økonom til Team EU & Competition
Nyt job
Business Controller for International Afdeling i Røde Kors
ARGO søger kulturbærende økonomichef
Vendor Finance Manager til Danish Agro
Økonomichef til en vild kommune
Økonomichef med ansvar for HR ARKEN Museum for Moderne Kunst
Energinet søger forretningsudvikler med fokus på innovationsprocesser
Gorrissen Federspiel søger Compliance Seniorkonsulent – med primært fokus på forebyggelse af hvidvask og terrorfinansiering

Mere fra ØU Finans

Seneste nyt

Langers skarpe

af Morten W. Langer
af Morten W. Langer
Seneste indlæg

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Salg: salg@ugebrev.dk
Jobannoncer: jobannoncer@ugebrev.dk
Redaktion: redaktion@ugebrev.dk
Annonce materialer: annonce-mat@ugebrev.dk
Bogholderi: bogholderi@ugebrev.dk

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.
Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

I vores Nytårsudgave af Formue der udkommer d. 8. januar udpeger vi vores 10 vinderaktier for 2022. I denne særudgave får du dog meget mere end det.

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.
*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]